Övergång till fisk?

Varit vegetarian ca 4 år nu och vill övergå till lite fisk pga att min kropp säger att den vill ha det.

Har testat äta torsk - gick bra!
Har testat räkor - mindre bra.
Gravad lax idag - kaos

Hur lägger man in det försiktig? Verkar ju uppenbarligen ha rätt känslig mage...
Har ätit omega3 regelbundet i kanske 1 år.
I och med att torsk gick bra är det kanske en bra idé att börja med vit, mager fisk? Lax är väldigt fet, så den kanske är svårare för magen att ta emot. Kan ju såklart ha med annat att göra också, men om torsk funkade är väl det bästa att testa liknande fiskar först. :)
 
Det räcker med att vara vegetarian. Ett uns köttbuljong räcker för min del för att jag ska bli fullkomligt utslagen i dagar eller veckor om jag har otur. Himla kul när restauranger slarvar. Eller inte...

Förvisso helt sant. Tänkte visst ett steg för långt. Inte för jag skulle göra någon maträtt med köttbuljong till någon som äter vegerastiskt/veganskt. Bara namnet är ju tydligt att det är gjord på kött.. O_o
 
Varit vegetarian ca 4 år nu och vill övergå till lite fisk pga att min kropp säger att den vill ha det.

Har testat äta torsk - gick bra!
Har testat räkor - mindre bra.
Gravad lax idag - kaos

Hur lägger man in det försiktig? Verkar ju uppenbarligen ha rätt känslig mage...
Har ätit omega3 regelbundet i kanske 1 år.
Skulle fortsätta med vita fiskar ett tag, de är mildaTillaga så som du själv känner för :)

Sen lägga in kanske ugnsbakad lax? Innan du går över på gravade eller råa varianter som typ sushi.

Jag slutade aldrig äta fisk men drog ned på konsumtionen rejält. Äter i princip bara sushi när jag är hemma, och egenfångad fisk på landet. Tillagar aldrig fisk annars. Skaldjur så som räkor och ostron slinker dock ned ibland :p
Brukar passa på när jag äter ute att välja fiskrätt om inte det finns roliga vegetariska/veganska rätter.
 
I och med att torsk gick bra är det kanske en bra idé att börja med vit, mager fisk? Lax är väldigt fet, så den kanske är svårare för magen att ta emot. Kan ju såklart ha med annat att göra också, men om torsk funkade är väl det bästa att testa liknande fiskar först. :)

Sant, det har ju dock inte stillat mitt sug till gravad lax :D
 
Skulle fortsätta med vita fiskar ett tag, de är mildaTillaga så som du själv känner för :)

Sen lägga in kanske ugnsbakad lax? Innan du går över på gravade eller råa varianter som typ sushi.

Jag slutade aldrig äta fisk men drog ned på konsumtionen rejält. Äter i princip bara sushi när jag är hemma, och egenfångad fisk på landet. Tillagar aldrig fisk annars. Skaldjur så som räkor och ostron slinker dock ned ibland :p
Brukar passa på när jag äter ute att välja fiskrätt om inte det finns roliga vegetariska/veganska rätter.

Beställde hem laxfiléer som jag tänkte med creme bonjour vitlök kanske? Och potatis!
 
Beställde hem laxfiléer som jag tänkte med creme bonjour vitlök kanske? Och potatis!
Något som också är jättegott är att köra laxfiléerna i ugnen, kryddade med salt, peppar och massa rökt paprikapulver. Sen mosa lätt med gaffel och äta som tacos med en salsa (gör med fryst tinad mango, fryst tinad avokado, gurka, lime och chili), koriander samt creme fraiche och tacoskal eller små tortillas. Sjukt gott!
 
Kroppen har alltså enbart skrikit efter fisk. Mest gravad lax 😒
Just gravad lax lär väl knappast vara nåt kroppen skriker efter i näringssyfte. Kan det vara saltet?

Annars kan du väl ugnsbaka laxfiléer, välj "bra" lax (i den mån det finns utan att fiska själv i nån älv...) och tillaga den varsamt. Lax är ju fetare än t.ex. torsk så det kanske är fettet din mage reagerar på? Eller att den gravade laxen är rå, typ, det är ju en annan business för matsmältningen än kokt.

(Jag kan tillägga att jag, som är vegetarian nästanvegan sedan många år tillbaka, fick en dag för mig att jag ville äta just lax. Jag saknade det. Så jag smygåt en stekt laxfile´ när min man åt sin. Och jag blev grymt besviken.... Det var inte alls så underbart som jag minns... Redan konsistensen kände obehaglig. Men det var jag det ;) )
 
Fortsätt med vit fisk, snällare. Lax skulle jag inte välja gravad, jag gör ugnsbakad med smör/sweet chilli sås/citron. Så gott med en kall sås till. :)
 
Förvisso helt sant. Tänkte visst ett steg för långt. Inte för jag skulle göra någon maträtt med köttbuljong till någon som äter vegerastiskt/veganskt. Bara namnet är ju tydligt att det är gjord på kött.. O_o
Tyvärr tycker endel kockar att "det inte smakar något" utan köttbuljong och har därmed köttbuljong i allt inklusive vegetarisk mat. De är helt enkelt dåliga på att laga mat trots sitt yrke.
 
Tyvärr tycker endel kockar att "det inte smakar något" utan köttbuljong och har därmed köttbuljong i allt inklusive vegetarisk mat. De är helt enkelt dåliga på att laga mat trots sitt yrke.

Förvisso sant. Läskig dålig koll trots utbildning. Minns en som började gråta i någon tvshow för temat var vegetariskt och hon visste inte hur man tillagade något vegetariskt..
 
Fick t.ex. otroliga cravings på järnrik mat när jag hade järnbrist! Tycker det är himla spännande att min kropp lyckas berätta det för mig. Men har absolut ingen vetenskaplig förklaring till det. :p
När jag hade grav järn- och blodbrist hade jag bara cravings på... is. Vad var vitsen med det liksom?? :meh:(Det sjuka är att jag ändå råkade googla mig till att vilja att tugga is kan vara ett symptom på järnbrist, annars skulle jag säkert aldrig ha fattat det)
 
Häftigt! Jag har nog aldrig känt det.

De senaste månaderna har jag fått ett sjukt craving efter kött. Jag är allätare och äter kött dagligen men vid tre tillfällen i samband med mens har min kropp skrikit efter mer kött. Ju rödare desto bättre! Kyckling har inte funkat. En gång gick jag till affären och köpte salami och lufttorkad skinka och bara tryckte i mig för att slippa cravingen. Jag tror att det har att göra med att min kropp vill ha järn. Så jag har börjat ta järntabletter och det var ett tag sen nu jag fick den cravingen.
 
Beställde hem laxfiléer som jag tänkte med creme bonjour vitlök kanske? Och potatis!

Om du tycker om fetaost så är det supergott att smula ner fetaost i creme fraiche och bre över laxfilé och tillaga i ugnen. Det är gott med rotsaker i ugn till. Gärna rödbetor! Passar så bra med fetaosten. Om man vill ha nåt snabbare till så är det gott med couscous till.
 
Tyvärr tycker endel kockar att "det inte smakar något" utan köttbuljong och har därmed köttbuljong i allt inklusive vegetarisk mat. De är helt enkelt dåliga på att laga mat trots sitt yrke.
Men gud, finns ju hur mycket som helst att välja om en vill ha umami.
Buljong på alla möjliga sorters svamp, sojabuljong, misobuljong…funkar dessutom oftast utmärkt att bara byta köttbuljong mot grönsaksbuljong.
Dålig kock!
Dagens kockar lär ha betydligt bättre utbildning inom vego.
 
Men gud, finns ju hur mycket som helst att välja om en vill ha umami.
Buljong på alla möjliga sorters svamp, sojabuljong, misobuljong…funkar dessutom oftast utmärkt att bara byta köttbuljong mot grönsaksbuljong.
Dålig kock!
Dagens kockar lär ha betydligt bättre utbildning inom vego.
Visst gör det det. Jag tycker dock att dagens utveckling av vegetarisk mat som ska vara, ha konsistensen som, smaka och se ut som kött är sorglig. Jag gillar mat som smakar det det är och visst förstår jag varför utvecklingen har gått åt det hållet men gillar det gör jag inte. När boomen kom att fler blev vegetarianer närde jag en förhoppning om att kunna äta vettig mat ute men tyvärr blev det inte så utan det blev köttsubstitut istället.
 
Visst gör det det. Jag tycker dock att dagens utveckling av vegetarisk mat som ska vara, ha konsistensen som, smaka och se ut som kött är sorglig. Jag gillar mat som smakar det det är och visst förstår jag varför utvecklingen har gått åt det hållet men gillar det gör jag inte. När boomen kom att fler blev vegetarianer närde jag en förhoppning om att kunna äta vettig mat ute men tyvärr blev det inte så utan det blev köttsubstitut istället.
Men det stämmer ju kanske för hemmakocken, men inte för restaurangerna. Jag har inte fått något köttsubstitut på de restauranger jag äter på, däremot så vill jag också ha umamismak när jag äter och krogarna är jätteduktiga på att få till helt vegetariska och ibland även veganska rätter som inte saknar någonting och som även uppskattas av inbitna köttätare. Där man lägger råvaran i fokus utan att strunta i smak och konsistens.
Jag tycker att dagens vegetariska kost är otroligt varierad och jag är glad för att vi fått den vegoboom vi fått. Tycker inte heller det är fel att vilja ha något som ser ut och smakar som kött utan att vara det :)
 
Visst gör det det. Jag tycker dock att dagens utveckling av vegetarisk mat som ska vara, ha konsistensen som, smaka och se ut som kött är sorglig. Jag gillar mat som smakar det det är och visst förstår jag varför utvecklingen har gått åt det hållet men gillar det gör jag inte. När boomen kom att fler blev vegetarianer närde jag en förhoppning om att kunna äta vettig mat ute men tyvärr blev det inte så utan det blev köttsubstitut istället.

Det finns bra ställen, men många drar de ”enkla” korten bara för att ha något vegetariskt på menyn. Vilket är trist. Jag tänker att en bra kock skulle vilja kunna laga riktigt bra mat till alla gäster.

Det är trist att det blir alltmer av specialiserade restauranger som är de som är bra på vegetariskt/veganskt.
 
Det finns bra ställen, men många drar de ”enkla” korten bara för att ha något vegetariskt på menyn. Vilket är trist. Jag tänker att en bra kock skulle vilja kunna laga riktigt bra mat till alla gäster.

Det är trist att det blir alltmer av specialiserade restauranger som är de som är bra på vegetariskt/veganskt.
Jag bor i stockholm och där är det helt vanliga restauranger som lagar den godaste vegetariska och veganska maten. I princip varje restaurang i mellanklassen har riktigt bra vegetariska rätter utan köttsubsitut, för att inte tala om vego-maten på michelinrestaurangerna 😍

Jag går i princip aldrig på renodlade vegan-restauranger då jag hittills inte tyckt de lagat sådan mat jag tycker om.
 

Liknande trådar

Småbarn Vi har sökt vård både på jourcentral, akuten och kommer sannolikt behöva söka oss till VC nästa vecka om symtomen inte släpper - men är...
2 3
Svar
49
· Visningar
4 124
Senast: Blyger
·
Småbarn Huuuuur har du fått ditt barn att vilja äta sånt? Vår unge åt allt fram till typ 2 år. Nu är det bara barnmat typ pannkakor, hamburgare...
2 3
Svar
48
· Visningar
2 984
Kropp & Själ Det här kommer bli ett väldigt långt inlägg :angel: :p Jag är 31 år, har aldrig varit gravid, och började i vintras (december) få...
2
Svar
21
· Visningar
3 106
Senast: __sofia__
·
Hästvård Mitt sto har varit sjuk sen i måndags och veterinär är inkopplad. Jag tänker att det kanske finns någon här som känner igen symptomen...
2 3 4
Svar
64
· Visningar
7 374
Senast: emma-vsm
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp