Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

S

Sana

Hej därute!
Jag ska i sommar bygga den ultimata lösdriften, så att hästarna kan flytta in där i höst. Ett hästparadis! :) Är det någon som har erfarenhet av lösdrift? Vad man bör tänka på så att inte hjulet behöver uppfinnas flera gånger... Känner ni till någon bra litteratur eller bra hemsida man kan besöka?
 
N

Nicke

Sv: Lösdrift

Borkan skrev:
Jag tycker denna sida har matnyttiga saker men har inte själv testat då jag inte har egen mark att göra lösdrift på... :(
www.krulligahasten.se/losdriftsboken/
Hoppas den funkar nu, gå annars in på www.krulligahasten.se och klicka på lösdriftsboken.

Jag skulle vilja göra några tillägg, till den fina lösdriften som visades här.
Många hästar vågar inte av rangskäl och annat, inte stå i ett utrymme tillsammans med flockens övriga medlemmar, utan hamnar utomhus i allafall.
För att förhindra det, har vi byggt mellanväggar på flera ställen, så att alla vågar gå in och komma undan insekter eller vila.
Vissa hästar har stort kontrollbehov, eftersom de ursprungligen är flyktdjur, så de trivs bättre, med uppsikt åt alla håll.
Så installerar man fönster i alla väderstreck, är det större chans, att de trivs där.

Eftersom det ska funka praktiskt också för människorna som ska sköta det hela, tycker jag personligen, att det bästa är att göra en anläggning BÅDE för hästar och människor.

Dvs. bygga ett vanligt stall, med generös stallgång, vanliga riktigt stora och rymliga boxar, men med två utgångar från varje box.
En mot stallgången, och en direkt ut i hagen.

Boxarna bör i detta fall, vara helt fyrkantiga, för att "utfösning" ska funka som metod, istället för inträngning och slagsmål, vid tillfälle av ranghög häst som besöker en ranglåg i samma box.

På detta sätt kommer den ranglåge lätt ut, och det behöver inte bli kontroverser.

Då får man gratis de mellanväggar man behöver, för att hästarna ska få sin trygghet tillgodosedd.
Och man har nära till allt man behöver för skötseln, som i ett vanligt stall.

Vid kraftfodergivan, är det jättepraktiskt, för då kan man ta in varje häst på box var för sig, och samtidigt passa på att visitera, smörja med myggmedel osv.

Har man tvådelad ytterdörr, behöver man bara stänga den nedre, vid kraftgivan, och går då att öppna o stänga inifrån enkelt.

Har man orkankänning, kan man bara stänga in dem i boxarna, som i ett vanligt stall.

Köldridå framför ytterdörrarna, som står öppna, är nästan ett måste, om man vill ge ett bra skydd mot insekterna, som är den främsta orsaken till varför hästar väljer att använda lösdriften.

Gör gärna så stor öppning, så man kan komma in med en Bob-Cat och mocka ur permanentbädden, ett par gånger om året.
En sådan kan hyras, och besparar många ryggskott.

Se gärna till, att gödselhögen inte ligger alltför långt bort.

Vänd helst öppningarna mot öster, eftersom insekterna hänger i moln mot solnedgången i väster, på kvällen.
Då slipper man också stekande södersol in mot lösdriftsutrymmet, samt piskande snöstormar från Norr, på vintern, då bädden lätt kan bli nerblötad.

Något som behövs, är också nattlampor, med svag belysning, inomhus, och gärna också utomhus, så hästarna hittar dit i kolsvarta vintermörkret.
Där är skymningsrelä, ett utmärkt alternativ. Tänds av sig själv, när det blir mörkt, och släcks automatiskt, när det ljusnar. Spar ström.
MYCKET bättre än rörelsevakt.

På vintern använder de den nästan aldrig.
Förutom unghästarna, som gärna går in och vilar nån timme hit och dit.

Det var mina tips. Hoppas något kan vara till nytta. ;)
 
H

hillevie

Sv: Lösdrift

jag har frostfri ligghall till mina hästar, tycker det är kanon dels med tanke på vattnet och att hösilaget inte fryser (dom har fri tillgång inomhus). har du möjlighet till det så rekomenderar jag det varmt :D

såg just att "nicke" har täckt upp istortsett allt. jätte mycket bra ideer, och smarta lösningar.
 
Senast ändrad av en moderator:
N

Nicke

Sv: Lösdrift

Tillägg till mig själv, Thermobar är en enorm lättnad, inget mer ishackande, och mindre risk för kolik på hästarna, då de dricker mer,utom när det är torr nysnö, då tar de den istället. Men så fort snön är "tung" igen, dricker de massor..

Det är bra att ha tak över den, så det inte ramlar ner en massa skräp i den från träd osv.

Bygger man upp den en aning från marken, kan man lätt putta upp proppen underifrån med en pinne, när man ska tappa ur och rengöra, så slipper man ha ner hela armen i vattnet.
 
S

Sana

Sv: Lösdrift

Superdupertack!!!!! :banana:

Vilka många bra tips! Eftersom det kostar en hel del att fixa lösdriften så är det ju bra om man slipper riva efter någon månad för att man har gjort någon riktig klantig miss ;) .
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5545 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Anläggning Jag sitter och klurar på utformningen av min framtida lösdrift (alltså inte själva ligghallen, utan ”det hela”). Jag har en stor gammal...
2
Svar
39
· Visningar
1 501
Hästvård Jag ska snart flytta min häst till att privatstall där han ska gå på lösdrift och ha en liggvagn under vinterhalvåret. Han tappar lätt...
Svar
8
· Visningar
489
Anläggning Hej! Jag och min mamma är relativt nya på en lösdrift. För närvarande är det fyra lättfödda hästar som går i lösdriften. Dessa har...
Svar
4
· Visningar
433
Hästvård HUR kan det fortfarande finnas bandmask? Överlever de längre än den ”normala” vilotiden? Kan man bli av med det? Vi har vilat hagar...
Svar
1
· Visningar
433

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Stora BPH, MH & MT tråden.
  • Ledsen hund

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp