Bukefalos 28 år!

L

lyckorna

Snart är det dag för den där härligt underbara leriga tiden, när hagarna ser ut som rena gytjebadet. ;)
Tänkte höra efter vad ni tycker är det bäst sättet för att minska muggen , och behandla ?
(förutom tvättning och torkning av benen)
Finns det något supermedel som jag kanske har missat ?? :smirk:
 
Min pålle har haft mugg största delen utan sommaren, så han har då inte väntat på leriga hagar :crazy:
Jag har provat det mesta, jag tror det var kopparberg som gav mig tipset om att tvätta med Lactacyd varannan dag, torka torrt, och sen smörja med Salcy Vase 1% (finns på apotek). Det torkar ut muggen. Dock så var min häst inte så vacker för ett tag sen, så jag vågade inte chansa utan bad vet. skriva ut Celeston valerat, och nu är han redan mycket bättre!

Hoppas både du och jag slipper tampas med det i vinter!!

//Cutie
 
Min häst har någon form av soleksems relaterad mugg, dvs det ser ut som mugg och beter sig på samma sätt och sitter främst i karlederna, bara det att han blir värre av torra hagar och sol och bättre när det är mulet och skitväder och hagarna är leriga!

I somras såg han rent för....lig ut med muggkoppor runt hela kotorna och jag prövade det mesta, men så började flugorna äta upp sår av muggen och då började jag smeta på Skillingaryds 4-ess salva. Till en början tyckte jag inte att den hade någon direkt verkan förrutom att den höll flugorna borta, men sedan började han sakta bli bättre och bättre och koppa efter koppa försvann och nu ser han bättre ut än han gjort på mycket länge, trots att vädret varit bra!

Så nu använder jag enbart 4-ess salvan ( brunaktig, vaselinliknande, fast segare och tjockare, luktar trätjära)och kommer att fortsätta med det i förebyggande syfte för slutar jag att smörja så blossar eländet upp igen, DET vet jag med säkerhet! :smirk:

Nylanders företag på nätet har också något preparat som ska vara bra mot mugg har jag hört. Det är ett pulver som man blandar i vatten och lägger ett våtbandage över natten och som upprepas tre gånger med visst intervalöl, sedan skulle det tydligen vara borta. Jag har dock inte testat det själv.
Adressen dit är www.nylanders.com eventuellt utan www...

MvH TIGERHEART
 
Socatyl, potatismjöl, helosan etc...
Socatyl på all sorts mugg, potatismjöl om det är blött och vätskar sig, helosan för att skydda och mjukgöra när det är nästan läkt.

Försöka dränera hagarna kanske är ett alternativ, så man slipper värsta leran. Men det är ju väldans svårt, de blir lätt upptrampade ändå. Man kan ju ha på massa grus där det är som värst så de inte behöver stå i det iaf.
 
Som någon annan skrev här...Celeston... :)
Det var det enda som hjälpte på min häst då hon fick mugg, det återkom vaje vår o höst, men det är ett par år sedan jag fick det utskrivet nu o sedan dess har jag inte sett röken av mugg. :)
 
Tvätta med Lactasyd har gjorde jag förra vintern, men Salcy Vase 1% har jag aldrig provat, skall rusa till apoteket och bunkra ;)
Tack
 
Det kanske är ännu bättre med Celeston än Salcy Vase 1%,
Nu vet jag inte vad jag skall börja med.
Ang. Dränering av hagen .Vi har lagt in grus där de står mycket , t.ex. vid ingången. Men hela hagen i sig är väldigt blöt, När det är som värst i hagen har vi en liten rasthage att ställa henne i.
Tack för alla svar och idee´r :bow:
 
Det bästa som jag har provat för att behandla mugg är:
1. blanda honung (lättast med rinnande) och idominsalva.
2. kleta på detta i karleden och linda över lite gladpack.
3. Linda benet och låt hästen stå med detta i ett dygn.
4. Ta av det och gör om det en gång till.

Det har räckt med att göra detta två gånger på min häst så har muggen varit borta! Billigt och bra!
 
Jag har aldrig haft mugg på någon av mina hästar trots lervälling i hagarna. Antar för att jag vart den enda som aldrig någonsin spolat av leriga ben, utan väntat tills det torkat och sedan borstat bort det. Man ska inte blaska med vatten i onödan, för det finns alltid något enstaka korn du inte tvättat bort villket sedan irriterar. Låte leran torka och borsta sedan.
 
Har man en mugghäst tycker jag att man ska kosta på sig att göra en "mugghage" att använda dessa perioder...
En kompis gjorde som en paddock till sin mugghäst, den fick gå i väldränerad grushage höst och vår, nu är hästen helt symtomfri!

Detta är självklart svårt om man är inhyrd hos någon....
 
Gör precis som du och ännu har hon inte drabbats :)
Ska också tillägga att hon har vita strumpor,en del säger ju att vita ben lättare får mugg.
 
Har aldrig heller haft mugg på mina hästar trots en hel del lera ibland. Dock spolar jag benen, men enbart med kallt vatten och jag gnuggar aldrig. Hästen jag hade förut hade en del mugg när jag köpte honom, honom spolade jag benen på varje kväll (även där kallt vatten), borsta och smorde in zinksalva när benen torkat.
 
det kan nog stämma.. min häst har haft mugg i somras, på alla tre vita benen men inte ens en gnutta på frambenet utan vita tecken.. mystiskt.
jag har iaf behandlat det genom att tvätta och torka och sen smörja med en salva som jag tror heter conamycin... provade skillingarydssalvan först, men den fungerade inte.. den här salvan var dock supereffektiv! nu finns inte ett spår av muggen.. :bump:
 
Ja, Conamycin fungerar också bra, men i min hästs fall är muggen kronisk och eksemartad, det gäller bara att hålla det på så låg nivå som möjligt, nu är han jättefin med hjälp av skillingarydsalvan, men det verkar som om olika salvor hjälper olika bra för olika hästar.

Det fanns en salva tidigare som jag tyvärr glömt namnet på, den var ljusblå, väldigt seg i konsistensen och luktade jenkatuggummin. Den var kanon. Men den förbjöds sedan och säljs inte längre i Sverige, varför vet jag inte...

Har prövat Socatyl också, och sulfapreparat utblandat i olja,mm. Det mesta hjälper hyfsat, men inget har tagit bort muggen helt, tyvärr.Tror som sagt att det är nån typ av eksem i Pearls fall.

/TIGERHEART
 
hm.. oj. hjälp.
nu blev jag förvirrad. du skrev att conamycin är bra, och sen nåt om en ljusblå salva som blev förbjuden...
den conamycin jag har är just ljusblå, lite seg och luktar som en blandning av tuggummi och tandkräm?!
varför blev den förbjuden? är den farlig på något sätt?
*orolig*
 
Tvätta med lactacyd och smörj med salicylsyrevaselin (salsy-vase). Outstanding!
 
nej, farlig är den inte, vad jag vet var det vad heter det nu då...karens, heter det så? I vilket fall tror det var nåt om att det inte fick användas i samband med tävling eller inom ett visst antal dfagar före slakt eller nåt. Minns inte så noga vad det var, men jag saknar den nåt så inåt vassen! Så VART har du fått tag på den? Bara MÅSTE ha den igen, OM den finns kvar!
Har en salva nu som heter Ointment och luktar liknande, men är gul aktig, men med samma konsistens som Conamycin, den funkar hyfsat. Det var den jag blandade ihop med onamycin i mitt tidigare inlägg.

/TIGERHEART
 
Salsyvase löser upp muggkopporna så att de försvinner, men när jag använder den så varvar jag med någon fetare salva, tex idomin. Långvarig användning med Salsyvase ( salisylsyresalva) tycker jag torkar ut huden och gör den skör och irriterad. Men att alternera med och när kopporna är som värst så är Salsyvase superbra!

/TIGERHEART
 
Har använts Salsy-vase i längre perioder (upp till en månad), jag tycker inte att den torkat ut nämnvärt. Hästen ifråga kanske har osedvanligt fet hud...
 
Nej, men han har kronisk mugg året om. Jag har också använt Salsyvase lååånga perioder, men då varannan dag typ, mest för att jag tycker att den tar bort kopporna bra, men läker inte ut såren som blir, då fungerar Idomin och Skillingaryds 4-ess bättre, i alla fall för mig.

/TIGERHEART
 

Liknande trådar

Kropp & Själ Hej alla! Jag har tänkt höra med vården också, men kan ju fråga om ev personliga erfarenheter först... Jo, jag har vissa månader...
2
Svar
20
· Visningar
1 214
Senast: Rosett
·
Anläggning Jag har de superbekvämt att ha hästen utanför min dörr, hyr en lägenhet på en liten hästgård med stall. Det är min häst och stallägarens...
Svar
19
· Visningar
2 169
Senast: Smurfoff
·
Hästvård Självklart ska veterinär kontaktas på måndag, men jag vill ändå höra vilka åkommor det kan tänkas handla om. Är så orolig. Vår lilla 20...
2
Svar
35
· Visningar
3 799
Senast: Sirap
·
Hundhälsa Ge mig all eran erfarenhet! Har upptäckt en liten liten kula i ett ljuver på vovven, högst upp (vid frambenen) och jag misstänker...
Svar
8
· Visningar
1 055
Senast: Viva
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Stänger du toalettlocket?
Tillbaka
Upp