Bukefalos 25 år!

någon som sysslar med spår ?

E

Emmizen85

Hur länge brukar ni låta spåret ligga innan ni släpper ut hunden ? :confused:
 
J

julia_v

Fast inte till en början va? (med en grön hund menar jag)
Till trådskaparen: är den ett nybörjarhund i spåret?
Lägger du det i skogen el på öppet fält?
julia
 
K

Klok_man

Nej, börjar med kortare tid men det gäller att se upp så de inte börjar ta luftvittring bara. (Kortfattad version för att inte låta tråden mynna ut i ett sidospår :D )
 
J

julia_v

: typisk dig va :D
Nä då, du skriver alltid så bra svar på allt så flumma i väg du... :)
 
E

Emmizen85

ja menar ett sådant spår som man lägger ut saker på tex leksak el liknande som man sedan låter hunden spåra upp..
 
E

Emmizen85

Jo det är en nybörjar hon är bara 10 mån ja lägger i skogen och hon tycker det är jätte kul !!! :D
 
Mellan 15 minuter och två timmar.Spårtiden är inte så viktig eftersom jag för närvarande lägger ipo-spår.
 
Jag har haft en mycket givande diskussion om detta med spårtider med en kille från försvarets hundtjänst. Han började "i fel ände" när det gäller liggetider. De gröna hundarna fick gå spår som var minst två timmar gamla och allt eftersom de blev säkrare så kortade han spårtiden.

Han menade att det tar minst en timme för vittringen att sjunka till marken och för att göra det enkelt för hunden så skulle så stor del som möjligt att vittringen vara i marknivå. Spår som bara legat i 15 minuter var jättesvåra eftersom den vittringen finns både högt och lågt och också kan röra sig rejält med vinden.

Jag tyckte det hela kändes lite bakvänt, men fungerar det på försvarets hundar så kan det ju inte vara helt fel. Egentligen tror jag man kan göra vilket som. Den enda skilnad jag sett mellan de hundar han tränat och hundar tränade med konventionell metod är att hans hundar är mer markbundna med nosen. De går inte upp och vindar i spåret eftersom vittringen aldrig funnits där under inlärningstiden.
 
T

Tippan

Man skall ju vara noga *bla bla* med att lägga spåret i medvind just för att hundarna skall få ned nosen å inte gå så mycket i luft. Men tja... Jag är lat och har spårintresserade hundar till max så jag har faktiskt aldrig brytt mig. Jag tänker som så att den dagen jag går prov så kan jag inte påverka vinden eller spåret på nått sätt och då skall hundarna kunna gå alla "slumpmässiga" spår. Vad tror ni om den teorin :idea: Har funkat hitills iaf! (För oss ;))
 
Jag är också inne på att lära hunden spåra på alla underlag och i alla vindförhållanden och det så tidigt som möjligt.

Har man då en lång liggetid på spåret så kan det blåsa lite hur som helst och rätt rejält också utan att spåret flyttar sig direkt mycket. Den vittring som är kvar finns ju i kärnan.

Jag kollar sällan vind då jag spårar. Det händer bara då han får svårigheter och jag vill veta vad det beror på.
Det räcker med att spana vind som en idiot i söket.
 
K

Klok_man

Etablerar man det att hunden ska ha nosen i backen så kan man nog göra lite hur som helst. Det blir ju bara problem då den har tendens att ta luftvittring och det är blåsigt eller ett spår som inte legat så länge. Sen är det nästan att lura sig själv om man tar vindriktning inne i skogen. Där virvlar det runt luft åt alla håll och kanter, lättare på ett öppet fält.
Som du säger, håller de sig bara i kärnan kan man göra lite hur som helst. Då blir det bara mer utmaning för hunden
 

Liknande trådar

Övr.Hund Nu var det länge sen jag skrev här på hund, och gammelschäfer har varit död ett tag. Men en fråga till er hundjoggare därute - kan ni...
Svar
14
· Visningar
518
Hundträning Då min hund börjat visa intresse för viltdoft och att följa spår (så pass att hon nu inte kan gå lös) har jag fått tipset att börja...
Svar
2
· Visningar
344
Hundträning Brukar ni spåra även om ni har snö eller föredrar ni barmark? Varför isåfall?
Svar
8
· Visningar
915
Övr.Hund Det här kanske låter som en dum fråga, men vi har aldrig haft en hundrastgård där jag bor så jag har aldrig använt en sådan förut och...
2 3
Svar
57
· Visningar
2 666

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CXLIII
  • Blomster premunitioner
  • Covid-19 del 11

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vackra vinterord
Upp