Foder Måste byta strö :(

Tillgängliga prefix: Visa alla Vård Foder
#1
Eftersom det inte verkar finnas någon halm till salu i trakten måste jag byta strö åt bägge hästarna. Den ena är det inget problem med, där är planen redan klar men jag har i det längsta hoppats på att få tag i en rundbal till den andra. Det ser dock mycket mörkt ut.
Damen i fråga är lite av ett problem när det gäller strö. Hon är på sätt och vis oerhört billig i drift eftersom hon inte kissar inne men det här medför också att allting dammar till förbannelse. Till saken hör också att jag har uteboxar så frekvent vattning av tex torv blir till en hård iskaka så fort temperaturen sjunker det minsta lilla under nollan. Det är även svårt att få vattnet att fördela sig jämnt i bädden. Det brukar bli plaskblött på ytan eller om ströt är för torrt en sjö i botten (som rinner ut genom skarvarna mellan brädorna).
Jag har testat torv och halmpellets tidigare. Dessa sorter medför tjocka dammlager på väggarna och att jag snyter svart i timmar efter mockningen. Kutterspån blåvägrar jag att ha av tre skäl, terpener, hopplöst att mocka och värdelös gödsel. Jag kan sträcka mig till att använda det då det är som kallast och bädden fryser.
Halmen har funkat riktigt bra. Halmen blir till damm efter ett tag eftersom hon sliter hårt på den genom att gräva mycket men då har jag bara slängt in dammet i brorsans bädd vilket varit bra för den.
Tänk om någon vänlig själ bara gav mig en halmbal i present :idea:
 
#3
Det kan inte funka att lägga torv/halmpellets i botten och ett lager halm ovanpå för att hindra dammbildningen? Om Olle inte kissar inne behöver du ju i princip aldrig ta bort halmen och det går en pyttemängd?
 
#6
Det kan inte funka att lägga torv/halmpellets i botten och ett lager halm ovanpå för att hindra dammbildningen? Om Olle inte kissar inne behöver du ju i princip aldrig ta bort halmen och det går en pyttemängd?
Något liknande var mitt första försök innan jag gick över till halm. Eftersom hon gräver så funkar det inte då allt blir en enda röra.
 
#10
Sant men då är jag tillbaka på de där terpenerna och det usla jordförbättringsmedelet
Jag har använt bränslepellets samt yesbox spån. Inte minsta doft av terpener. Har ett annat spån nu, det luktar terpen när det nyss är öppnat.

Så är det lukten eller rent allmänt du är oroad över att det kan innehålla terpener? Annars kan kanske spån ändå vara alt? Jordförbättring och mockning är ju svårt göra något åt dock.

Vi har valet spån eller halmpellets i stallet. Halmpellets eller spånpellets känns som dött lopp. Både måste blötas, de är exakt lika att mocka i och dammar lika mkt. Däremot kanske halmen förmultnar snabbare det ska jag låta vara osagt.
 
#19
Hummelihum, det övergår mitt förstånd att någon kan tycka att det är lättare att mocka halm än spån, men smaken är som baken. Tycker också att oron över att spån är dåligt jordförbättringsmedel verkar lite överdriven, om hästen inte kissar inne blir det väl inte mycket spån att ta ut varje dag? Det är ju lätt att separera bajarna från spånet. Eller rör hon ihop hela bädden?

Har du funderat på boxmatta? Man behöver ju fortfarande ha strö ovanpå, men inte så atora mängder.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

  • Jag saknar mig själv

Radannonser

  • Underbart fuxsto stäljes.

Hästnyheter

Bukefalos

  • Krasch i Chrome
Upp