Bukefalos 25 år!

Islandshästar och behov + bantning

V

Vildvittra

Hej alla ni som har islandshästar och har bra koll på hur mycket ni brukar ge era i MJ och smp, vilka kvoter, varför och så vidare.
Jag har analyserat i några år nu och börjar få hyfsad koll på hur man räknar + vad mina hästar behöver (trodde jag..), åtminstone mitt svårfödda sto som i år är jättefin :)

Däremot har jag en valack som är så fruktansvärt fet (eller är han?) Han höll sig hyfsad på betet men lade på sig nu den senaste månaden och i stort sett rullar fram tycker jag. Han är liten men grov och kompakt (gamla typen). Är lättfödd och utför just nu inget arbete alls förutom att gå i stor hage. Kan jag få tips om vad jag ska sätta honom på för MJ?
Det skrivs ju nämligen så mycket här om hästar som svälter vilket jag absolut inte tror att han gjort på något sätt, men man blir ju ändå lite fundersam och vill inte ge honom för lite. Han har rund rumpa och fin rygg. Revbenen känns om man trycker in fingarna ganska hårt :o nåja har börjat få rätt tjock vinterpäls också.. Sen är det lite daller nedanför och lite bukighet.

Han står nu på 44 MJ och 288 smp, är detta alldeles för mycket mat eller vad tror ni? Då får han fem kg hö och lite proteinkraftfoder + mineraler för att fixa till kvoterna. Skulle kunna ta ner honom till 4 kg hö men vill helst ge samma mängd till alla annars snor han bara de andras hö ändå.
Vad tror ni om kvoten 6,5 är det bra som bantarkvot eller?

Tips och förslag mottages tacksamt!!

Vildvittra
 
N

Nina83

Det är väl jag som har räknat? Mitt tips är att du rider honom/går raska promenader..

44 MJ ska inte vara för mkt.. Men det beror på vad hans idealvikt är. Så, om du skriver ner hövärdena igen så ska vi se vad vi kan dra ned på. Han måste ju få nog med strå i sig också så.. Ett alternativ där kan vara att ge 1 kg halm istället för hö, men proteinfoder måste ju till för att fixa kvoten.

MVH Nina
 
Hej alla ni som har islandshästar och har bra koll på hur mycket ni brukar ge era i MJ och smp, vilka kvoter, varför och så vidare
Nope, de går fortfarande på bete och har fortfarande gått om det eftersom det bara blev en skörd i år :-( Analyserar inte betet utan tittar på hästen hur den är i hull, päls, humör, kondition m.m. (nu får jag väl alla morsor på mig ;) )
Nog om detta, vad jag upptäckt är att isisarna här hemma (11st) lägger på vikt samtidigt som vinterpälsen sätts trots att betet inte förändrats i större utsträckning. Tror att det sitter i generna hos islandshästen att det ska läggas på inför vintern. Samtliga hästar har lagt på oavsett hur mycket de jobbas eller vad de får för tilläggsfoder.Eftersom de går ute med utegångstall samt kuperad och till stor del i vindskyddat område hela året, dygnet runt låter vi de ha lite mer hull inför vintern.

Vänligen
Rolle på Österlen
En häst är en häst, är en häst, är en häst........
 
S

Sesselja

Jag tycker att du borde motionera honom. En häst som bara går och äter har svårt för att hålla vikten. Dessutom får han ju inga muskler, vilket ät nödvändigt för att de ska hålla sig i bra form.
 
B

Balderum

Sv: Islandshästar och behov + bantning

Jag har en valack som är och har varit i mycket gott hull sedan han var tvååring. Jag har köpt hö härhemma som innehållit för mycket energi och det har enbart hållit honom i det goda hullet.

Ett sent skördat hö har enbart gett mage o inga muskler. Nu har jag börjat ge ett fint hösilage med mindre energi i o bra med protein. Har inte siffrorna här, men sedan jag började med hösilaget i maj och så gett betfor samt mineraler har han gått ner 30 kg, fått fina muskler och ser mycket bättre ut. Ett bra hö/silage med "rätt" innehåll är ovärdeligt.
 

Liknande trådar

Foder&Strö Har i år fått tag på två olika sorters hö. Skickade in själv analys till USA. Hade aldrig köpt det ett normalt år, men har inget val...
Svar
9
· Visningar
1 361
Foder&Strö Min häst må vara en Islandshäst på pappret, men i verkligheten verkar jag ha köpt mig ett fullblod. Hästen är extremt svårfödd. Dessutom...
3 4 5
Svar
80
· Visningar
6 034
Foder&Strö Min gamle skrutt (halvblod på 24 år) testades för cushings och låg precis på gränsvärdet. Jag blev rekommenderad att tänka på...
2
Svar
21
· Visningar
3 873
Foder&Strö Hej även jag skulle vilja ha lite tips hur jag ska tänka vad gäller foder. Halvblod, fri tillgång på hösilage. TS 77% Råprotein 108 g...
Svar
17
· Visningar
880

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Gangsterrap och samhällets respons
  • Jultråden 2021
  • Vad blir det för vegetarisk mat? Del IV

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack #8
  • Valp 2021 - del 2

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 15
  • Födda 2017 del 3

Omröstningar

Upp