Krubb-bitare

B

**BORTTAGEN**

Hej alla ni som har krubb-bitar hästar. Hur gör ni? Jag har inte problem med min häst, han går utan rem och har en speciell påle i hagen som han får krubbbita på så han inte drar ner staketstolparna.

Men med andra hästmänniskorna har jag problem. Det råder så mkt missuppfattningar om krubbitare och jag har blivit nekad stallplats och blivit ombedd att flytta p.g.a. min häst krubbbiter. Har ni upplevt detta??
 
Är väl inget svart på din fråga direkt men jag har hört att det finns teorier om att krubb-biteri kan bero på magproblem.

Någon som har några åsikter om detta?

/Snorpan
 
B

**BORTTAGEN**

Ja, ofta är det nog en bidragande orsak till varför de börjar. För små grovfodergivor kan göra att de får obehag..

Förr trodde man ju att krubb-bitare fick magproblem på grund av krubb-bitningen, nu vet man att det oftast är tvärtom. Hästar med magproblem har lättare att bli krubb-bitare.

Min häst har dock fri tillgång på grovfoder för att eliominera problem med stressmage o magsår o.dyl. :)
 
M

Moppe

Min kärlek har varit krubbitare i över 17 år nu. Han blev det som liten då uppfödaren stallar in alla hästar efter sommaren och fölen binds då upp i spiltor. Där får de sedan stå tills någon behagar köpa dem eller så slaktas de när nästa sommar kommer. Självklart leder detta till någon form av olat att stå uppbunden halva sitt första år när man bara vill springa. Ingen avvänjning heller så magen måste bara kollapsa.
När vi köpte honom som ettåring så försökte vi med krubbitarrem men han var så stressad så detta gick inte att ta ur honom, det enda som hände var att han kämpade ännu mer och fick skavsår efter remmen.
Det man märkt genom årens lopp är att andra nyfikna hästar undrar vad han gör och ibland vill prova själva, därmed rädslan från andra hästägare och att man ibland blir behandlad som pest.
Ett stort problem är stallets väggar men det kan man bara sätta plåtkanter så blir inte boxväggarna förstörda, men var noga med att sätta dit en träpinne som hästen kan bita på i stället, plåten sliter nämligen enormt mycket på tänderna. Idag har min herre mer än 1cm glapp mellan under ock överkäke. Man kan tänka lite på pinnens placering i förhållande till andra hästarna i stallet, kan man sätta den utom "synhåll" för de andra så minskar risken att de andra undrar vad som försigår.
Om någon annan häst i stallet börjar gnaga på träet för att göra lika dant så smeta in gnagställena med tex kribox eller likanande då slutar de oftast väldigt fort.
/Mia
 

Liknande trådar

Hästmänniskan Jag börjar närma mig de 40. Jag ridit hela livet, har egen häst och har alltid ridit och varit i stallet i alla väder. Aldrig klagat och...
2
Svar
26
· Visningar
2 794
Hästmänniskan Hej! Jag har hyrt en stallplats på en gård där vi även hyr ett hus. När jag kom hit så var det 2 hästar, så vi blev då 3 stycken i...
Svar
19
· Visningar
2 470
Senast: Lingon
·
Hästmänniskan Hej allihopa! Jag har sedan november 2019 haft ett enormt sug efter att köpa häst, men jag har alltid lyckats resonera mig själv att...
Svar
7
· Visningar
1 648
Senast: QueenLilith
·
Hästvård Hej. Har nyss bytt hagkompis till min lekfulla 5åring. Innan så gick han med en 2 år äldre häst som tydligt var ledaren i hagen. Dom...
Svar
3
· Visningar
1 215
Senast: Freazer
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp