Hur skall vi göra med ventilationstrummorna i stallet?

J

joa

Har precis rivit ner två stycken stora som gick upp genom taket på ladan/stallet. Eftersom de var i trä och inte plåtskodda så hade det börjat murkna i trät runt om eftersom det runnit vatten ner efter dem och sedan fortsatt nedåt.
Funderingarna finns att dra spirorör upp på skullen och ut genom väggen (i vinkel lite grann) istället för att dra upp dem genom taket.
När man ändå är igång kanske man skall dra ett rör upp från varje box, eller :confused:
Finns det några nackdelar med att dra den ut genom väggen?

Finns det någon här på forumet som är duktig på detta eller vet någonstans på nätet där man kan läsa om det så dela gärna med er.

//Jocke
 
Räcker det med rör?
I de stall jag varit, så har luften blivit för dålig om det inte installerats en fläkt i ventilationstrumman också.

Förra stallet: gammal ladugård, rätt låg i tak. 16 hästar i stallet = två fläktar.
Och ÄNDÅ var luften inte HELT ok, utan det var lite fukt på väggarna när man kom på morgonen.

Nuvarande stallet 4 boxar med just nu 3 hästar i stallet. Högre i tak, men gammal ladugård det med.
Skulle INTE funka utan fläkt!
 
Är det många hästar i stallet? I kompisens stall bor det 5 hästar och de har ett brett rör rakt upp i taket. Skulle tippa på att det är ca 50 cm i diameter. Det är också bra takhöjd ca 2,80 skulle jag tro och där är väldigt bra luft även på morgonen.

Jag hade nog dragit rören samma väg men, satt ett litet "tak" upptill så att det inte kan regna/snöa ner i röret eller längs med det. Vet inte men, tycker det borde finnas färdiga sådana att köpa.
 
Klart det gör! Finns bl.a. på Nordpost. Där har de en paketlösning.
 
Det är "två stall". Det ena har tre stora boxar och det andra två stora. Hade hoppats att det skulle räcka med ett ovanför varje box utan fläkt i. Tidigare var det bara en trumma i ena delen och ingen i den andra delen. Den andra trumman var ovanför en ponnybox som var i ytterligare ett annat rum.
Någon som vet hur man mäter upp om luften är ok?

//Jocke
 
Tänk bara på att om det blir FÖR häftigt så blir det drag och det är inte bra för hästarna! Har aldrig hört talas om utsugstrumma i varje box, däremot får man avpassa dimensionen på trumman + fläkt beroende på hur stort stall man har och hur många hästar det rör sig om. Istället för utsug i varje box skulle jag nog välja tilluftsventiler i varje box! De ska sitta en lite bit precis under taket för att inte orsaka drag. Min erfarenhet är att det inte brukar vara utblåset det är fel på, snarare kommer det inte in tillräckligt med luft för att få en bra omsättning!
 
Någon som har fler ideér. Som det ser ut nu kommer det att stå 2 (max 3 hästar). Rummet är ca 8x10 meter. Funderar på att ha två trummor i varje ände av stallet utanför de två yttre boxarna.
Blir nog spirorör med kanalfläkt.
Frågan är vilken dimension på rör som behövs och hur kraftiga fläktar man behöver?
Funderar även på att ha en hygrometer kopplad till den så man kan styra fläkten beroende på luftfuktighet.

Kom igen nu och dela med er av er kunskap!!

//Jocke
 
Kan inte ventilationssiffrorna utantill i skallen... Men, skutta iväg till biblioteket eller köp boken "Att Bygga Häststall" av Ventorp/Michanek - det finns ett bra avsnitt om ventilation, hur mycket luftgenomströmning du behöver osv.

Finns också flertalet äldre länkar om boken här på forumet...
 
Vårt stall har en frånluftstrumma i trä (c:a 30x30 cm) genom taket för tre boxar, + övr utrymme c:a 20x5 m, lågt i tak. I toppen sitter en fläkt, men den används bara sporadiskt.
Vi har ingen tillsatsvärme i stallet, varför temperaturen under vintern blir låg. Ibland när vattnet fryser(!), sätter vi på en värmefläkt för att tina.
Grundtanken är att jobba med naturen och försöka undvika tekniska lösningar.
Hästarna går ute från morgon till kväll, vintern igenom, och ute dygnet runt resten av året.

Vad som är viktigt (enl egen erfarenhet) är,
att trumman är isolerad hela vägen upp. Både för att få bättre egendrag och för att hålla nere kondensutslag i den.
att trumman absolut skall gå upp genom yttertaket för att få tillräcklig ventilation. Går man ut genom en vägg, kan man tom få kallras.
att tillräckliga luftinsläpp finns (som redan påpekats)!
att miljön i övrigt inte är "blöt". Här inkluderas hästarnas egenskaper och uppförande.

Funderingar:
Att kondens fälls ut på fönster och ev ytterväggar vid stark kyla, är iofs inget bevis på att det är för hög luftfuktighet i stallet, bara att det ÄR en viss luftfuktighet. Fukt finns i alla utrymmen, där vi eller hästarna vistas.
Ju större temperaturskillnad inne/ute ju effektivare egenventilation.
I ett uppvärmt stall, "bär" den varmare luften mer fuktighet.
En alltför torr miljö, vilket lätt kan bli fallet på vintern, är inte heller bra!

Hur luften blir ur andra synpunkter än fuktighet, dvs lukt, damm, syrehalt etc, är en anna sak att ta hänsyn till. I vårt stall har vi inga som helst problem, utan får tom beröm av kommunens miljökontrollanter.

LIA
 
I mitt ena stall som är lågt i tak, 2.15, 6x7m står det 4 ponnier. Vi har valt att ha ett rör ca 20cm i diameter i varje box som utfartsluft och infartsluft så har vi en rejäl springa i dörren som står i mitten av stallet. Det räcker för att det ska vara bra luft på morgonen. Jag har en hostponny som är jättekänslig som inte har hostat i detta stall. Det är ett kallstall med vatten hinkar som kan frysa på natten när et är som kallast.
 
En följdfråga. Vi har värme indraget i stallet för att kunna hålla det över 0 grader på vintern när det är riktigt kallt ute så inte vattnet fryser mm.
Just därför vill man ju ha det tätt vid fönster och dörrar så man inte får något tjuvdrag så man eldar till kråkorna. Kan man då få problem med tilluften eftersom man föröker täta glipor vid just dörrar och fönster. Under ett fönster finns det två uttag i murningen som tilluft, men det kanske inte räcker?

//Jocke
 
joa, vi har visserligen kallstall, men med trumma på ca 40*60 cm för tre boxar. Ganska stort, men ändå något underdimensionerad enligt rekommendationerna så jag tycker det låter lite lite för er. God luftkvalitet och -genomströmning är ändå ganska viktig.
 
Kan ni inte göra så att ni stänger för ordentligt när hästarna är ute och låter springorna var ifred under dörrarna när hästarna är inne? Jag vill ha inluften så lågt som möjligt.
 
För att få ett bra självdragssystem är ju tilluften A och O.

Vårt äldsta stall är redigt gammalt men otroligt smart byggt. Varje fönster har en smal glipa undertill, som förståss tidigare ägare i oförstånd, hade stoppat igen med trasor. Det första jag gjorde när vi flyttade hit var att ta bort dessa.

Vi har förvånansvärt bra luft i stallet när hästarna stått inne hela natten. Utan någon fläkt. 2 stalldelar med plats för ca 5 hästar vardera. Stor trumma ca 50cm Ø i varje stalldel. Trots gliporna under fönstren blir det inget drag på hästarna i boxarna.

För att inte vattenkopparna skall frysa har vi monterat avstängningskranar på vattenledningarna och en nippel under varje vattenkopp så vi tömmer hela systemet på några minuter. Då kan inte heller något frysa sönder. Hänger upp, under den period det är minusgrader, vattenhinkar i varje box istället.
 
Beställde boken bygga häststall och har läst halva ventilationskapitlet. Mycket bra måste jag säga, men ack så svårt. Känns som det kommer att bli lite av att prova sig fram utefter de rekomendationer man ger.
Största problemet är nog att få tillräckligt med tilluft samtidigt som man vil ha förhållandevis tätt för att inte all värme skall slinka ut så det fryser.

//Jocke
 
joa, inte är det lätt inte. Vi byggde nytt stall förra året, och visst får man prova sig fram en del... Kan dock nästan lova att du kommer att ha stor nytta av boken.

Hm, bara en fundering; men kan man inte ha värmekabel i vattenledningen som extra säkerhet. Med egen strömbrytare kan man väl slå på den vid de kritiska graderna?
 
Det finns flera system: recirkulerande uppvärmd vatten (lite större stall) eller självreglerande värmekabel med frostsäkra koppar (eller hink).
Betydligt billigare i driftkostnaden än att värma upp stallet när man har få hästar och många kubik stall... :D
Hink fungerar bra i isolerade stall men det kan vara svårt att veta när det är läge att stänga av och tömma vattenledningarna.

Jag är nybliven kallstallägare och är storm förtjust, vi har valt värmekabel eftersom vattnet fryser på någon minut i hinkar (20 minus i stallet).
 
Värt att begrunda när det gäller vattenledningar som fryser är att en plastledning som ligger fritt (alltså inte är ingjuten i betong eller liknande) nästan alltid utvidgar sig såpass att den klarar en frysning utan problem medan en kopparledning ofta fryser sönder.

Däremot har jag ingen aning om hur känsliga olika typer av entiler i vattenkoppar är för frysning.
 
Vi kör med elvattenkoppar i år, friliggande, isolerade, värmekabelförsedda plastledningar... och så håller vi tummarna :D
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Varning för väldigt långt inlägg. Jag behöver lite råd och tankar angående hur jag ska göra med mina hästar i framtiden. Jag tar snart...
Svar
14
· Visningar
3 527
Senast: __sofia__
·
M
Hästvård Detta blev oerhört långt och halvflummigt, men jag vore oerhört tacksam om jag kunde få lite hjälp:)! Sammanfattande frågor finns längst...
2
Svar
22
· Visningar
2 425
Senast: a1agnlju
·
Hästvård Jag har redan skrivit hyllmeter efter hyllmeter om min otursfågel till häst här på buke så en del av er känner kanske igen min historia...
2
Svar
29
· Visningar
3 291
Senast: Reebok
·
  • Låst
Övr. Barn Jag stjäl ett inlägg från Anna Wahlgrens sida där en person berättar om sitt liv som icke-curlande mamma. Det skulle vara intressant att...
2 3
Svar
44
· Visningar
7 255
Senast: Luff
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden IV
  • Uppdateringstråd 29
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp