Vård Regelbundna "hälsoinsatser"

Goddi

Trådstartare
Jag är vuxen, varit medryttare i många år och känner nu att jag ska ta steget till egen islänning. Jag ska rida i skogen o träna, känner jag just nu. Har vissa funderingar:
1. Vilken info måste jag få från säljaren om hästens hälsa? Allt kan väl döljas?
2. Följer man normalt vissa regelbundna hälsogrejer för alla ridhästar (förutom regelbundet ta in hovslagaren) tex tandläkare, ett "vaccinationsprogram" och avmaskning hur ofta?
 
1. Så mycket som möjligt, men inga garantier finns ju för att de inte undanhåller något. Se därför till Att göra en ordentlig veterinärbesiktning. Om möjligt var med på besiktningen själv alternativt se till att den görs av en veterinär du valt.
Mao låt inte säljaren välja veterinär fritt, du vet inte om de känner någon....

2. Tandkoll görs lite olika ofta beroende på hur bra hästens tänder är. De flesta rekommenderar nog vartannat år åtminstone. Oftare om hästen har något man behöver hålla koll på.
Många kollar en gång om året.
Gällande avmaskning rekommenderas träckprov (kolla asken) för att avgöra om hästen behlver avmaskas. Jag brukar göra vår samt tidig höst.

Vaccinering kan du läsa mer om på länken nedan.
Köper du en vuxen häst är den förhoppningsvis grundvaccinerad och då krävs en omvaccinering en gång om året.
https://www.ridsport.se/tavling/Smittinfo/Vaccinationer

Sedan finns ju en massa andra saker som till exempel massage som en del bokar med vissa intervall men det är ju helt valfritt..
 
En ordentlig besiktning helst på klinik är ett måste. Du kan också be förra ägaren om att få försäkringshistorik och att du får tillgång till hästens journaler. Visst kan ägaren mörka ändå men får du tillgång till historiken så får du iallafall lite mer hum och med en besiktning får du iallafall hästens status för dagen. Du ska beställa/betala besiktningen för att vara säker på att du har uppfyllt din undersökningsplikt om du köper från privatperson. Köper du från företag gäller andra regler, läs på om det. Om du googlar "köpa häst tips och råd" kommer du hitta bra råd som exempelvis detta https://www.agria.se/hast/artiklar/kopa-hast/

Ja det gör man. Tänderna kollas minst en gång per år och finns det några problem ska de såklart kollas/åtgärdas oftare vid behov. Se till att kolla upp veterinärens utbildning på tandvård. Att hästen sederas under tandvården är ett måste för att munnen och tändernas status ska kunna kontrolleras/åtgärdas ordentligt.
Man vaccinerar vanligtvis en gång/år men är hästen inte grundvaccinerad så är det oftare i början. Var noga med att ha koll på vaccinationsdatum så att det inte går för lång tid mellan vaccinationerna för gör det det behöver du göra om grundvaccineringen. Här finns info om det https://www.ridsport.se/tavling/Smittinfo/Vaccinationer
Träckprov tas vår och höst och eventuell avmaskning sker utefter resultatet. Man avmaskar inte bara rakt av utan när det behövs och då med ett medel som tar de parasiter hästen faktiskt har. Resistens mot avmaskningsmedel är en realitet och att avmaska rakt av gör man inte på några djur längre utan man tar träckprov. https://www.vidilab.se/kollamasken/hast/ https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hast/parasiter/trackprov-fran-hast/
Endel gör en veterinärcheck årligen med men det är vanligare på tävlingshästar än på hobbyhästar. Enklare sådana kan göras i samband med vaccinering/tandkoll.
 

Goddi

Trådstartare
Stort tack, då har jag tänkt i rätt riktning. Men när jag kommer med en ny häst, behöver den inte kollas innan den släpps ihop m de andra för mask? 🙈 Antar att svaret tar ett tag att få?
 
Stort tack, då har jag tänkt i rätt riktning. Men när jag kommer med en ny häst, behöver den inte kollas innan den släpps ihop m de andra för mask? 🙈 Antar att svaret tar ett tag att få?
Olika stall har olika rutiner. Endel kräver avmaskning innan oavsett medans andra har nya hästar i karantän (som man helst ska ha. Det är ju inte bara mask som kan smitta utan också endel sjukdomar) tills man vet att hästen är frisk och parasitfri. Provsvaren brukar komma väldigt fort. Skickar du träckprovet på måndagen kan du ha svaret på onsdagen.
 
Stort tack, då har jag tänkt i rätt riktning. Men när jag kommer med en ny häst, behöver den inte kollas innan den släpps ihop m de andra för mask? 🙈 Antar att svaret tar ett tag att få?
Glömde, det tar några dagar från avmaskning tills man ska släppa hästen i en gräshage med tanke på smittspridning oavsett och alla stall bör ha någon form av sjukhage hästen kan gå i under den tiden.
I en grushage som mockas sprids inte parasiter. De sprids där det växer gräs.
 

Just nu

Hästfolk

Hästvård

Träning

  • Lastproblem

Utrustning

Hästavel

Tävlingsgrenar

  • Tävlingar/ Covid-19?

Allmänt

Hem & Hobby

Barn

Hund

Katt

  • Kattbilder #5

Andra Djur

  • Akvarietråden II

Bukefalos

Hästnyheter

Upp