Premiering av 3års hingst.....

K

KESO

Nu vill jag ha hjälp av alla som kan :bow:

Jag vill visa min unghingst på premieringen nästa vår och då är han 3år.

Vad ska man tänka på, vad måste man ha gjort innan man kommer dit?? t.ex. veterinär mässigt.

Hur går en premiering till??
Som jag har fattat det så ska dom mätas och veterinärkollas på plats, eller är jag ute och cyklar :confused:

Hur går själva visningen till?

Tacksam för svar :bow:
 
Jag antar att det är Din arabhingst det är frågan om?
Och då heter det avelsvärdering, ej premiering längre :)
För det första skall Du snarast låta veterinärundersöka honom på en godkänd klinik. Hade jag varit Dig så hade jag röntgat honom också i benen, även om styrelsen (SAGF's) tyvärr tagit bort dessa tidigare obligatoriska krav. För om detta är det inte slutdiskuterat!

Sedan skall Du ansöka om avelsvärdering av arabhingst hos ARAB. ....så skickar han ansökningshandlingar. Jag tror att ansökningarna till SH måste göras separat, se på SH's hemsida www.svehast.seSH kan skicka de rasvisa bestämmelserna också b.t.w.

På avelsvärderingen, som är under ombearbetning, gjordes tidigare ett enkelt ridprov bestående av skritt, trav, galopp, upp/avsittning. Men detta skall ändras för det var skrattretande enkelt. På ARAB vet man dock (eller SH). Tidigare behövde inte 3-åringar tvunget ridas, men då är de tvugna att komma tillbaka året därpå för ny aveslvärdering.
Utställningsmeriter är heller aldrig fel, men det tåget har ju gått i år om Du inte redan visat honom i år....
En vet.besiktning sker också på plats.
Naturligtvis skall hästen gå att visa för hand och vara lydig och hanterbar givetvis. Visningen sker att hästen skall visas för hand i skritt ochtrav samt ställas upp. SH's avelsvärderingsnämnd bedömer och i den ingår då två rasspecialister utsedda av SAHF. Du kan visa själv eller DU kan anlita en proffisionell handler. Det är en smaksak och beror på hur pass duktig Du själv är att visa för hand.
Likaså vad gäller ryttare.

ARAB/SH skall givetvis ha betalt för detta...kan ej exakta kostnaden, men det är säkerligen ett par tusenlappar.
Vet. us. på klinik kostar säkerligen ett par tusenlappar + röntgen då.
Sedan skall Du, om hästen blir avelsvärderad (är det exteriöra ärftliga fel kasseras den i regel innan Du ens kommer till avelsvärderingen) så skall Du dels lösa en licens för att betäcka egna ston, 1250:- inkl. moms och den är livslång, d.v.s. löses EN gång. (OBS! ARAB tar betalt men SH har del i denna avgift!!! allt går alltså INTE till ARAB!)
För att han skall få betäcka främmande ston så måste en annan licens lösas och den kostar 1500:- inkl. moms och den löses årligen. Samma här...ARAB tar betalt, men SH har del i denna avgift således tar ARAB ej allt!

Ja, det var det jag kom på i all hast....Säkerligen är det mer....
Lycka till!
 
Senast ändrad av en moderator:
Eeeh, det ska ju givetvis vara SAHF och inte SAGF..... ibland snubblar man över tangenterna..... :o
 
Som du ser vad Cesam skriver så är det en hel del "bök" för att få en hingst avelsvärderad.
Jag tycker du först och främst skall söka någon som kan ge signaler om det över huvud taget är någon idé att ta honom till avelsvärderingen.
Har han korrekta ben?
Hur är gångerterna?
Är han väl typad?
Bogar och kors, hur ligger dom?
Är han högt eller lågt ställd?
Stam?
Samt tusen och åter tusen detaljer som skall stämma.
Jag är ju stoägare och jagar ideligen bra hingstar till mina ston. Jag lovar dig, och fler med mej, kommer att sitta på läktaren och millimetergranska din hingst samt givetvis alla andra hingstar. Vi stoägare är ju de potentiella kunderna, för det är väl ditt syfte att han skall kunna tjäna in en slant på betäckningar av främmande ston elller....?
Kommer han hålla måttet?
Det är "tusen" frågor du skall ställa till dej själv om vad Din hingst kan tillföra arabaveln innan du kastar iväg massa pengar.
För din egen skull, tänk igenom före! :)
Det tillkommer också kostnader för resor, boxplats och ev. handler.
 
Ni är helt underbara som orkar svara på mina frågor :bow:

Annika_L> Jag har blivit uppmuntrad av uppfödaren av min Arab att visa honom, hon som har fött upp honom är internationel Arabdomare och har höga förväntningar på honom.
Och dom är även intresserade av att använda honom på sitt stuteri.
Dom tycker även att han ska ut på internationella shower nästa år.

Så jag hoppas att det kommer gå bra :crazy:
 
Bra att du har sakkunnigt folk att tillgå men kom ihåg att
uppfödaren kan vara ganska partisk så fråga gärna fler.
Jag vill inte måla fan på väggen men jag har hängt med i några år och vet hur given går. Hur som helst så saknas det bra hingstar och din häst kanske är ett riktigt lyft. :)
Till internationella utställningar skall hästarna ha kvalificerat sig nationellt. Reglerna för det är jag inte hundra på men Cesam kan nog svara.
Lycka till med din plutt :banana: :banana: :banana:.
 
Jag kommer att skicka iväg honom till proffs, jag anser inte att jag kan visa honom rättvist.
Får se vad dom tycker :)
Jag vill prova att visa honom och få ett utlåtande, annars kommer jag att gräma mig över att jag aldrig provade :crazy:

Jag vill inte ha en halvdan hingst, då kan det vara.
Jag vill inte ha en hingst för att vara ball utan för utveckla Araben som den vackra ras den är.
Ska även tävla i ridning med honom, vill inte bara ha en showhingst, vill ha en prestationshingst :)

Tack för att ni finns där med kloka svar :bow:
 
Jo, det är sant, till internationella utställningar måste en häst kvala....Om det är B-show eller A-show alltså.
En "vanlig" internationell C-show behöver de inte kvala till. Tror alla dessa regler finns på ECAHO's hemsida...

Och säger som Annika....Ta Dig en god funderare på om Din hingst är lämpad för avel. Ta inte enbart råd av uppfödaren....för alla vi uppfödare gillar ju våra uppfödningar :o ;) eller hur? Och jag tror ingen uppfödare kan såga att de inte gör det....Hur man än vänder och vrider på det ochhur saklig och objektiv man än är genemot sina uppfödningar så blir man hemmablind! Och den som säger att den inte blir det ljuger....
Så ta råd av andra sakkunniga - uppfödare, ägare, utställare med mera...
Det är ju inte gratis att visa en hingst varken på avelsvärdering eller på utställningar..Och skall Du dessutom anlita ett proffs att visa, så kostar detta också pengar i massor.
Men åter igen..Lycka till.... :cool:
 
Vad tycker ni om att man kanske skulle satsa på shower nästa år och visa honom på avelsvärderingen som 4åring om han får bra omdömmen på arabshowerna.
Då kan man ju göra bruksprovet på en gång där som 4åring....

Bara en idé, vad tycker ni?

:bow:
 
Att han får höga poäng på arabutställningar betyder inte att han får det på avelsvärderingen! En väldigt showig häst kan få höga poäng trots att den kanske inte är korrekt eller har bra rörelser (sett ur ett ridhäst perspektiv). Jag kan ge dig många exempel på utställnings stjärnor som fått runt 30 poäng på avelsvärderingen...
 
Helt rätt! Det är "livsfarligt" att blanda ihop detta, utställning och avelsvärdering.
Det är detta som jag tycker är så sorgligt ur avelssynpunkt, att hästar kan få kanonplaceringar och kanonpoäng på utställningar trots "defekter"!
 
Jag håller verkligen med dig. Och jag kan inte hjälpa att tycka att det nästan förlöjligar vissa "arab människor" , som inte har vett att inte använda hästar med defekter i avel, bara för att de är utställnings champions.
 
Ja det är pinsamt.
Det går väl att lura några men inte alla :devil:
Såg ett sto nu på riks från ett STORT stuteri där benen gick kors och tvärs men fick kanonpoäng! Man häpnar och skäms och kan inte gratulera.
 
Njae, jag håller med Annika och Minnesvis.....
Det går inte att jämnföra utställning och avelsvärdering. Det är som äpple och päron ungefär....same, same but totally different...
På en utställning får hästarna inte samma förutsättnignar för bedömning av ben och korrekthet i rörelser t.ex. som de får på en avelsvärdering, där domarna har bättre tid och därmed bättre chans att döma benen korrekt....t.ex.
På utställningar används numera benen att placera hästen i klassen (oftast och tyvärr)....

Visst ställ ut honom och få en fingervisning...men ta absolut inte utställningarna på blodigt allvar... Det gör definitivt inte jag....Det är show bara.....
Och visst kan Du visa honom på avelsvärdering och sedan själv tolka poängen om det är en hingst för framtiden eller om han skall ha ett roligare liv somvalack. Det är ingen dans på rosor att ha hingst och betäckningsstation....
Dels pratas det skit om hingsten och hans meriter, dels hängs han ut till offentlig kritik av alla och envar, dels är det inte bara kul med betäcknignsston utan ett stort ansvar och mycket arbete men likväl är det förbaskat kul! Bland annat......Det finns mycket man kan säga om det och vi har alla vår idé om hur det hela skall skötas och gå till...
 
Livet utan hingst är en dans på rosor :banana: :banana:
Vi skall väl inte ta udden av utställningar heller. Vi är många som tycker att det är buskul att få se vad marknaden erbjuder och hur våra hästar håller inför olika domare. Trots allt har ju domarna utbildning på hur en arab både skall se ut och bete sig. Men har en häst mycket show i sig så kommer han i topp och det är ju faktiskt en del av typen.
Kymigt är det ibland när det endast är domare med egyptisk inriktning som dömer våra helpolska men å andra sidan är det tvärtom ibland :D fast det är en annan femma.
Hur som helst finns det gott om folk i publiken som kan se igenom mycket och har man en bra häst så är det ett utmärkt tillfälle att visa upp den.
För min del bär det av till Aachen med häst och det är urspännande att få visa lite internationellt.
Tänk om jag får blodad tand! :banana:
 
Jag är så glad att ni delar med er av era erfarenheter :)
Det har jag oxå märkt ibland på Shower att vissa araber med taskig benställning kan få riktigt bra poäng på ben, hur kommer det sig egentligen :confused:
Sånt är tråkigt :mad:

Men tror ni att det kanske skulle vara en fördel att visa hingsten vid 4års ålder bara eller är det bättre att visa vid 3 och 4??
 
Lycka till i Aachen.....

Nej, jag menar inte heller att man skall förta allt nöje från utställningar, men de som känner mig väl, vet också vad jag tycker om utställningar :crazy: :mad: :)

Javisst har domarna fått en utbildning .... dock inte alla!!! Förr var det oftast så att "erkända" uppfödare "blev" domare och det betyder inte alltid att de KAN döma korrekt!
Tro mig....jag har sett arabutställningar sedan tidigt 70-tal, så jag har en hel del att jämnföra med tycker jag....
Sedan hävdar vissa att "Du är ju själv domare"....
Njae...inte längre, för den "rättigheten" har SAHF och dess styrelse tagit ifrån mig och ett antal andra, p.g.a. att vi inte dömde regelbundet....

Man väljer hellre att använda samma domare år ut och år in, trots att man för ett antal år sedan sa att domarkåren var liten och uttjada och det behövdes nytt blod. Då utbildade två högt ansedda internationella domare ett antal domaraspiranter med två olika utbildningar för dessa och ett x antal blev slutlgiltigt godkända som domare....
Men likväl fortsatte utställningskommittéerna att använda samma domare som tidigare.... Tycker bara detta säger en hel del....Vad är de rädda för?! Att någon skall komma och döma "mer korrekt"? Att någon skall komma och döma "ärligt"?
Ja, därom kan man spekulera som uppfödare/ägare...
Jag vet ju vad jag tror och min intuion brukar sällan ha fel... :eek:

Sedan klagas det förståss också på avelsvärderingskommittén för där kan ju inte hälften döma arab sägs det....Nej,men de kan döma HÄST! Och en arab är en häst och de har 4 ben, de har tre gångarter....Rasrepresentanter finns för att se till att det arabtypiska bibehålles och att dessa unika särdrag inte helt elimineras....
Sedan kan man ju tycka olika om olika typer inom typen...
Men de i avelsvärderingskommittén är ju oftast erkända HÄSTdomare som kan döma korrekthet i ben och rörelser, kropp, ö-linje o.s.v.

Jag vet ju i alla fall vilka domare jag helst skulle se döma en utställning :idea: för att MIN typ av arab (inom typen) skall få rättvisa poäng.... :p :cool: :o :idea:
 

Liknande trådar

Hästhantering Jag har en unghäst som backar ur transporten så fort jag försöker stänga bommen. Vi har tränat MYCKET, minst 2 gånger i veckan under fem...
2
Svar
21
· Visningar
1 655
Hästvård Jag känner mig så otroligt korkad. Ganska maktlös och frustrerad. Kan någon ge mig hopp? Jag hämtade hem en hingst född 2020 i maj...
Svar
4
· Visningar
1 209
Senast: Fiorano
·
Hundhälsa Vi i vår familj har under hösten hamnat i en fasansfull situation, som gjort och gör mig så upprörd och ledsen. Den 20:de september i år...
14 15 16
Svar
311
· Visningar
20 000
Hästhantering Hej! Vill varna för lång och rörig text... Gör ett sista desperat försök att få någon hjälp. Vill börja med att säga att hästen i...
3 4 5
Svar
81
· Visningar
10 675

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp