Piggborste?

K

Kiddo

Innan mitt långa uppehåll skaffade jag mig flera års hästvana och kunskap om saker och ting...

...men jag ska erkänna att jag fortfarande inte vet exakt vad det är menat att en piggborste ska användas till. :o

Någon som vill upplysa ett rikspucko? ;)
 
Vissa rekomenderar inte ens den borsten!Jag använder den på lerfläckar och vid fällning.Dom som inte rekomenderar den säger att den sliter på pälsen och taglet :crazy:
 
K

Kiddo

Okidoki, så man kan säga att den används för den /riktiga/ skiten. ;) ;) ;) Tack och lov har jag inte missat något ;) - de lerfläckar jag har stött på hittills har rotborsten tagit hand om, och fällningen har klarats av med en gummiskrapa. :)

Då vet jag det. Ingen piggborste vid inköp av ryktgrejer. *noterar*
 
Jag anvander piggborsten till man och svans. Jag har hort massor av historier om hur piggborsten bryter haren osv i svansen....men alla vara hastar har stora fina svansar, sa det haller jag inte med om. Men jag borstar aldrig svansen nar den ar smutsig heller. Om den ar tovig anvander jag man och svans spray innan jag borstar ut den.

Pa lerflackar anvander jag en lerskrapa, den gor under for bade lera samt vid fallning.
 
Min används till lera, man och ren och fin svans ibland. Pållens ägare gillar inte piggborstar i svansen så jag är väldigt noga med att inte slita och dra med den där, utan använder den bara när svansen är ren och något sånär utredd. Den blir så fin och fluffig när man borstar den med piggen tycker jag.
 
S

skumpan2000

Jag använder min vid torkad lera och vid fällning, har den till manen också, eftersom min häst har så tjock man så gör det inget om det slits bort några strån! Till svansen har jag alltid pälsglans och en mjuk/hård borste för att inte slita på den! :)
 
Jag har islandshäst och använder piggborsten dagligen till hela hästen (inkl. man och svans). Är han riktigt lerig eller fäller mycket använder jag dock en "koskrapa" i metall först.
 
F

Fifi

gäller det lera på islänningar, shettisar eller andra myskox-pälsade varelser är ju ko-skrapan i metall ett MÅSTE!!!
 
S

Sesselja

Jag använder också piggborsten dagligen på min islandshäst. Speciellt nu när de börjar få lång vinterpäls är det nästan den enda borsten som funkar. Den är superbra om hästen är lerig också!
 
B

basjkir

Jag använder piggborste när mina hästar är leriga. Jag har basjkirer med tjock päls som nästan är omöjlig att få ordning på.

/ sandra :)
 
Knappt piggborsten fungerar ju :)
Ni ska se hur en av hagarna ser ut just nu... oj oj oj.. en enda stor lervälling i ett av hörnen där hästarna får hö. Man måste ju ha stövlar som går upp över låren nästan. Tänk då hur hästarna ser ut.. usch :)
 
Brukar använda piggborste då hästen fäller, eller om den är lerig. Ibland brukar jag använda den till svansen också i fall den är vädligt tovig - annars använder jag en vanlig (typ rotborste) och borstar svansen med, eller tar ur små
tovor och reder ut med fingrarna..
 
T

TIGERHEART

använde den mycket på shettisen då han fällde, nu har jag ett halvblod med tämligen kort päls, så piggborsten använder jag mest till att borsta väck all päls som fastnar i teddyn på undersidan av min westernpad, till det är en piggborste oslagbar...hittills i alla fall... min pålle rullar sig ytterst sällan i kladdlera, annars är piggborsten bra att få bort lersjok med också.

/TIGERHEART
 
B

Bia

Använde det förr.. men har sedemera övergått till gummiskrapa och borstar av naturmaterial samt 'gamla handdukar' för kroppsvården, och till manar & svansar använder jag balsam, pälsglans.. fingrarna och en mjuk skonsam borste.. 'rädda det som räddas kan'!
 

lizan

Moderator
på fjorden jag har på delfoder använder jag piggborsten över hela honom, lerig eller ej oftast.

ridskolehästarna: om dom är väldigt leriga, eventuellt i manen beroende på häst.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej! Jag köpte en häst för exakt ett år sedan (november 2021) som var allt jag och mina döttrar drömt om. Extremt lätthanterlig, pigg på...
2
Svar
28
· Visningar
2 605
Foder & Strö Försöker få tag i ett lämpligt hö till vår ponny nu inför sommaren då hon inte ska gå på bete i år pga fångrisk. Det är inte många som...
2
Svar
20
· Visningar
1 541
Senast: tara
·
Övr. Hund Jag ska då ställa ut min sheltie för första gången både för mig och henne, hon kommer vara ganska exakt 5 månader och det är då en...
Svar
8
· Visningar
388
Senast: Paus1234
·
Skola & Jobb Jag håller på att söka ett nytt jobb och de vill inte ha något personligt brev. Istället vill de att man kortfattat beskriver varför man...
Svar
7
· Visningar
1 005

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp