Övr. barn Kräva igångsättning?

Cilla89a

Trådstartare
På vilka premisser kan man be om igångsättning egentligen?
Jag fick mitt första barn för 8,5 mån sedan och förlossningen gick i en rasande fart, från första värk till att hon var ute tog knappt 3 timmar. Och jag hann inte få dessa ”3 på 10 min” värkarna, så förlossningen var ju inte så sugen på att låta mig komma in, men dem få jag fick gjorde outhärdligt ont. Så jag tjatade och tur var det för 25 min efter att vi kom dit så var hon ute :eek:

Vi planerar ett syskon inom en relativt snar framtid och jag nojar redan över förlossningen och om jag verkligen pallar psykiskt (pga att inte hinna in) (och är klart ingen självklarhet att bli gravid igen, men målsättningen är den i dagsläget i alla fall)...

Det vart även lite stressigt inne på förlossningen då hon hade bajsat i vattnet och kom ut med navelsträngen runt halsen. Alltså mardröm om det skulle bli så att man föder hemma och allt inte går helt bra! :nailbiting:

Jag undrar om man kan kräva en igångsättning pga snabb förlossning?

Jag kommer vara ett nervvrak veckorna innan det är dags, dels jobbar sambon ute i skogen med ett gäng andra, han kan kan inte bara ta lagets buss och dra hem hur som helst (dessutom ibland nån timmes körväg iväg) Och nu har man har ett barn som ska lämnas iväg till barnvakt.
Nu hade som TUR är sambon gått på semester samma dag som hon kom och vi kunde bara kasta oss in i bilen och köra i ilfart.
 
I mitt landsting är det inga problem att få igångsättning om man haft en så snabb förlossning på första.
 
Jag är övertygad om att sånt kan skilja sig mellan landsting. 2009 satte de många landsting igång förlossningen om man hade gått två veckor över tiden, men i mitt landsting väntade man ytterligare en vecka med igångsättning. Heltokigt att vården inte är likadan i hela landet och baserad på vetenskap. Vi här i det här landstinget tycker det här är bäst och därför gör vi så här typ.
 
Jag vet också att det kan skilja sig mellan landsting. Jag gick t ex 16 dagar över och det var inte ens självklart då att jag skulle bli igångsatt utan jag hade kunnat få vänta ytterligare en dag eller två. Min läkare ville helst inte sätta igång eftersom det finns en ökad risk för att det slutar med akut snitt.
Men om du tar upp det med din BM innan så borde dom ju absolut kunna ge dig en igångsättning ifall det är vad du önskar :)
 
Ja landstingen kan absolut ha väldigt olika åsikter och policys kring igångsättning, precis som kring mycket annat (tyvärr, det borde finnas en större nationell samsyn kring mödravård och förlossningsvård). Sen har individuella läkare olika åsikter och gör olika bedömningar också. Somliga tycker inte att igångsättning är någon direkt big deal om det finns en rimlig indikation medan andra trycker hård på fördelarna med spontan förlossningsstart/riskerna med igångsättning.

I din sits skulle jag ta upp det på MVC hyfsat tidigt i nästa graviditet så att de får styra vidare därifrån, i mitt landsting skulle det då skickas en remiss till specialistmödravården så att du fick träffa en läkare där för diskussion.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

Radannonser

  • Medryttare i Örebro

Hästnyheter

Bukefalos

Upp