Överkänslighet mot paprika och tomat.

Känns inte schysst alls att ge lilltjejen tomat eller paprika när hon blir så röd och snustorr av det. Är ett större projekt att försöka smörja en vild 2 åring än att plocka bort det från maten. Speciallt nör vanöog mjukgörande inte fungerar, utan bara kortisonbaserad salva och det känns inte så bra att använda allt för mycket till ett så litet barn :)

Jag har själv celiaki och har haft sedan 18 månaders ålder. Det var på den tiden som man skulle ge fullkorn direkt och troligtvis därför jag fick celiaki. Introducerades för fort och för hårt. Läkarna trodde inte alls på mamma när hon var säker på vad det berodde på (fortfarande gå ska ovanligt -89)

Jag tror till viss del som du säger, att det kan vara årstidsbaserat. Men av anledningen att nu äter vi mer grytor, köttfärssås, lasagne. Sommartid är det mest grillat hos oss. :)

Men ska höra med bvc vad de säger om utredning för det, eller om vi ska ta bort det ett tag till. Tror inte det är allergi det handlat om utan överkänslighet.

Det är ju en avvägning man får göra såklart. Det jag skriver vad var läkaren sa mer generellt om överkänslighet.

Min egentliga poäng är att BVC sällan är speciellt kunniga och råder utifrån råd som kan vara reviderade. Alltid bra att komma till en specialiserad barnläkare om problemen är omfattande. När mina barn haft liknade problem har vi direkt fått remiss till barnläkare.
 
Ja om det är äkta allergi ska livsmedel uteslutas, men allergi bekräftas då vid utredning. Vid överkänslighet, vilket reaktion på tomat är typexempel på, är det enligt honom inte nödvändigt eller rekommenderat att utesluta.

Han sa att själva känslighetsreaktionen visar att barnets immunsystem arbetar med att utveckla en tolerans. Genom att utesluta är risken att immunsystemet istället börjar uppfatta ämnet som rent skadligt och det utvecklas till allergi.

Jag frågade vad man bör göra om barnet blir mycket påverkat. Han sa ge mindre mängd och mer sällan. Om det inte är äkta allergi som misstänks, då ska man såklart utreda det.

Det var vad denna läkare sa. Han verkade mycket kunnig. Andra läkare kan säga annat. BVC är garanterat sist på bollen.
Det måste trots allt handla om lindriga symptom som han avsåg. Då kan det förstås vara vettigt att försöka undvika att utveckla "äkta" allergi, speciellt om det är ett livsmedel som det är lätt/vanligt att bli allergisk mot.
För den som är drabbad spelar det ju i praktiken ingen roll om det är egentlig allergi eller överkänslighet, den är ju lika dålig ändå. Flera av behandlingsalternativen har också negativa effekter, och bör därför undvikas om det går.
 
Och en annan sak jag tänkte på @YaHilweh.

Att det gått bra efter sommaren och blivit sämre nu kan bero på årstiden. Huden blir känsligare på vinterhalvåret, i synnerhet känsliga hudtyper. Vet dock inte om det är aktuellt för just ditt barn.
Sol är också bra för eksem. Precis som psoriesis kan det behandlas/lindras med solarium och resor till solen.
 
Det är ju en avvägning man får göra såklart. Det jag skriver vad var läkaren sa mer generellt om överkänslighet.

Min egentliga poäng är att BVC sällan är speciellt kunniga och råder utifrån råd som kan vara reviderade. Alltid bra att komma till en specialiserad barnläkare om problemen är omfattande. När mina barn haft liknade problem har vi direkt fått remiss till barnläkare.
När det handlar om (svårare) eksem så är det hudspecialist som gäller, även för barn.
 
Det måste trots allt handla om lindriga symptom som han avsåg. Då kan det förstås vara vettigt att försöka undvika att utveckla "äkta" allergi, speciellt om det är ett livsmedel som det är lätt/vanligt att bli allergisk mot.
För den som är drabbad spelar det ju i praktiken ingen roll om det är egentlig allergi eller överkänslighet, den är ju lika dålig ändå. Flera av behandlingsalternativen har också negativa effekter, och bör därför undvikas om det går.

Ja vid svårare återkommande symptom rekommenderades som sagt allergiutredning.
Om problemen kommer och går så är det kanske inte heller tal om svårare problem utan sådant som kan lindras utan att utesluta livsmedlet helt ur kosten.
 
Jag är ju själv gammalt eksembarn och sedan jag insåg att jag är pollenallergiker med korsreaktioner med livsmedel och börjat undvika dessa livsmedel samt medicinera mot pollenallergin har huden blivit otroligt mycket bättre.

Men just vinter är fortfarande knepigt för då får jag atopiska eksem, de har alltid varit värst denna årstid. Mjuka fina underkläder är viktigt för mig, att undvika kläder som är sticksiga eller elektriska, och att hålla mig varm. Ingen tvål på kroppen förstås, hellre bada med badolja än att duscha, och kortisonsalva vid behov. De receptfria är rätt milda, jag tror inte att man behöver vara särskilt orolig över att använda dem. På vintern ser ju inte den delen av huden solen heller.
 
Vår läkare tyckte inte heller det var nån idé att ge när det skapade de problemen han hade.
Torr känslig hud, eksem, röda utslag ofta kliande, ont i magen, problem med magen och ibland även nässelutslag.
När vi tog bort tomaterna försvann också alla symtom.

Jag upplever oxå att alla symptom försvann samtidigt som vi tog bort tomat och paprika. Hon är fortfarande lite torr, men det blir bättre för var dag, med hjälp av lite smörjande. Det som faktiskt hat fungerat bäst, har vart helosan :p
 
Min dotter tål inte röda tomater. (röd paprika funkar dock)
När vi gick till läkaren för att få ett intyg till skolmatsalen, för specialkost, så sa han att "det finns inget test som påvisar allergi mot tomater", så han fick skriva ett intyg på det vi berättade.
VI har bytt läkare sen dess och hon sa ungefär samma sak, plus att allergi mot tomater inte är någon "äkta" allergi.

Färska tomater är inget problem sig, då lilltjejen inte alls gillar det. Så där kan jag faktiskt inte svara. Dock fungerade våra odlade både gula och chokladtomater ganska bra.
Men ska testa att anvönda de gula vi har i frysen nästa gpng jag gör köttfärsås i crockpoten :D
Ovan nämnda dotter tål gula tomater, men inte orange. Viktigt att välja rätt alltså. Det är färgämnet i tomaterna som orsakar reaktionerna.
Jag odlar bara gula tomater och dottern får frossa i dem sommartid. Har även provat att konservera dem, det funkade bra.
Så, mitt råd - Om gula tomater funkar - är att du använder färska gula tomater i matlagningen. Mixa dem vid behov.

Det är helt hopplöst att inte tåla tomater, för det är tomat i precis allt... :meh:
 
Min dotter tål inte röda tomater. (röd paprika funkar dock)
När vi gick till läkaren för att få ett intyg till skolmatsalen, för specialkost, så sa han att "det finns inget test som påvisar allergi mot tomater", så han fick skriva ett intyg på det vi berättade.
VI har bytt läkare sen dess och hon sa ungefär samma sak, plus att allergi mot tomater inte är någon "äkta" allergi.


Ovan nämnda dotter tål gula tomater, men inte orange. Viktigt att välja rätt alltså. Det är färgämnet i tomaterna som orsakar reaktionerna.
Jag odlar bara gula tomater och dottern får frossa i dem sommartid. Har även provat att konservera dem, det funkade bra.
Så, mitt råd - Om gula tomater funkar - är att du använder färska gula tomater i matlagningen. Mixa dem vid behov.

Det är helt hopplöst att inte tåla tomater, för det är tomat i precis allt... :meh:

Mamma frös förra året in tomater, hela för att sedan ha ned i tex köttfärssås. Det bör funka emd gula med?

Jag har typ aldrig sett gula tomater i butik, vart hittar man det?
 
Mamma frös förra året in tomater, hela för att sedan ha ned i tex köttfärssås. Det bör funka emd gula med?

Jag har typ aldrig sett gula tomater i butik, vart hittar man det?
Det var mycket vanligare för några år sedan men förekommer fortfarande. Mest som kvisttomater och framförallt småtomater, såg senast på Coop i lösviktsblandning med olika färger och former. Man får plocka ut de gula vita och gröna. 😉 Annars är det kanske inte bästa tomatsäsongen nu. Men fråga i din butik - kanske kan de ta hem?
 
Coop har gul ketchup på nätet så kanske har de i butik också. De hade också gula cocktailtomater i tråg.
 
Mamma frös förra året in tomater, hela för att sedan ha ned i tex köttfärssås. Det bör funka emd gula med?

Jag har typ aldrig sett gula tomater i butik, vart hittar man det?

Du kan ju även göra en bas-tomatsås som du fryser in, det blir mer platseffektivt i frysen! Då kan du dessutom frysa in en del av det i småportioner - praktiskt om du inte har obegränsad tillgång till gula tomater men vill kunna göra en egen minipizza till dottern, eller dela upp köttfärsen efter att du fräst den och göra dotterns köttfärssås i egen kastrull,
 
De gula tomaterna säljs nog mer i rätt säsong, dvs inte på vintern.
Och är ju dyrare förstås.
Upplever att det oftare är större eller mer välsorterade butiker som har. Ser sällan gula i mindre butiker.

Jag som beställer varor till jobbet (restaurang) kan ha mycket svårt att få tag på gula tomater när det inte är säsong. Ffa stora.
 
De gula tomaterna säljs nog mer i rätt säsong, dvs inte på vintern.
Och är ju dyrare förstås.
Upplever att det oftare är större eller mer välsorterade butiker som har. Ser sällan gula i mindre butiker.

Jag som beställer varor till jobbet (restaurang) kan ha mycket svårt att få tag på gula tomater när det inte är säsong. Ffa stora.
Jag har hittills aldrig sett annat än gula körsbärstomater, dvs inga normalstora gula tomater, i butik. Men de brukar finnas hela året i alla de butiker där jag handlar.

Men numera odlar jag de själv och allergiska dottern, som älskar tomater, äter massor av tomater så länge det finns att plocka...
 

Liknande trådar

Relationer Varning för vääääldigt långt inlägg! Jag skriver sällan personliga saker här men nu känner jag att jag skulle behöva andras syn på...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
24 114
Senast: alazzi
·
Övr. Katt Släppte ut katterna som vanligt i morse och dom kutade genast ner till stallet som vanligt, trots att det regnade så ville dom ut...
Svar
3
· Visningar
2 078

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Senast tagna bilden XV
  • Kattbilder #9
  • Kaninskrik

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp