Kolstålspanna

Monkie

Trådstartare
Jag vill ha en kolstålspanna till asiatiska rätter. Skaffade av misstag en wokpanna med rundad botten, det funkar inte på elspis 😫
Har sedan kikat på både wokpanna, paellapanna och stekpanna i kolstål samt läst en del. Tydligen kan de slå sig om botten är större än plattan. Min största spisplatta är 24 cm i diameter, klurar på om måtten som står på pannorna är bottenmått
Nån som kan vägleda så jag slipper göra ett felköp till?
 
Jag vill ha en kolstålspanna till asiatiska rätter. Skaffade av misstag en wokpanna med rundad botten, det funkar inte på elspis 😫
Har sedan kikat på både wokpanna, paellapanna och stekpanna i kolstål samt läst en del. Tydligen kan de slå sig om botten är större än plattan. Min största spisplatta är 24 cm i diameter, klurar på om måtten som står på pannorna är bottenmått
Nån som kan vägleda så jag slipper göra ett felköp till?

Vi har en kolstålspanna, den är jättetung, var jättedyr och sjukt dryg att diska. Man får inte diska i maskin (vilket vi iofs gjort några gånger hehe) och det känns som den aldrig blir riktigt ren. Kan mäta botten på vår och jämföra med vad det står på leverantörens hemsida för mått. Vår är dock större än plattan, rätt mkt större.
 
Vi kör också med kolstålspannor, aldrig hört att det skulle vara problem om de är större än plattan? Vi har använt våra i princip varje dag i flera år nu.
 
Vi har en kolstålspanna, den är jättetung, var jättedyr och sjukt dryg att diska. Man får inte diska i maskin (vilket vi iofs gjort några gånger hehe) och det känns som den aldrig blir riktigt ren. Kan mäta botten på vår och jämföra med vad det står på leverantörens hemsida för mått. Vår är dock större än plattan, rätt mkt större.
Är du säker på att det är kolstål? Min är tunn och lätt, fast att den var rätt stor!
 
Vi kör också med kolstålspannor, aldrig hört att det skulle vara problem om de är större än plattan? Vi har använt våra i princip varje dag i flera år nu.
Jag läste på någon av sidorna att den lätt kunde slå sig om den blev uppvärmd för fort eller om bottnen var större än plattan men har ingen praktisk erfarenhet 😊
Gillar u dem? Använder du dem till all typ av matlagning?
 
@Monkie Egentligen borde väl min man uttala sig, det är han som lagar maten hemma :laugh: men han använder bara dem, de gamla keramiska pannorna och den svintunga gjutjärnspannan står kvar i skåpen och samlar damm. Våra är 28 och 32 cm från de Buyer.
 
@Monkie Egentligen borde väl min man uttala sig, det är han som lagar maten hemma :laugh: men han använder bara dem, de gamla keramiska pannorna och den svintunga gjutjärnspannan står kvar i skåpen och samlar damm. Våra är 28 och 32 cm från de Buyer.
Nyfiken på diametern på er största platta? Min största är 24, vet inte om är normalt, spisen har nog några år på nacken. Tänker på slagningsgrejen. Är det bottenmått på pannorna?
Haha jobbiga frågor, fattar ju att alla inte springer runt och mäter spisplattor 😂
 
Nu sitter jag på jobbet så jag kan inte mäta spisen, men googlar jag pannornas storlek är den stora stekpannan är 23 cm undertill och den mindre är typ 20. Då kanske det kan funka för din spis också
 
Vi har en kolstålspanna, den är jättetung, var jättedyr och sjukt dryg att diska. Man får inte diska i maskin (vilket vi iofs gjort några gånger hehe) och det känns som den aldrig blir riktigt ren. Kan mäta botten på vår och jämföra med vad det står på leverantörens hemsida för mått. Vår är dock större än plattan, rätt mkt större.

Kolstål ska inte diskas på det sättet. Den ska dra åt sig fett och endast diskas med varmt vatten, eventuellt mycket lite diskmedel, annars försvinner ju fetthinnan och man får bränna in den om och om igen.
 
Kolstål ska inte diskas på det sättet. Den ska dra åt sig fett och endast diskas med varmt vatten, eventuellt mycket lite diskmedel, annars försvinner ju fetthinnan och man får bränna in den om och om igen.

Jag vet. Men det är så jävla drygt så vi kör den i maskinen ibland ändå. Jag överväger att låta åbäket ”försvinna” så jag kan övertala sambon att köpa en ny som inte är kolstål. Alt köra den på varmaste i diskmaskinen så den blir förstörd 😇
 
Jag vet. Men det är så jävla drygt så vi kör den i maskinen ibland ändå. Jag överväger att låta åbäket ”försvinna” så jag kan övertala sambon att köpa en ny som inte är kolstål. Alt köra den på varmaste i diskmaskinen så den blir förstörd 😇

Varför då? Finns en anledning till att många toppkök använder pannor av kolstål. Dessutom betydligt mer hållbara än många andra sorters pannor. Kolstål är som gjutjärn, håller hela livet.
 
Varför då? Finns en anledning till att många toppkök använder pannor av kolstål. Dessutom betydligt mer hållbara än många andra sorters pannor. Kolstål är som gjutjärn, håller hela livet.

Tycker den är tung, otymplig, för stor, även fast vi bränt in den enligt konstens alla regler och diskat i ljummet vatten så fastnar mat ändå. Så då körde vi den i diskmaskinen, gör det emellanåt när den känns för äcklig.
 
Tycker den är tung, otymplig, för stor, även fast vi bränt in den enligt konstens alla regler och diskat i ljummet vatten så fastnar mat ändå. Så då körde vi den i diskmaskinen, gör det emellanåt när den känns för äcklig.

Kör ni den i diskmaskinen regelbundet så är det ju inte konstigt om det fastnar mat. Då måste ni ju bränna in den igen. Låter mest jobbigt, jag brukar bara ha den under hett vatten lite fort och sedan torka ut med papper.

Men ja, tung är den! Ska testa lättare kolstål nästa gång, ska inhandla fler. :)
 
Kör ni den i diskmaskinen regelbundet så är det ju inte konstigt om det fastnar mat. Då måste ni ju bränna in den igen. Låter mest jobbigt, jag brukar bara ha den under hett vatten lite fort och sedan torka ut med papper.

Men ja, tung är den! Ska testa lättare kolstål nästa gång, ska inhandla fler. :)

Det fastnade alltså innan vi började köra den i maskinen, trots att vi bränt in som man ska. Tycker det är så äckligt att bara göra ”rent” med varmt vatten och lite papper, vi gör så men som sagt den blir ju inte hundra ren och det känns rätt ofräscht. Nej gillar den icke.
 
Har haft en de buyer några månader och är väldigt nöjd än så länge! Annars har jag bara gjutjärn, men dom används i andra hand nu.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp