Bukefalos 26 år!

Info om Ceylon.

E

ecssory

Har sökt på Buke och det finns ingen bra info - någon som vet?
 
E

ecssory

Det som finns bl.a. antar jag att det finns resultat från bruksprov?

Eller är det kanske en "a la Napoleon" :D
 
P

pigge

Vad det gäller bruksprov så fanns på den tiden bara uthållighetsprov. Han hade mycket goda rörelser men var till sinnet en tråkig individ och hopplöst dålig betäckare
 
C

cissiny

Jag är inte säker på att det ens fanns uthållighetsprov på den tiden - var det inte så att Flyinge mer eller mindre bestämde själva vilka hingstar som skulle användas, jag tror att det fanns någon sammanfattande beskrivning (typ träningsrapport) i Hästen vid tiden för godkännande.

Ceylon har dock haft en otrolig betydelse för svensk avel, inte minst på dressyrsidan. Dock hade han svårklassavkommor i hoppning och fälttävlan också. Inte sällan finner man Utrillo nära i stammen på de främsta ättlingarna - särskilt genom Kaliber och Chagall/Iran.

En hingst med Ceylonblod nära men utan Utrillo hade varit trevligt... De som finns tillgängliga med Ceylon i 1a/2a led tenderar att ha Utrillo också...

Men visst gav han temperament - avkommorna var väl inte alltid så lättridna. Men många bra blev det.

Kul också att han hade så mycket fullblod - mer än 50 %.

Mvh Cissi
 
C

cissan

har ett sto som är ue Ceylon och då såklart verkar det som sen Utrillo i tredje led hehe

hon har fin fina gångarter (hört att det är från Ceylon men också väldigt humör och ser spöken som visst kom från Ceylon, är så dålig på stam och sånt så jag vet inte riktigt men det sägs att han ger lite knäppa avkommor, har jag hört

jaja tänkte bara säga det :p
 
J

julia_v

En kompis mamma jobbade och red honom när han levde,
hon säger att han hade enorma gångarter spec traven, fyra travsteg och man hade ridit över hela manegen, sade hon,
men han var tydligen ganska "svår" busig och lite "tittig"
:"man åkte av både en & två ggr" säger hon.
Min häst har han som morfar, hon har fått hans trav, den är MKT bra, de som har sett Ceylon säger att det syns när min häst rör sig at det är Ceylon i blodet.
Fast hon är mest likt sin far annars.
De avkommer jag har sett med C i blodet har rört sig lätt och mkt, varit ganska små och nätta.
Men jag är ingen expert på den hingsten....
julia_v
 
P

pigge

Vad det gäller bruksprov infördes det på Flyinge av Olof Kjellander 1955 och den första årgången var J-hingstarna (ex Jarramas, Jovial, Juan mfl). Privathingstarna kom efter på slutet av 60-talet)
 
C

cissiny

Jag skrev:
Jag är inte säker på att det ens fanns uthållighetsprov på den tiden - var det inte så att Flyinge mer eller mindre bestämde själva vilka hingstar som skulle användas, jag tror att det fanns någon sammanfattande beskrivning (typ träningsrapport) i Hästen vid tiden för godkännande.

Vad det gäller bruksprov infördes det på Flyinge av Olof Kjellander 1955 och den första årgången var J-hingstarna (ex Jarramas, Jovial, Juan mfl). Privathingstarna kom efter på slutet av 60-talet)

Det har du säkert rätt i - det var väl det som jag tolkade som "träningsrapport" i Hästen, fanns väl för övrigt med i stamboken också? Gavs det över huvud taget några siffror? Det var väl mest Flyinge(chefen) som gav ett omdöme? Så har jag tolkat det i alla fall, jag kan ha fel! Men, visst kan det kallas bruksprov.

Mvh Cissi
 
P

pigge

En som jag minns så här 35 år senare som torskade på bruksprovet var Bajkal. Som senare visade sig vara en både god fader efter ett år i aveln och bra tävlingshäst
 
Min valack har Ceylon i stammen (har även hans mamma... förövrigt utan Utrillo!)! Och det har hänt både en och fem :smirk: gånger att folk sagt att han är väldigt lik Ceylon. Så jag är också intresserad av mer info om denna hingst som min häst är så lik!
 
P

puckovovve

Den information gällande bedömningen av Ceylon, som framkommer i Flyinge katalogen 1992, (sista året han var i avel) är enbart en exteriör bedömning.

"Storlinjerad med natrulig resning och stark överlinje. Stora ledgångar. Mycket god skritt. Frammåtgripande, flygande trav. Något hjulig bak"

Någon info om eventuella bruksprovsresultat står ej med. Men han var trots allt född 1966. Och exempelvis Kaliber, Krevad (bägge födda 1974) har inte heller de några bruksprovsresultat redovisade.

Det tidigaste födda hingstarna, där det finns bruksprovs resultat att ta del av, är de som är födda 1975!
Ex. Labrador och Lambert, dessa genomförde ett bruksprov vid 4,5 års ålder, där förutom ett exteriör utlåtande, även finns redovisat i form av gångartsbetyg samt hoppbetyg.

Hur man valde ut vilka hingstar som skulle verka i avlen innan vet jag inte. Men jag har för mig att de visades för en avlesvärderings nämnd... hmm.. undrar om inte Flyinge chefen var ordförande i den ... :crazy:
 
P

pigge

Första gången gångartsbedömning utfördes isamband med bruksprov var 1979, Tidigare fick man betrakta bruksprov som ett sundhets prov där terrängdelen låg på lätt fälttävlans nivå. Första dagen slätlöp på max tid, dag två distans och direkt efter terrängritt med veterinär kontroll där man mätte puls och andning och även här skulle provet klaras inom viss tid, annars var det kört. Varje år samlades i slutet av Juli Orförandena i de olika premieringsdistrikten samt representant från lantbruksstyrelsen på så kallat "kassationsmöte" där hela hästmaterialet på Flyinge gicks igenom och där gjordes bedömning om vilka hästar som fick vara kvar detta gällde allt från föl till gamla hingstar.
 
E

ecssory

När dog Ceylon?
Har han lämnat fler hingstar än:
Silvan 581 chirlon 870 Cesam 736?
 
S

sanwan

Jag har ridit en häst e. Ceylon - Hubertus som påståds vara "en typisk Ceylon-avkomma" på alla sätt och vis.
Han är/var mörkbrun, runt 165 cm hög och relativt modern i typen för att vara född -89. Mycket "sprattel" men ändå byggd i rätt form och självbärig. Väldigt ambitiös men samtidigt lättstressad och känslig.
 

Görel

Moderator
Ceylon togs ur aveln 1992 och dog 1993 (enligt senaste stamboken)

Hästen på min användarbild är e Ceylon! Hon har också mycket humör och egen vilja, och ser gärna spöken överallt :D Men hon har också trevliga gångarter, älskar att hoppa och är väldigt snabb i huvudet och lättlärd!
 
Zocey, sto född 1989, u Zocha ue Chagall - Daktyl - Gaspari, vann JSM i dressyr 2000 med Linn Andersson i sadeln. Jag var där och tittade på och höll tummarna, mamman Zocha var min vackra foderhäst. :)

Immer
 

Liknande trådar

Avel Hejsan! Jag har letat och googlat överallt för att hitta info om min tyskfödda häst. Men jag får inte fram något. Tänkte om det finns...
4 5 6
Svar
107
· Visningar
3 309
Mat Hittade ingen info på sidan, så frågar allsmäktige Buke. Jo, tidigare vet jag att man var tvungen att gå genom hela affären på IKEA i...
Svar
18
· Visningar
724
Skola & Jobb Kan ju börja med att säga att jag har slängt iväg ett meddelande till universitetet nu ikväll, men någon här har kanske erfarenhet och...
Svar
10
· Visningar
768
Katthälsa Hej! Står i begrepp att köpa en oriental med ekorrsvans (katten bär svansen i en knorr över ryggen). Det klassas tydligen som ett...
Svar
12
· Visningar
831

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi CLIX
  • Tittar in i ditt kök del 26
  • Konstiga drömmar

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp