Olika bett?

T

Thuja

Har ett hbl-sto och skulle behöva lite hjälp med det här med olika bett. Har själv alltid ridit med "vanligt" bett, provade Pessoa på henne ett tag eftersom jag ville ha ett lite skarpare bett men utan att göra det tunnare för det. Det gick inte alls! Hon tyckte inte alls om det, blev hård i mun och försökte bara bita tag i det... :(

Såg att grannen använder "stång". Vad har det för effekt och finns det andra bra bettsorter som ni kan tipsa oss om?

---------------
*måste bara fråga dumt ibland* :o
 
J

Jessica

Hon kommer antagligen reagera på liknande sätt på alla bett med hävstång.

Det grundläggande rådet måste nog bli att träna mer dressyr/lydnad med ditt vanliga bett, men måste du absolut betsla upp så är pelaham och jaktkandar bättre än pessoa.

mvh Jessica
 

Görel

Moderator
Jag använder ett tredelat med D-ringar till mitt halvblodssto. D-ringarna ger en viss hävstångseffekt men inte alls så skarp som ett pessoabett.
 
B

**BORTTAGEN**

Lite bett-tips:

- Om hästen ligger hårt i handen eller på annat sätt inte lyssnar på ryttaren är i första hand ett ryttarproblem, d v s ryttaren måste lära hästen vilka hjälper den ska lyssna till och vilken reaktion som då förväntas.

- Ett tjockt bett är inte automatiskt snällare mot hästens mun än ett tunnt bett - ofta är det tvärtom.

- Bett som ofta fungerar bra i hästens mun är ganska tunna (typ bridong) 3-delade eller raka (odelade) med fasta bettringar (samt bettlös tränsning).

- Det är hälsosamt för hästmunnen att man varierar betslingen och byter bett ibland - det minskar risken för bettrelaterade skador.

- Tänk på att inte ha för långt bett; det ska bara precis sticka ut vid mungiporna, så att själva bettet ligger rakt i hästens mun.

- Tänk på att inte spänna nosgrimman för hårt.

Våga prova dig fram, men arbeta i första hand med din egen inverkan på hästen! Lycka till!
 
Måste bara säga..... Man sitter inte oh rider runt på stång om man inte tävlar western eller rider barock!!!!!!!!!!! :mad: En tjej som stod i mitt stall förr använda stången precis som ett tränsbett, fy f*n vad fult det var att se på, häststackarn kunde juknappt se vart han gick, opch bakbenen släpade två mil efter........ :crazy:

Prova ett tredelat lite tunnare bett i stället!!
 
När jag fick pållan i våras var hon riden på stång och när man skulle rida på vanligt bett kunde hon vara jättestark ibland.Jag köpte ett jaktkandar som jag hade när jag red ut och började mer och mer att rida på ett tredelat.Har övat mycket förhållningar,i början kändes det svårt men nu har hon faktiskt blivit mycket mjukare i munnen och jaktkandaret tar jag bara ibland om vi ska långt upp i skogen och galoppera.Har också ridit på en bridong med fasta ringar.
Tycker du kan prova ett tredelat med fasta ringar,ska köpa ett nytt sånt då det gamla tredelade börjar vara vasst i kanterna(har ej fasta ringar) Verkar som om hon gillar det bettet bäst.
Lycka till!
 
T

Thuja

Tack för alla (snabba :love:) svar!
Det låter som ett tredelat kanske vore ett alternativ. Givetvis inser jag att det mestadels hänger på min egen ridning hur min pålla är men samtidigt kan det ju vara så att ett annat bett kanske fungerar bättre med min häst. Man måste ju prova lite annat ibland!
Ska rida för instruktör i helgen och passar då på att fråga henne vad hon tycker om bett.
:idea:
 

Liknande trådar

Utrustning Hej, jag skulle behöva lite tips på vad jag kan testa för bett på min D-ponny. Han har väldigt fin och känslig mun vid uteritter och i...
Svar
2
· Visningar
496
Senast: Kristall10
·
Utrustning Hej, har en häst som kan bli ganska på och framtung när vi hoppar, och hade tänkt att köpa hem ett bett för att testa om det blir...
2
Svar
20
· Visningar
1 921
Senast: Ketrawzc
·
Utrustning Hej! Jag tänkte fråga bara, vad har ni för erfarenheter utav bettet nedan? Det kommer ifrån Fager och modellen heter "John Universal"...
Svar
6
· Visningar
1 332
Senast: Dopy
·
Utrustning Långt inlägg! Vår ponny är rätt känslig i munnen. När vi köpte henne i februari förra året så kollades hon och åtgärdades i munnen av...
2
Svar
31
· Visningar
2 745
Senast: Kristall10
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Test - vilken kattras passar dig?
  • Ovanliga hundraser.
  • Kattsnack 10

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp