Jularps ponnytravbana går i graven

T

tretjak

Måste bara skriva några rader som en liten hyllning till Jularps ponnytravbana och alla minnen man har därifrån.
Började min bana som kusk när jag var 7 år ( 30 år sen) med en omöjlig typ som hette Bubbel. Helt hopplös lite shettis som brukade springa hem i stallkurvan när han blev trött i benen :o Efter honom körde jag min brors russtravare Fakir och det kändes som att köra Ferrari i jämförelse! Roliga minnen och en massa engagerade människor, en del vad jag har förstått, har kämpat på ända tills nu. En eloge till er. Och en fet stövel i häcken på den giriga familjen som nu slänger ut klubben av ekonomiska skäl för att, hör o häpna, göra om banan till en driving range och öppna ett bed&brekfast in till :mad: En massa golfnördar i stället. Det verkar vara så att ideella föreningars tid är över och att money rules överallt numera :cry:
 
Åh nej, Jularp har ju alltid funnits :crazy: Synd när egenintressena tar över så där :( :(

Jag minns inte om jag var där nån gång, det var ju hemskt långt att åka, men våra hästar Rillo och Skogs-Olle tävlade ju där innan de flyttade norröver...

/// Ghost
 

ameo

Moderator
För mig är det väldigt blandade känslor angående Jularp.
Jag har iofs inga gamla minnen därifrån utan mina är från de senaste 4 åren. Men som det fungerar där nu, och för all del även på de andra ponnybanorna, så är det egentligen inga bra former för tävling. Det finns i princip INGA möjligheter alls att röra på hästarna mellan pauser och lopp. För jag anser att det är vansinne att man kör fram och tillbaka i denna trånga passage mellan hästar, bilar och människor. Det ÄR den enda möjligheten och jag förstår ATT man gör det, men tycker inte att hästarna får en juste chans till ett bra resultat. Och avskrittning efter loppen är det inte ens tal om.
Dessutom är det nog inte många av ponnysarna på dessa ställen (alla småbanorna, där boxar saknas) som kissar på hela dagen... :crazy:
Jularps lilla backe ner till insläppet, som dessutom även är bilväg är inget jag heller kommer sakna... :smirk:

Men visst, det ÄR trivsamt på dessa ponnybanor och man SER ju ponnyerna runt hela banan även om man inte har kikare i handen... :D
Med lite bättre förutsättningar för parkering, uppvärmning och uppstallning hade jag saknat denna bana MYCKET! :)
 
T

tretjak

Den där trångboddheten beror på att markägaren inte längre släpper till marken runtomkring. Förr så körde man in direkt till höger, innan backen där domartornet nu står. Väl därinne fanns gott om plats att röra på sig själv och hästarna och domartornet stod längst ner i motsatta hörnet, där man också körde in med ponnyerna. Med tiden så har markerna minskats succesivt tyvärr. En annan sak är ju att tidigare hade vi en fin högtalaranläggning med en trevlig speaker och musik mellan loppen, det var en familjefest. En annan sur granne satte stopp för musiken då han hävdade att det störde honom :mad: Varannan söndag sommarhalvåret.

Jag vet inte riktigt hur du menar med att ponnyerna inte kissar på hela dagen, mina pinkade i gräset vid sidan av banan utan problem! Ska dina ha särskilda bajamajor eller :smirk:?

Man ska inte krångla till det så förbaskat, det ska vara roligt för alla ungar och vuxna och det enda man behöver se till enligt min åsikt det är så att säkerheten är bra. Där håller jag med om att det under de senare åren har blivit alldeles för trångt.

Med risk för att låta som en gammal tant så har man många roliga minnen därifrån med travläger, totospel i kiosken där man kunde vinna bongar att handla godis för. Jag brukade sitta på min shettis och titta på tävlingarna ( han gillade bättre att titta på...)och särskilt kul var det när papporna skulle köra ungarnas ponnyer i sk gubblopp! De trodde att de var på Jägersro och körde storlopp! Och ingen ordning fick de på ponnyerna heller :D

Hoppas att de små banornas tid inte är förbi och att vi inte glömmer bort att ha kul på tävlingarna.
 

ameo

Moderator
Det är vanligare än man tror att ponnyerna inte vill kissa i gräset.
Jag har vid flera tillfällen varit med om detta, både med egna o andras ponnyer och både vid ponnytrav o utställningar.
Tror snarast att det är alldeles för många som inte tänker på att ponnyn kan vara kissnödig, att det är därför den presterar sämre än förväntat...
INGEN av mina ponnysar har någonsin kissat när jag varit iväg på småbanorna... :crazy:
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattbilder #8
  • Kattsnack #9
  • Uppdateringstråd 27

Hästrelaterat

  • Namngivningstips..
  • Dressyrsnack 15
  • Föl 2022

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp