Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

T

Tomaten

Hur hårt skall allting sitta och hur vet jag att selen passa just mina häst, har en gammal fin loksele med baksele som jag ärvt av min farfar, funderar på att prova den på mitt vbl men jag vet ingenting om hur en loksele skall läggas på och hur hårt det skall spännas?
Har försökt att hitta någon som kan hjälpa mig men hittar ingen.Jag kan köra, o sele med travselen.
 
kan inte ge dig tips om hela anpassningen av loksele, men remmarna som sitter under magen är ju oftast en lite bredare (främre) och en lite smalare (bakre). Jag har fått lära mig att den främre inte ska dras åt mer än att man kan få in en knuten näve mellan rem och hästkropp. Den bakre remmen ska spännas så att man rymmer två till tre fingrar, då är den lagom.
Sen ska man se till att draglädren ligger i rät linje med skaklarna så att det bara ser ut som en förlängning av selen, då kan hästen jobba på bästa möjliga sätt.

Tyvärr vet jag inte hur baksele eller själva lokorna ska anpassas, men jag har hört att man ska kunna få in en hand (åtminstone fingrarna) mellan hals och loka men vet inte om det stämmer... :confused:
 
Lokorna ska sitta så pass att du med svårighet kan få in fingarna mellan bogbladet och lokträet. Men se upp så att det inte blir tryckskador.
 
Hej!

Jag tycker du ska ta en ordentlig titt på hela lokselen och speciellt lädret! Det låter som selen är rätt gammal och det är farligt att köra med en sele i dålig kondition. Men du skulle ju bara prova den på hästen och kanske tömköra, då kan man ju ha en begagnad äldre sele då påfrestningarna inte är lika stora som vid körning.

Jag tar upp lite ang. selning och tillpassning av loksele men det är mycket som måste stämma för att selen ska passa bra, man måste se i verkligheten. (Att förlita sig helt på text kan vara ödesdigert om man är helt okunnig).

Man tar lokselen över vänstra axeln med lokorna sist (mot armen) man ställer sig sedan brevid hästens högra sida och lägger först på lokorna, framför och jämsmed bogbladet på hästen, och sedan resten av selen försiktigt.
Tillpassningen av lokorna sker med hjälp av lokremmarna: den övre som håller ihop lokorna i nacken och den nedre håller ihop lokorna i bringan.
Det första man gör är att spänna nedre lokremmen (precis som att sätta på ett täcke: börja fram och gå bakåt) så att selen inte kan åka bakåt på hästen.
Lokorna ska följa bogarna utan att klämma hästen. Man ska med svårighet kunna föra in handen mellan bossan (på selen) och lokstaden på hästen. Den övre lokremmen kan flyttas så att dragpunkten får rätt läge (dragpunkten är mellan den första och den andra tredjedelen av bogbladet). För låga lokor dras nedåt vid körning och trycker på mankammen och för höga lokor lyfts och trycker på strupen.
Sedan spänner man däckelgjorden ganska hårt (inte fullt som en sadelgjord men nästan).
Däckelstropparna (sitter ovanför ringarna) och bukgjorden (sitter under ringarna) reglerar man så att draglinjen, mellan dragpunkten och fästet för skakeln eller draglinan på vagnen/kärran bildar en rät linje. Bukgjorden (den som håller ringarna på plats och som ålorna (eller seltungorna, ev. endast en läderrem) sitter i) ska sitta så pass att den håller skaklarna på plats vid körning men inte hårt för då överförs alla skakelrörelser till hästen. Den ska ungefär hänga ner ca 5 cm när man spänt den.
Sedan lägger du ut baksele och ländstycke och spänner fast svanskappan så att det blir ca 5 cm mellan rygg och ländtycke. Bakselen ska ligga över hästens bakknä och ca en tvärhand under bärbensknölarna på hästen. Inte för högt för då utgör bakselen obehag och om den ligger för lågt hindrar den hästens rörelser. Bakselen sak vara så pass lös att det finns ca 5 cm mellan lår och baksele bakom hästen, men inte för lös så att bukgjord och däckel bromsar kärran/vagnen för då har bakselen ingen verkan.

Ja nu har man selen på plats men man måste vara mer eller mindre kunnig för att selen ska blir rätt anpassad så att hästen får bästa förutsättningar inför körning. Och det kan vara lite till hjälp att kolla i böcker så man ser utförliga bilder. Elisabeth Hjortvid har skrivit en bra bok om körning.
Bäst är ju om en kunnig person kan komma ut och hjälpa dig!

M. v. h. Lisa
 
T

Tomaten

tack, för hjälpen.
Lädret är i otroligt bra skick, trots att den är så gammal!
Verkar som att jag måste ta hjälp av någon kunnig, vill ju inte göra fel. men nu fick ajg en lite mer inblcik i alltihopa! :bow:
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6511 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundavel&Ras Hej allihopa! Här kommer jag igen. :o Det är så att jag precis har skickat in en ansökan till en stiftelse om att få hjälp med att...
2
Svar
32
· Visningar
1 862
Övr.Hund Jag har en omplaceringshund (staffe/blandras) som tros vara 12-14 år gammal. Han är adopterad från Irland och jag vet inget om hans...
2
Svar
29
· Visningar
2 604
Hästvård Någon som varit med om liknande? Har ett sto som knappt aldrig varit sjuk eller skadad, tills hon för ett år sedan skadade sig rejält...
Svar
17
· Visningar
1 086
Utrustning Långt inlägg! Vår ponny är rätt känslig i munnen. När vi köpte henne i februari förra året så kollades hon och åtgärdades i munnen av...
2
Svar
31
· Visningar
1 297

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Dejtingtråden 32
  • Vad gör vi CXXXII
  • Smörgåstårterecept

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp