Bukefalos 26 år!

nya betten

Eliin_87

Trådstartare
rodrigo pessoa tror jag märket är..(ursäkta min stavning kanske? )
en tjej i mitt stall har ett sånt 3 delat bett..dom verkar mycket bra..Någon som har ett sånt 3 delat här?
smile.png
 
Senast ändrad av en moderator:
Jag har provat ett 3-delat pessoabett. Om det är samma som du har tittat på så kan jag säga att det inte var bra för mig och min häst.
Det bett jag provat hade en "låsning" som gjorde att det inte gick att böja ihop bakåt. Iden tyckte jag var bra men nackdelen var att det inte gick att böja bettet bakåt alls vilket gjorde att det var som att rida på ett rakt bett. Däremot kan man böja bettet hur mycket som helst åt andra hållet vilket gjorde att min häst som tyckte om att gnaga på bettet fick full frihet att göra det. Min slutsats blev att jag hade nackdelarna med både det raka och det tredelade bettet
crazy.png
.
Nu gå hon på ett vanligt tredelat 10,5 cm (hade 12,5 cm tidigare) och har slutat gnaga men jag vill inte prova det bettet igen, vill jag ha ett fast bett (vilket detta var enligt mig) så köper jag ett rakt som är VÄLDIGT mycket billigare
biggrin.png
 
Senast ändrad av en moderator:

Eliin_87

Trådstartare
okej,jag ville mest ha det bettet för jag har hört att dom ligger mer stilla i munnen..Mitt 3 delade åker ut på ena sidan om man drar i tygeln..bettskivor kan jag inte ha på honom..
 
J

Jessica

Om bettet åker ut på ena sidan är det för stort!

Det ska inte åka ur munnen alls på sidan när det är lagom stort.

mvh Jessica
 
Det har kommit en hel hög med bett som bär Pessoas namn, utan att fördenskull vara Pessoabett. Alltså, det finns vanliga ledade, raka mm.
Såg en annons för dem i senaste Ridsport.

Immer
 
Det här var ett sånt alltså utan alla dessa ringar på sidan
smile.png
 
Senast ändrad av en moderator:
C

chrisse

Elin87: Bettat kanske är för stort?
Men jag hade en häst förut som jag hade ett lagom bett på och ibland när man tog i ena tygeln så åkte det ändå ut på sidan.
Det betyder inte att bettet behöver vara för stort.
Du skriver du inte kan ha bettskivor, varför?
Jag kunde inte heller ha det på den här hästen för bettskivorna var så "gummiga" så dom åkte in i munnen på hästen när jag tog i bettet.
Mitt tips: En curb strap. Finns att köpa på börjes eller så kan du ta en sporrem eller vad somhelst att fästa "under hakan" på hästen mellan bettringarna. Håller bettet på plats.

Mvh Mia
 

Eliin_87

Trådstartare
jag tror vi "missuppfattar" varandra
smile.png
det är en vanligt 3 delat bett,men märket heter pessoa
 
Senast ändrad av en moderator:

Eliin_87

Trådstartare
jag tvivlar som sagt att bettet är för stort för min häst,men jag är inte helt säker.så jag ska kolla efter
smile.png

Han tar in skivorna i munnen,jag vet inte hur han lyckas med det ibland.
Jag är rädd för ha ett för litet bett på honom i munnen?. men jag ska köpa ett mindre å testa..
 
Senast ändrad av en moderator:
F

fröken

jag har 2 sådana. Det tredelade tycker jag är precis som "de vanliga". Däremot så har det pessoa-bettet med kulor och fasta bettringar funkat bra för min häst. Min häst har väldigt känsliga mungipor, jag vill inte ha gummiplattor för jag tycker det är fult. "vanliga" tredelade bett med fasta ringar funkar ganska bra, men ger lite hävstångverkan, det gör inte pessoas bett med fasta ringar, för det är bara den delen vid mungipan som är fast, sedan ligger den en rörlig ring "i den fasta"..hmm..rörigt, det är i alla fall väldigt bra.
smile.png
 
Senast ändrad av en moderator:
A

asa_gasa

Mmm. Jag håller med dig. Min tandis tycker inte att vi ska ha ett så litet bett att mjukdelarna pressas ihop av bettringarna. Om bettet är alldeles för kort så trycks ju mungiporna in och bettringar (särdeles icke fasta) kan ge upphov till skav.

Det enklaste sättet att kika hur pass långt bett jag skulle ha på pålle var att ta ett rakt bett och mäta med. Ett rakt bett ger inte, till skillnad från ledade bett, en falsk vison av att bettet är kortare än vad det är. Ett ledat bett kan ju vika sig och på så sätt "försvinna".

By the way så förstod ju Immier precis vilka bett du menade Elin. Inget missförstånd där inte.
unsure.png
 
Senast ändrad av en moderator:
Håller med du
smirk.png


I bland undrar jag för övrigt om inte de här nya ganska extrema bettrönen bygger på en ridning där man har alldeles för mycket i handen.

Med en nätt hand behöver man inte gå till såna extremer för att få betten att passa/inte göra skada.

/Svea - som inte tycker att Pessoas nya bettserie är något att hetsa upp sig över och att man ska hålla i minnet att KONTROLL är det ledord som förekommer mest i deras marknadsföring av bettens finesser...
 
Senast ändrad av en moderator:
elin, du ska mä'ta skelettet, inte mungiporna..

jag gick från 14 till 11..vad har du nu?
ta ett balsnöre och mät, och snåla lite, alldeles för många är vana vid att se bettet lite, men du ska bara se bettringarna och toppen av bettet.
det ska givetvis inte vara för litet heller :-)

Ingen som har en bild på perfekt tillpasade bett sett från skelettet???

/j
 

Eliin_87

Trådstartare
gjorde hon?..Hm, Jag kan vara lie virrig,tyckte det lät som hon trodde det var ett pessoa bett..(alltså med 3 ringar osv)
 

Eliin_87

Trådstartare
Jag har 11.5 på mitt bett tror jag, ska mäta idag.(mycket dåligt minne)
Men hur mäter man skelettet?..bara ta ett balsnöre?
 
jag såg en annons i Ridsport tror jag det var. Har för mig att mittdelen var längre än på tex globus?? (glömsk..). Det är inte bra generellt sett.
 
A

asa_gasa

Precis. När jag har provat tredelade bett på min pålle med tandläkarens hjälp var just problemet att mittdelen var för lång även om bettet totalt sett hade rätt längd.
smirk.png
 
Senast ändrad av en moderator:

Liknande trådar

Utrustning Jag ska köpa nytt bett till min ponny då det vi har nu är för litet. Han har 11,5 i fasta ringar men vilken storlek blir det då med lösa...
Svar
5
· Visningar
689
Utrustning Hej! Jag har nyligen köpt en ny häst. Han är från Holland och jag har inte så mycket info på vad han har gjort innan. Ett problem vi har...
Svar
2
· Visningar
644
  • Artikel
Dagbok Jag vet inte hur jag ska skriva men vill iallafall skriva nånting. Men ja först så vill jag säga förlåt ifall nåt jag har skrivit har...
23 24 25
Svar
489
· Visningar
21 847
  • Artikel
Dagbok Innan jag skriver om det jag tänkte idag så vill bara säga så ni vet att jag menar INTE ALLS att man inte får skriva om såna här saker...
Svar
14
· Visningar
1 109

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hjälp oss hitta vår drömhund
  • Enmanshund

Hästrelaterat

  • ”Frisk” häst i sjukhage?
  • Föl 2019

Omröstningar

Upp