Mugg, solbränd... Eller!?

Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Ja de synliga symptomen på mina ser ut som det, men i och med att de inte hade någon leverpåverkan alls så har vi uteslutit den. Vi har heller inte hittat alsike på betet, bara vitklöver.

Men det är nog annars den vanligaste orsaken, i alla fall enligt vad både veterinärer och giftinformationscentralen har sagt.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Just det där med att fölet är värst drabbad kan ju vara att den har fått i sig mer i relation till sin kroppsvikt.

Hur det är med immunitet har jag ingen aning om och det verkar ju tyvärr som om även veterinärer och forskare inte vet så mycket om detta.
Men så som mekanismen fungerar så borde de inte kunna bli immuna..
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Ja de synliga symptomen på mina ser ut som det, men i och med att de inte hade någon leverpåverkan alls så har vi uteslutit den.
Måste de ha leverpåverkan för att de ska vara Alzikeklövern? Jag är nästan helt säker på att min ätit det när han hade sår på mulen och fula muggsår med svullna ben och han hade inga förhöjda levervärden.

Min har tidigare blivit solbränd på nosen och då blev han röd men fick inga sår. Däremot tror jag tror att muggliknande sår + sår på nosen är växtförgiftning ofta orsakat är av alsikeklövern. Det är nu på hösten med mycket dagg som mina tidigare fått reaktioner.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Om jag har förstått det rätt så är det väl inte heller hundra säkert att denna mikroorganism inte kan finnas på andra klöversorter än alsikeklöver? Har du hört något om det?
Precis.

det första fallet som jag såg var i samband med enbart vitklöverexplosion i Juli.

Vi trodde först... eller var helt säkra på att hästen fastnat med karlederna bak i stängselrepet.

hästen blev inte bättre med rejäl muggbehandling o den var troligen fotosensitiv o gick kvar på både gräs o ute i solen.

detta var 7-8 år sen.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Jag trodde det i alla fall. Men ser nu att den kan orsaka både primära och sekundära symptom. Så då kan de nog få reaktion utan leverskada.
Jag fick för mig att den slog direkt på levern och gav en sekundär reaktion med fotosensibilitet.

Men vi har inte hittat "helsikesklövern" i hagen.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Hmm.. ja det är frågan om då om det inte är vitklövern som ligger bakom i mitt fall. Den ena delen av hagen var ordentligt nerbetad och där växte rätt mycke vitklöver, som mina smaskade i sig gladeligen av. Sen hade vi en del i hagen som bestod av blötare mark där det växte på rätt ordentligt med gräs av olika slag och en tredje del som var torrare och bestod av en hel del maskrosor insprängt i gräset.

Hästarna gillade bäst att beta i delarna med vitklöver och maskrosor.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Alltså, nu blev jag orolig... :eek:

Exakt (inte riktigt, men nästan) de där symptomen har mitt 3-åriga sto haft nu i sommar!! Svullen som busen bak på de vita benen (inte frambenen då de är bruna...?) och solbränd på mulen (inte så illa som din hästs mule, men ändå bränd).


Har också funderat på mugg, men hon har aldrig haft det förut, och heller ej blivit bränd på mulen förut. Nu går hon dock på bete på annat ställe med stor flock, andra hästar har också haft otroligt brända mular (värre än min dams, mer i klass med din).

Faan, har hon blivit förgiftad.. Dum jag känner mej nu som inte tog ut veterinär. Men tjejen som har hand om hästarna har hela tiden behandlat krustorna som mugg, då hennes också haft det. Nu verkar hon dock bli bättre på "egen väg", men det är skrämmande likt dina hästars bakben, och när jag läste ditt första inlägg så tänkte jag med en gång på min dam... Värt att kolla upp nästa gång jag är där, hur det ser ut!
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Du behöver inte ha ett dugg ångest för många Vet vet inte vad det handlar om.

En klinikchef på en ATGklinik skulle börja försöka dra bort huden på min häst under endast lugnande medel.
tur att jag stog på mig o han KLAPPADE mig på axeln o sa att han struntade i det då o oxå för att hästen gick på sulfa( är nte 100 på prep) eller var det finadyne:confused:, för att det kunde ge kontraidikation med lugnande- hjärtsvikt.

nu var inte ens detta rätt, då det ska ges i v. i såna fall.
Jag fick även propsa på att ta ett blodprov för levervärdet ( tack vare Tant Ester på buke) vilket visade sig vara högt.

jag åkte bara in för att ta provet samt att få benen riktigt rengjorda o omlagda.
skulle byta bandage var 3- dag mitt i rötmånaden:eek: o den hade sen både coli o staffar i såren.

Är idag fläckvis hårlös.

min andra "hudhäst" fick "mugg o rasp" som ung på alla vita ben o trots resistensprov o rätt salva så läkte det inte förrän ett år senare- då jag slutat att röra det.
stackars stackars häst.
Man tror ju att Vet. kan sin sak.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Det kan väl även vara solen, att den är starkast infaller väl samtidigt som hästarna är på bete?

Har ännu inte kommit underfund med om det är något i betet eller solen som orsakar känsligheten på min häst.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Precis som Axel skriver så är det inte så många veterinärer som kan något om detta.
Jag fick själv nämna fotosensibilitet för min veterinär när jag ringde och hon ringde i sin tur till giftinformationscentralen för att få information innan hon kom ut.
Hon sa också direkt att de saknade erfarenhet av detta. Det enda som hon egentligen visste var att de inte skulle utsättas för solljus (uv-strålning).

Jag fick också be om leverprov själv.
Jag läste här på buke om att de inte skulle äta gräs om det fanns leverskada och tog upp det med veterinären, svaret: har aldrig hört talas om, men ta det säkra före det osäkra och låt de gå på ridbanan nattetid (vilket jag också gjorde första tiden).

Nu i efterhand så har jag insett att behandlingen med socatil, var fel. Den är uttorkande och jag tror att detta ska behandlas som en brännskada, med mjukgörande. Det fick jag också ringa och påtala för veterinären och vi ändrade då behandlingen.

När det slutade att vätska sig (bildas nya krustor), så har det bästa varit att låta bli att pilla så mycket. Inte tvätta så frekvent, låta huden vila och återhämta sig och låta krustorna trilla av själv. Givetvis hålla koll på att det inte blir infekterat.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Jag fick ju till slut hjälp av sveriges hudexpert o skulle leda den x 2.

Jag berättade för henne att svullnaden la sig helt o att hästen brallade 3 dagar senare sen den slapp få bristningar i huden/ såren efter enbart självmand rörelse.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Sommaren 09 fick min häst rejält med mugg i en vit karled. Mycket ajaj sa hästen och det var svårt att rengöra då han inte ville vara med om det.
Ringde till slut veterinär som som ut och hästen fick lugnande, vet rengjorde behandlade med något och vi skulle smörja något-jag-glömt-namnet-på.
Det läkte så småningom men huden är skadad permanent.

Förra sommaren försökte jag att sätta lakansväv och silvertejp runt benen men det slapp bara. Köpte EQUI-CHAPS Close Contact men de passade inte riktigt på honom utan då blev det skav i stället. Köpte även exemtäcke.

I våras frågade jag här på Buke och fick tips om herrsockar. Så det har han haft i sommar. Toppen ! Köpte 10pack billigt på DS.
Detta tillsammans med exemtäcke har gjort att han endast fick mugg en gång, innan jag hade börjat täcka/sätta på sockar. Dett då muggen dök upp tidigare än väntat.
Sockarna skyddar även mot flugor, en bonus.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Eftersom det var en regnig och mulen period när detta bröt ut så kan jag inte koppla ihop det med enbart solen.

Om jag har förstått det rätt gör förgiftningen att huden blir ljuskänslig och en reaktion uppstår.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Vi har konstaterat att vildpalsternackan som vi har rikligt i våra hagar är boven till det onda när det gäller de såriga nosarna! Läs detta:

Den vilda palsternackan (Pastinaca sativa) är vanligt förekommande i hela södra Sverige. Den tillhör växtfamiljen Apiaceae (tidigare Umbellifereae) eller
Flockblomstriga. I denna växtfamilj finns flera kryddväxter: kummin, körvel, persilja, selleri, men också några giftiga arter som vildpersilja, björnloka, odört.
Den vilda palsternackan innehåller liksom vildpersiljan en grupp ämnen
furokumariner som är fototoxiska, det vill säga i solljus kan omvandlas
till ämnen som orsakar missfärgningar och blåsor på huden.


http://linnaeus.nrm.se/flora/di/apia/pasti/pastsat3.jpg
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Hur får du sockorna att sitta kvar på benet?
Kommer muggen tillbaks om du inte skyddar benet från solen? Går hästen kvar i samma hage?

Jag tror inte att jag kommer att behöva skydda mina hästar från solen i framtiden, så länge de inte sätter i sig olämpliga saker igen. Men svaret på det lär jag ju få reda på nästa sommar (då de kommer att få gå på annat bete)... Men det verkar inte som om det har blivit någon direkt kronisk förändring, jag får se när det har läkt ut helt.

Men om det visar sig att de behöver skydd så ska jag försöka komma ihåg strumpor :)
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Inte ens hudexperten var expert på detta alltså...

Min stora halkade till på betonggolvet och gled fram ett par dm med ena framhoven, under den första veckan de stod inne, detta resulterade i en blockhalt häst! Jag var helt säker på att hon på nått sätt hade lyckats dra upp en senskada eller nått. Så jävla halt som hon blev...

Så när de är så där svullna, som vissa blir, så måste vävnaden vara extremt skör, att tvinga en sådan häst att promenera är ju helt åt h*vete... :crazy:

Det syns inte ett spår av den hältan idag.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Ja precis, den här typen av förgiftning gör att de blir hypersensitiva för solljus.
Ämnet som de har fått i sig, finns i huden. Där skapar UV-strålningen från solen en kemisk reaktion hos ämnet, som då bränner huden.

Att det bara blir på ljusa hudpartier är ju för att solen kommer åt där. Den mörka huden har ju ett naturligt skydd mot solen.
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Vi trodde ju också att det var vildpalsternacka som var orsaken till våra brända mular. Men när även alla benen drabbades (alla vita tecken på alla hästar) så sprack den teorin.

Vildpalsternacka ger dessa symptom när man får växtsaften direkt på huden, alltså en lokal reaktion. Våra hästar hade en systemisk reaktion (hela kroppen).

Värt att veta om denna växt är att den ger brännskada på människohud också. Inget att plocka till blombuketten alltså. :angel:
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Strumporna är bra man klipper bort tån och drar sen på strumpan med *linningen uppåt/resåren * sen drar man den över kotleden och då brukar de sitta bra .

Här hemma köper vi inga strumpor utan sparar alla omaka par :o som sen går till hästarna ....:D

Mia
 
Sv: Mugg, solbränd... Eller!?

Alltså jag börjar fundera på det här.. Jag hade för några år sedan ett sto som hade en vit kota som fick riktigt grym mugg på bara det benet mitt under sommaren. Hade aldrig någonsin problem med det innan. Behandlade med Salyvase för att få bort krustorna och när de släppt så vätskade muggen som tusan och var rödsvedd. Vet rekommenderade att smörja med hydrokortisonsalva. Gjorde det 2 gånger om dan i säkert 3 veckor innan det läkte.

En annan häst i stallet fick nåt liknande förra året på sitt enda vita ben.

I år nu för en vecka sedan så har min nya häst som har 4 vita ben fått exakt lika på två ben. Är onormalt gallig/tjock i benen men är inte svullen på det sättet.
Det som är konstigt är att två hästar till i stallet fått exakt samma sak på sina vita ben och har problemet nu.

Alla går hemma i sina vinterhagar och ingen av dem har gått på bete, men går ute dygnet runt.

Vi har nån typ av klöver, tror dock att det är vitklöver i hagarna. Alla hagar finns det gräs i men de är ju nerbetade och finns inget konstiga växter. Men jag ska absolut gå ut i hagen och kolla vad jag hittar imorron.

Vad har du för råd?? De är nu from en vecka tillbaka installade nattetid och smörjs med mjukgjörande/ kortison. Ingen av dem är halta men de är ju lite rödsvedda och det vätskar. Dock är det på bättringsvägen för de alla. Men lite solexem har vi trott. Bara fortsätta smörja? Kontakta vet??
 

Liknande trådar

Hästvård Min häst fick efter skoning (ca 30 min), flera konstiga symptom! Efter att hovslagaren var klar, ville han se att häst var ok, vilket...
Svar
11
· Visningar
1 900
Senast: mily
·
Hästvård Jag fick hem en häst för drygt tre månader sen som i nuläget har en del bekymmer med sina hovar. Hästen har gått skodd hela livet utan...
Svar
1
· Visningar
1 122
Senast: super
·
Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
7
· Visningar
4 065
Hästmänniskan Hej! Jag har köpt en supersnäll 7 åring för 2 veckor sedan (24/8). 7 år, valack och importerad från Holland som 5 åring. Tidigare...
2
Svar
33
· Visningar
10 509

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Skadade hästar och konvalescenter
  • Löss
  • Betäckningar 2023 och föl 2024

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp