Kockar och vegetarianer

Philosophia

Trådstartare
Trots att så många är vegetarianer idag så är kock ofta skrämmande dåliga på att komma på vettiga vegetariska menyer.

Jag fick nyligen ett menyförslag till en konferens- och jubileumsmiddag där vegetarianerna föreslogs få fetaost med couscous, grillade grönsaker och tomatsås. Personligen tycker jag inte att fetaost och couscous är festmat och tomatsås går inte strålande ihop med rödvin som de skulle servera till. Det var mycket svårt att övertyga kocken om en annan meny till vegetarianerna eftersom han envist hävdade att den vegetariska rätten var "delicious".

Nu har inte jag varit vegetarian på rätt många år men jag minns ju hur det var när man åt ute och man blev serverad en trist råkosttallrik. Då önskade jag att kockarna hade vågat prova sig fram lite mer istället för att satsa på trygg och säker vardagsmat. Ni som är vegetarianer nu förtiden, nöjer ni er med vällagad vardagsmat på en finare middag när andra sitter med festmat? Hade ni själva tyckt att det hade varit okej med couscous, grönsaker och fetaost när det finns så mycket god vegetarisk mat?
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Ja. Ja.

Jag har ätit Felix paj på bröllop. Jag äter ofta bara kokt potatis och grönsaker när andra äter kött.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

om du som vegetarian bjuder på fin middag så bestämmer du väl menyn. Blir du bjuden är det i mina ögon väl övermaga att ställa krav på menyn.
kan väl inte vara enklare.

när jag bjuder på fest lagar jag det jag gillar och det får duga till mina gäster...:d
jag ställer mig inte och lagar 50 11 olika rätter bara för att....
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Trots att så många är vegetarianer idag så är kock ofta skrämmande dåliga på att komma på vettiga vegetariska menyer.

Jag fick nyligen ett menyförslag till en konferens- och jubileumsmiddag där vegetarianerna föreslogs få fetaost med couscous, grillade grönsaker och tomatsås. Personligen tycker jag inte att fetaost och couscous är festmat och tomatsås går inte strålande ihop med rödvin som de skulle servera till. Det var mycket svårt att övertyga kocken om en annan meny till vegetarianerna eftersom han envist hävdade att den vegetariska rätten var "delicious".

Nu har inte jag varit vegetarian på rätt många år men jag minns ju hur det var när man åt ute och man blev serverad en trist råkosttallrik. Då önskade jag att kockarna hade vågat prova sig fram lite mer istället för att satsa på trygg och säker vardagsmat. Ni som är vegetarianer nu förtiden, nöjer ni er med vällagad vardagsmat på en finare middag när andra sitter med festmat? Hade ni själva tyckt att det hade varit okej med couscous, grönsaker och fetaost när det finns så mycket god vegetarisk mat?

Alla de gånger jag har varit på hotell, restauranger och liknande så har alltid det vegetariska varit mycket bra. Många gånger har det tom varit bättre än det vanliga alternativet. Man har verkligen kunnat se att kocken har ansträngt sig. Det har ju ibland varit lite "enklare" rätter men de har smakat helt fantastiskt gott. Nu har jag inte varit på såååå många och de gånger jag har varit har det varit på lite "finare" ställen. Men säg i snitt 3-4 ggr/år de senaste 10 åren.

Senast var på Särö hotell och spa och den trerätters middagen var ju bara sååå underbar. Inget fancy men sååå gott. Championsoppa till förrätt och någon form av "biff" med en fantastisk vegetarisk potatisgratäng och sparris. Efterrätten kommer jag inte ihåg vad det var.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Nej jag tycker inte det är okej egentligen men det har inte hänt sådär jättemycket på restaurangfronten ( klassiska) under de snart 20 år som jag skippat köttet. Senast för ett par veckor sedan erbjöds jag färdiggjorda (dvs frysta) grönsaksbiffar gjorda av potatismos med burkmajs och paprikabitar i som alternativ till en grillbuffé. Detta var på en ganska fin restaurang! Orkar de inte vara kreativa så kan de väl åtminstone erbjuda rätter som är vegetariska från början och inte ett hopplock av olika grönsaker och en bit ost...
 
Sv: Kockar och vegetarianer

om du som vegetarian bjuder på fin middag så bestämmer du väl menyn. Blir du bjuden är det i mina ögon väl övermaga att ställa krav på menyn.
kan väl inte vara enklare.

när jag bjuder på fest lagar jag det jag gillar och det får duga till mina gäster...:d
jag ställer mig inte och lagar 50 11 olika rätter bara för att....

Jag förstod det som att det var professionella kockar och då tycker jag man har sin fulla rätt att ställa krav. Men jag kan ha missuppfattat det.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Jag förstod det som att det var professionella kockar och då tycker jag man har sin fulla rätt att ställa krav. Men jag kan ha missuppfattat det.

Naturligtvis har du rätt att ställa krav om det är du som är den som håller i plånboken eller är uppdragsgivare.

Men att ställa krav på den mat man blir bjuden på? finns i mina ögon bara två svar, ja tack eller nej tack.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Inte vegetarian längre men äter ofta vegetariskt och jag tycker det är lika sorgligt idag som när jag var vegetarian för 5-6 år sedan. Vill jag äta god vegetarisk mat ute är det bara att pallra sig iväg till en restaurang som har specialiserat sig på vegetarisk mat. Eventuellt gå och äta sushi, de brukar vara duktiga på vegetariskt.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

om du som vegetarian bjuder på fin middag så bestämmer du väl menyn. Blir du bjuden är det i mina ögon väl övermaga att ställa krav på menyn.
kan väl inte vara enklare.

när jag bjuder på fest lagar jag det jag gillar och det får duga till mina gäster...:d
jag ställer mig inte och lagar 50 11 olika rätter bara för att....

Fast nu är det ju inte kocken som bjuder, utan det är jag som gör beställningen. Jag bokar för ca. 120 personer varav drygt 25% är vegetarianer. Jag tycker definitivt att man kan kräva bättre mat än couscous och fetaost när de andra äter pärlhöns med tryffel.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Ja. Ja.

Jag har ätit Felix paj på bröllop. Jag äter ofta bara kokt potatis och grönsaker när andra äter kött.

Men känner du dig aldrig besviken? Liksom som att du och dina smaklökar inte räknas? Jag är inte själv vegetarian längre, men jag tyckte att det kändes riktigt tråkigt å vegetarianernas vägnar.

Vad veganerna skulle få vågar jag knappt tänka på. :crazy:

Nu löste jag det för både veganer och vegetarianer genom att föreslå menyer som kocken efter visst dividerande fram och tillbaka gick med på.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Självklart kan du det. Ett annat ställe, kanske?

Jag kan ju givetvis inte KRÄVA att de ska laga viss mat, men till priset av 600 kr per skalle så förväntar jag mig att cateringfirman ska kunna laga likvärdig mat till alla. Åtminstone inte om de inte på förhand har sagt något annat.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Det kan verkligen variera vad man får för mat när man inte äter kött. Ofta blir det något tomatbaserat vilket är lite trist. Här i småstaden så får man den bästa vegetariska maten på restaurangskolan den är väldigt rolig annars är det mest köttsubstitut alla prefab.

Men givetvis ska man kunna kräva fin vegetarisk mat.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Fast nu är det ju inte kocken som bjuder, utan det är jag som gör beställningen. Jag bokar för ca. 120 personer varav drygt 25% är vegetarianer. Jag tycker definitivt att man kan kräva bättre mat än couscous och fetaost när de andra äter pärlhöns med tryffel.

som jag skrev i nr 7

Naturligtvis har du rätt att ställa krav om det är du som är den som håller i plånboken eller är uppdragsgivare.;)
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Tyvärr tycker jag det vegetariska är dåligt på många restauranger i oavsett hur "fina" de är. Ofta saknas protein i maten =/
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Nej, jag skulle inte uppskatta det speciellt mycket. Det finns ett enormt utbud av vegetariska rätter att ta del av hur enkelt som helst. Betalar man lika mycket som resterande sällskap vill man självklart få likvärdigt utbud och service, vägrar kocken inse det så låter jag hellre bli.

Däremot tycker jag ofta att det finns ett bra utbud av vegetariska rätter, men så lägger jag hellre lite möda på att hitta en lovande restaurang, och låter bli att besöka de som verkar strunta i att servera god vegetarisk mat. Röstar med plånboken så att säga.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Jösses vad trist! Tryffelrisotto vore ju ett trevligt alternativ istället.
Veganmat är jag dålig på, men var vegetarian i 15 år.
Jag tycker generellt sett att utbudet är trist, men ibland hittar man pärlor som kan annat än morotsslantar med två korslagda sparrisar...
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Jag tycker i och för sig inte att det behöver vara en kostnadsfråga. På de "finaste" ställena jag varit på har man varit allra sämst på veggomat, där verkar kokkonst bara handla om kött. Jag blir ofta besviken när jag går ut och äter och jag tycker att det är vansinnigt fräckt av restaurangerna för att ta så bra betalt för tomater i olika former. Men vad gör man, man är ju som vegetarian oftast minoritet och kan inte alltid själv välja ställe.
 
Sv: Kockar och vegetarianer

Känner mig sällan besviken. Jag föredrar enkel mat, och är en ranglåg person.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp