Kastrering av kanin.

P

Pyrusan

Mellan vilka åldrar kan man kastrera hon- resp hankaniner?
(Alltså som tidigast och som senast)
 
M

Marie_C

Jag har tagit hanar tidigare! När dom blir könsmogna vilket öär efter 12 veckor kan man kastrera. Lättast är att känna om "kulorna" har kommit ner. Honor har jag ingen erfarenhet av att kastrera så det kan jag inte svara på.
 
Jo det står i gamla böcker att man kan göra det själv...om ´kaninen är yngre än 4 mån men jag har oxå läst att vetreinären inte rekommnderar före 6 mån, skulle visst ha nåt me humöret att göra?
 
M

Marie_C

Jag gjorde det inte hemma sjäv utan hos en veterinär. (där jag i och för sig fick göra det själv). Bara kulorna har komit ner kan man kastrera, samma som med katter! Mina kaniner har jättebra temperament allihopa. Det är väldigt olika från veterinär till veterinär vid vilken ålder som dom tycker är bäst att kastrera. Det är samma sak med andra djur, det råder väldigt delade meningar.
 
M

maiden

Jag fick inte göra själv men fick stå å haålla i benet och inspektera :devil:
 
M

Marie_C

Har praoat hos den veterinären så jag brukar åka till honom när jag ska kastrera och så för då får jag göra det! :bump:
 
Vill inte skrämmas men jag har haft tre kaniner som jag kasterart, alla hanar, och en av dem dog av narkosen. Inte direkt, men dagen efter och veterinäran sade att tyvärr är kaniner känsliga för sådant. Det är något med deras lever eller något som är jättekänsligt. Så tänk dig för- är det nödvändigt? De andra två gick iofs bra, men det kändes jättetrist med den som dog, det var ju bara av praktiska skäl jag skulle göra det.
 
P

Pyrusan

Ja, det är nog nödvändigt om de ska få burkompisar. :crazy:
Har kastrerat två av mina tidigare kaniner och de har klarat sig bra, men det är klart att det finns risker.. :(
 
P

Pyrusan

Helst vill jag inte kastrera en hona eftersom det är ett större ingrepp, men problemet är min hankanin (som är 6 år och ej kasterad) vill ha en kompis att bo med om inte Ronja kommer tillbaka väldigt snart.. :(
Han trivs inte alls med att vara ensam!
Vi har ju fått hem våran Löwenkanin nu, men det är en mycket bestämd liten hane så det känns inte kul att pröva släppa ihop dem. :crazy:
De har hoppat bredvid varandra i hagarna, men det blir ju en annan sak när de ska komma överens i samma bur...

Vad ska jag göra? :(
 
E

empty

ajaj, du skulle köpt en honunge och kastrerat den äldre hanen.
jag hade kastrerat båda två, men efter varandra, alltså inte samtidigt.
lättast att släppa ihop en hane till annnan kanin är 4-5 veckor efter kastreringen då hormonerna lugnat sig betydligt.
 
P

Pyrusan

Fast det var redan bestämt att det skulle bli en hane. Han var planerad sen en längre tid tillbaka.

Däremot var det inte planerat att min honkanin skulle försvinna.. :(
Är Hjalle, 6 år, inte för gammal att kastrera då? Lär ju vara svårare för dem att klara en operation med gott resultat när de är äldre? Eller att hormonerna börjar spöka??
 
E

empty

innan kastration gör veterinären en bedömning av hälsotillståndet där bl.a. hjärtfrekvensen avlyssnas.
är kaninen i bra kondition och miljötränad klarar den narkosen utan problem.
en kanin i bra kondition som aldrig vart utanför hemmets gränser kan dock få en miljöchock och därav inte klara narkosen - men då har det som sagt ingenting med den fysiska konditionen att göra.

låt veterinären undersöka sexåringen, så länge han inte är överviktig eller i väldigt dålig kondition borde det inte vara något problem.
ökad risk finns faktiskt för yngre djur, det är därför man inte rekommenderar kastration innan sex månader. hjärta och lungor har inte vuxit sig starka och ungdjuren är därför känsligare.
 
G

Goes_on22

Sv: Kastrering av kanin.

heej...
jag har en kanin på 4 eller 5 år...och jag hade tänkt att köpa en kanin hona och släppa ihop dem....Är hanen för gammal för kastrering....han är en pigg och glad typ som ofta springer
lös i huset...Nyligen intagen..förut bodde han ute hela året om ensam... tacksam för svar..:confused:
 

Liknande trådar

Däggdjur Är det inte det ena så är de det andra. Nu har mina två kaniner bott ihop i dryga tre veckor och funkar helt okej. Tills idag. Nu är hon...
Svar
13
· Visningar
1 563
Senast: Milene
·
Däggdjur Nu har vi kastrera våran hon kanin, men behöver lite hjälp, vi har medicin osv vilket är glasklart men ska man spruta in C C i munnen...
Svar
1
· Visningar
429
Senast: hemlig
·
Däggdjur Hejsan! För ett tag sedan så gick min hankanin som jag haft i några år bort, och jag märkte snabbt att min hona blev lite nedstämd. Så...
Svar
1
· Visningar
576
Senast: Blyger
·
Övr. Djur Tycker ni att det är lämpligt eller något man ska göra att kastrera sina hon kaniner? Min hona är typ 2 år och jag har inte kastrefat...
Svar
18
· Visningar
839

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Dressyrsnack 15
  • Föl 2022
  • Ridskoleryttare 2022

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp