klåparskoning..?

moiran

Trådstartare
jag har tittat en hel del med avsmak på den skoning min häst fått när hon varit utlånad. inte ser det särskilt snyggt ut - borde fota så ni får se. men i och med det här har jag ett par frågor någon som kan kanske kan svara på?

1. min hästs framhovar "flyter gärna ut" på insidan, är det något som bör korrigeras? kan inte minnas att det sett så här konstigt ut förut (men det kanske blir värre med åren?). vad värre är så ser hon inte riktigt rak ut i benställningen från kotan nedåt båda fram, vilket hon varit förr, om än lite inåtvriden...

2. hovslagaren har valt ett par ganska stora skor (för att de ska räcka runt "utflytningen" och ändå ha tåkapporna fram (misstänker jag)) med resultatet att på höger fram sticker den en bakre delen av skon in ett par cm över strålen. är det ok?
 
L

L_S

du kanske borde be en annan hovlagare titta och säga sin mening?
 
L

lill_flesky

Sticker in över strålen?? Låter väldigt suspekt i mina öron? Kan iofs inte så mkt om skor, men det jag har lärt mig är att man ska inte låta hovarna flyta ut, så det låter konstigt att hovslagaren har låtit dom göra det med flit? Eller så kanske h*n ville försöka att få hovarna att växa till sig?
 
Tycker det låter klokt att du får henne omskodd, snarast skulle jag vilja säga! En skoarm ska aldrig trycka på strålen. Behöver en häst av olika anledningar tryck på strålen finna det speciella skor för sånt.
 

ameo

Moderator
Man ska ALDRIG döma hovslagaren bara efter att titta på hovarna när det börjar bli dags att sko om hästen. MYCKEWt kan ha hänt under tiden sen hästen skoddes.

Att en hov flyter ut på ena sidan visar att andra sidan belastas något hårdare. Det *kan* bero på felaktig skoning, men kan lika gärna vara ett resultat av hästens egen benställning och därmed inget som hovslagaren kan göra något åt.

Jag måste säja att jag tycker det är BRA att hovslagaren har lagt på en tillräckligt stor sko, för rent generellt, enligt MIN uppfattning, så används i alldeles för många fall för SMÅ skor till hästarna.
Att ena skoarmen ligger över strålen måste inte vara dåligt, även om det inte åter toppen..

INNANman dömer ut en hovslagares arbete ska man fråga sig:
* Hur såg det ut INNAN hästen skoddes senast? Var det kanske ännu värre då? Hovis kanske inte hade någon annan möjlighet att göra det som gjordes denna gången...
* Kan hästen själv ha påverkat hur skorna sitter, t.ex genom att skruva med hovarna, trampa på skoarmarna eller har kanske "någon" annan varit där och spikat på en tappsko EFTER senaste hovslagarbesöket?
* Man bör nog alltid FRÅGA hovslagaren ifråga om det kanske finns en tanke med att man gör osm man gör. Alla hovisar är individer och det finns en ganska STOR variation av skoningar som alla kan anses vara korrekt utförda. Och ibland gör man något som kanske vid första anblicken ser ut att avvika från "det normala", för att man har en avsikt med det - och att förändra något som har med hovara tt göra tar LÅNG tid och kräver alltså att man börjar många månader innan man vill ha nått målet, kanske till och med år i vissa fall.

Jag kan inte säja att din hovis gjort vare sig rätt eller fel eftersom jag inte sett hästen varken NU eller INNAN denskoddes senast.
Jag vill bara påminna om att NI (alla här) inte ska vara så nedrans snabba på att döma bara för att något verkar lite underligt...
 
Jisses, skulle jag bedöma hovslagarens verkning av stoet på hur hon ser ut när det strax är dags för verkning så blir det ju helt fel.

Hon har en tendens att flyta ut ganska rejält åt ena sidan på bakhovarna, och peka en aning snett med tårna.

Direkt efter verkning så ser hon fin och korrekt ut, men sen ger det sig iväg åt lite alla möjliga håll sista två veckorna innan verkning. Skulle hon arbetas skulle vi gå ner på 5 veckors verkningsintervall för henne för att inte ge det en chans att ge sig iväg, men hon är mamma på heltid så hon följer de andras sjuveckorsintervall.

DÄREMOT, om hon såg "sned och vind" ut i hovarna direkt efter verkning skulle jag nog försynt fråga hovslagaren om han verkligen menade att det skulle se ut sådär, och varför han ansåg det.

men att stå och kalla det klåparskoning när det gått nästan full skoperiod är lite väl magstarkt. och kanske det är så att du borde ha TÄTARE skoperioder?

Sen är det trevligt tycker jag när det är utlägg KVAR på skon när det är dags för nys koning, och hovväggen inte är utanför skoarmen..

Nä, jag tycker inte du ska kalla hovslagaren för klåpare förrän du bedömt hur hästen ser ut nyskodd, pratat med hovslagaren om att ev gå ner till tättare skointervall och FRAMFÖR ALLT frågat honom varför han gör si eller så.

Det är faktiskt värre på att på vuxna hästar börja försöka korrigera benaxlar och "tvinga" in dem i en optimal form, än att inse att den här hästen är inte perfekt utan har en aning avvikande benaxel och ta hänsyn till det.

Så, PRATA med hovslagaren, lägg vänligt fram dina frågor och lyssna och fundera noga på svaret!
 

moiran

Trådstartare
nu är det som sagt inte min hovslagare som skott, så jag har inte möjlighet att fråga den berörda hovslagaren något. självklart förstår jag att man ska passa sig för att döma en skoning på hur den ser ut i slutet av skoperioden (för ja, det är helt klart dags att sko om, egentligen nyss, men hovslagare är beställd... :)) men jag kan inte minnas att hon sett ut som hon gör nu ens efter en längre skoperiod än den här, fast å andra sidan vet jag inte så mycket om hur hon ridits det senaste, kanske är det det som gör skillnaden och inte skoningen..? hon har inte fått några tappskor påslagna och skon sitter som den är påslagen (skorna är plana och sömmen går rakt i alla fall) så den är nog inte utsatt för våld. men det har ju varit en torr sommar, så kanske har hovarna betett sig på nåt udda sätt.

jag har för övrigt inget emot "stora skor" (der det snarare som positivt inom rimliga gränser), för er som lyckades tolka mitt inlägg så, eftersom hon inte har några tendenser att trampa av sig skorna. tyckte bara ena armen på ena skon var lite udda krökt så den låg under strålen.

och angående mitt uttryck 'klåparskoning' så var det inte meningen att döma hovlagaren som 'klåpare' utan snarare uttrycka att jag inte är nöjd med hur hon ser ut. men eftersom hon riden hela skoperioden och inte har några problem med leder så har hon ju inte haft ont av skoningen i alla fall. funderade mest på om det kunde vara direkt olämpligt att skon stack in under strålen så jag skulle dra av skorna. spelar det ingen roll sitter skorna helst på så att det inte blir flisigt och besvärligt för hovis att sko denna gång.
 

Liknande trådar

Ridning Vilka alternativ till järnskor borde jag titta på? Mitt sto har alltid gått med järnskor, sista åren också med sula. Detta efter en...
4 5 6
Svar
115
· Visningar
9 966
Hästvård Hejsan! Jag tror att jag skriver här för att kunna bolla min oro med någon som har nya tankar och idéer att ta upp med veterinären:)...
9 10 11
Svar
216
· Visningar
15 305
Kropp & Själ Har fått ont i min högra häl, på undersidan, precis under och funderar på om det kan vara hälsporre. Jag brukar inte ha ont i fötterna...
2
Svar
34
· Visningar
1 816
Senast: Ms_Antrop
·
Tjatter Nu fick det vara nog enligt Tiffany. Nu var det inte bara troll i bäcken (där det verkligen inte hade att göra), men nu hade feerna...
24 25 26
Svar
516
· Visningar
15 637
Senast: qitis
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp