Med eller utan

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Med eller utan

Trehjuling tills de kan cykla på en tvåhjuling... Och jag tror inte att de är mogna för det förrens närmare fyra års åldern... Stödhjul förstör mer än de gör nytta.
 
Sv: Med eller utan

alazzi skrev:
Stödhjul på cykeln? Vad tycker ni? Barnet är snart 3 år.

Mina barn började inte att lära sig cykla utan stödhjul innan de var ungefär fyra/fem år.

Jag vill höja ett varningens finger då jag av tandläkare fått höra att cyklar är det farligaste som finns för små barns tänder. Det är lätt att falla av cykeln och den hårda gatan är inte snäll mot tänderna.

Varför inte låta barnet hållas med en trehjuling tills dess att hon är lite större? Hade jag varit som du så hade jag väntat lite. Barnet hinner att lära sig att cykla. :)
 
Sv: Med eller utan

Mina barn har snällt fått vänta tills 6 års ålder innan de fått cykla på 2 hjuling. Kan de inte bromsa så ska de inte heller cykla. Xtra hjul är nog bara en smaksak.
 
Sv: Med eller utan

Jag erkänner mig lit ekluven till tvåhjuling eller inte, rent generellt...
Selma börjar bli lite för lång för sin "micke" (trehjulingen, som av någon anledning har fått det namnet av henne) så vi ha rpratat lit eom tvåhjuling till henne (3 år). Men jag är inte alldeles säker på att det är så lyckat, av flera skäl. Dels så kan de ju, som sagt, inte bromsa... Och sen kan de ju få upp betydligt högre hastighet på en tvåhjuling än vad trehjulingen tillåter.

Nån som har några bra förslag´på hur man löser detta?
 
Sv: Med eller utan

Jag fick aldrig 2-hjuling med stödhjul att fungera för något av barnen.
Så en extrastor 3-hjuling kompletterades med samma 2-hjuling utan stödhjul och trampor.
Utan trampor så kan man sitta på den och spark-springa sig fram.
Den har en handbroms som barnen lätt har lärt sig att hantera.
 
Sv: Med eller utan

Stödhjul varken förstör eller underlättar för barnen. Barn KAN inte lära sig cykla förrän balansen utvecklats. Vanligtvis sker det runt 4-5 års åldern. Så om de, innan dess, har tvåhjuling med stödhjul har ingen betydelse för inlärningen av cyklandets konst. De lär sig när de är mogna - inte förr.

Norrland (utb fd förskollärare) :)
 
Senast ändrad:
Sv: Med eller utan

Jag var innan stenhård motståndare mot stödhjul och sa att jag minsann aldrig skulle låta mina barn ha det, men jag föll när jag insåg att sonen var alldeles för lång för trehjulingen (han är en bra bit över genomsnittslängd) och han inte var mogen för tvåhjuling utan.

Han lärde sig sedan cykla utan stödhjul som 4-åring och då vi bor bra till har det fungerat bra för honom att cykla här där vi har mycket lite trafik.
 
Sv: Med eller utan

Hon är för stor för trehjulingen och har börjat tjata om en egen cykel. Vi har inte köpt någon ännu. Tänkte kolla med experterna först :)
 
Sv: Med eller utan

Jag har hört av flera att stödhjul ställer till det för barnen när de ska lära sig cykla utan. Det var något om hur vikten fördelades när de svängde. Det ska tydligen vara olika med och utan stödhjul. Själv har jag ett par stödhjul liggandes till äldsta sonen när han väl behöver dem. Fick dem innan jag har hört deta och är nu lite tveksam till stödhjul.
 
Sv: Med eller utan

Tycker som de andra att manska vänta tills barnet klarar av hela motoriken med att cykla, dvs trampa, svänga, bromsa OCH hålla koll på vart de är på väg.

Stödhjul har jag alltid varit motstånadare till. Så när dottern skulle lära sig cykla, sommaren innan hon fyllde fem så satte vi inte på dem (ingick dock i cykeln när vi köpte den). Hon är av typen som blir fly förbannad när saker inte går som hon tänkt sig, och det gjorde inte det här med cykling. Hon trodde nog helt enkelt att cykla tvåhjuling var som att cykla trehjuling, bara lite större. Hon var inte alls beredd på att det skulle vara så vingligt.

Så hon gav upp, hon vägrade cykla tvåhjuling, hon hatade verkligen den där cykeln som hon längtat efter innan. Så då satte vi på stödhjulen, för att hon skulle upptäcka att det kanske var något som var värt att kämpa lite för, och det tog inte lång tid innan hon lärde sig cykla "på riktigt". Så ibland gör de nytta!

Fast rent generellt tycker jag att det är bättre att de lär sig utan, de ska ju ändå inte sitta där sen.
 
Sv: Med eller utan

Våran son fick en 14 tums cykel i 3 års present ( i april ) med stödhjul och flagga monterade, efter 2 månader så ville han ta bort stödhjulen och efter det har han inte haft några! Jag behövde aldrig springa brevid honom eller något liknande utan han cyklade bara iväg som om han gjort det hela sitt liv!

Han är lång för sin ålder och som 2 åring kunde kan inte cykla på sin 3 hjuling mera eftersom han var för lång för den.
 
Sv: Med eller utan

Min dotter hade svårt att cykla på sin trehjuling när hon var tre år (för stor) och fick då sin första cykel. En 10" med gummihjul samt stödhjul.
När hon var nästan 5 år (född i juni) så lärde hon sig att cykla utan stödhjul och det tog inte mer än några minuter innan hon kunde detta trots stödhjulscyklande i 2 år ;)
Det är så att det är inte alls säkert att barnen blir bättre på att cykla eller att det går snabbare bara för att dom har stödhjul först.
Min dotter hade inga problem med sin första tvåhjuling (med stödhjul) för den varianten funkade som hos hennes trehjuling dvs det gick att trampa både framlänges och baklänges på den samt tramporna satt på framhjulet. Inga större skillnader.
En liknande cykel men mindre variation är denna här cykeln.
Ibland hade jag en pinne baktill för att kunna putta fart samt bromsa i backar precis som jag hade på hennes trehjuling.
Vi har dessutom en asfalterad liten trevlig gård utan backar så hade vi bott på landet med kanske grusiga vägar och gräsmattor så hade kanske stödhjul fått vänta då det är besvärligare att cykla på sådant underlag med stödhjul.

När barnet är tillräckligt utvecklad i kropp och hjärna samt vågar så kommer dom att cykla utan stödhjul oavsätt om dom haft sådan innan eller ej.
 
Sv: Med eller utan

*lånar knapp*
Och lite off topic men har trehjulingarna blivit mindre de sista åren?
Jag har ständigt fått höra att elin är lång för sin ålder men hon kunde inte trampa den trehjuling vi har. Det är en gamal efter hennes pappa... ;) Hon fyllde ju två i juli och blir alltså tre i år och jag har tänkt att det blir perfekt för henne med trehjulingen i år...
Jag har inte tittat så noga på de trehjulingar som finns i handeln eftersom vi har en som fungerar utmärkt...
 
Sv: Med eller utan

Min dotter fick en tvåhjuling med stödhjul i födelsedagspresent när hon fyllde tre. Hon cyklar med den fram och tillbaka på grusvägen hemma - och KAN bromsa (varför skulle de inte kunna lära sig det?). Hon är nu 4½, och har fortfarande stödhjul. Vi tar av dem när hon vill prova utan - känns inte direkt som någon brådska.

Jag har hittills inte hört talas om någon människa som misslyckats med att lära sig cykla för att han/hon haft stödhjul som liten, så i det avseendet är det väl lugnt...
 
Sv: Med eller utan

Jag vet inte om de är mindre, men det kanske är olika beroende på märke och modell. Emilia som också anses vara längre än genomsnittet nådde inte heller tramporna förra sommaren när hon var 2. Nu när hon är närmare 3 år så är den lagom, dessutom går det att höja både styre och sadel litegrann så den passar ett tag till.
 
Sv: Med eller utan

Pauling skrev:
Jag vet inte om de är mindre, men det kanske är olika beroende på märke och modell. Emilia som också anses vara längre än genomsnittet nådde inte heller tramporna förra sommaren när hon var 2. Nu när hon är närmare 3 år så är den lagom, dessutom går det att höja både styre och sadel litegrann så den passar ett tag till.

Kanske svensktillverkas de inte utan man köper in utländska trehjulingar idag vilka ska passa barn från alla möjliga länder?

Min dotter fick inte stödhjul. I cykelaffären bedömde säljaren helt korrekt vår dotter som väldigt fysiskt aktiv och därför sa han att det bara skulle bli farligt om hon hade stödhjul och kunde dra iväg i farter hon inte behärskar på cykelbanor med andra cyklister eller på vår gård med asfaltskanter.

Det tog henne några veckor så hade hon ändå lärt sig. Först var hon trött på att misslyckas i några dagar och bara ramla men då köpte jag knä- och armbågsskydd till henne så att hon inte slog sig. Sedan gick det inte lång tid innan jag alltid kunde släppa pakethållaren.

Här i Malmö släpper många iväg sina alldeles för unga (sex-åttaåringar) på gatorna. De tycker väl att det är OK bara för att vi har en massa mil av cykelbanor men dessa korsar ju gator och villakvarter rätt ofta :eek: För att lösa problemet med långfärdscykling (vår familjemotion) så har vi istället en sådan här:

http://www.abckids.org/halvcykl.htm

Först undrade jag om den inte var farlig men den är ju högre upp i trafiken än alla dessa släpvagnar många använder och vi cyklar fortfarande mest på cykelbanor så efter att ha läst diverse referat om den så slog vi till och den är toppen! Dottern älskar att trampa bakom pappa tills hon blir trött :D Men vilka reaktioner vi får! Det är antingen folk som älskar den och undrar var vi köpt den eller också folk som hånskrattar och fotograferar den.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hemmet Hörde något hemskt idag. Finish har tydligen slutat tillverka diskmaskinspulver! Min värld rämnar. Vad finns det för fler tillverkare...
2
Svar
39
· Visningar
1 200
Senast: skogaliten
·
Övr. Barn Ni som skaffat barn säg runt 40, och alltså var 50 när barnet var 10 år. Hur tycker ni det var att skaffa barn lite senare? Tycker ni...
2
Svar
25
· Visningar
3 733
Småbarn Det här med talet. Hur kan det vara så olika? Vår första bubblade 3-ords meningar vid 18 månader. Vår andra fyller snart 2 år och har...
2
Svar
24
· Visningar
1 683
Senast: Mirtai
·
Övr. Barn Just nu arbetar jag 85% (utan att fylla upp med föräldrapenning), men skulle ju vid en ev ny graviditet egentligen vilja jöja min SGI...
2
Svar
25
· Visningar
983
Senast: Manji
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Mitt liv
  • Pusseltråden
  • Vabruari

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp