Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Sadel utan bom???

M

Madde_Madda

Vad tycker ni om det?
Red i en sådan för första gången igår och måste säga att det kändes lite vingligt, men fick höra efteråt att det brukar hjälpa att korta stigbyglarna något då de sitter längre bak än på bomsadlar.

Berätta gärna om era erfarenheter av sådana sadlar :bow:
 
Vad var det för sadel?
Jag har testat en hel del, och ja, i början kändes det nog lite vingligt.. men det verkar vara en vanesak.. har märkt att jag också sakta ändrar sits (till det bättre :o) det är ju stor skillnad på sadeltyperna.. tror att jag rider med lite mindre stöd i stigbygeln i en bomlös sadel, kanske för att jag sitter bättre i den? Tar man mycket stöd i stigbygeln kanske det känns vingligare är i en bomsadel?
 
En bomlös sadel funkar på alla hästar, alltså ett bra alternativ för oss med hästar som är jättebreda, korta el på annat vis är svåra att hitta bomsadlar till.

En del märker på sina hästar att de vågar ta ut rörelserna mer när det inte finns någon bom som kan hindra. Dessutom är de väldigt bekväma.

Det viktiga är att man har en padd som gör att det bildas en kanal för ryggraden.
 
Bommen hindrar ju också hästens naturliga rörelsemönster eftersom den är hård och inte ger med sig.. Men de bomlösa byggs ändå så att ryggraden ska gå fri, för naturligtvis ska den det!
 
B

**BORTTAGEN**

Är oxå mycket intresserad och undrar om man kan få tag i begagnade fitform?
Undrar även vad som händer när padden som ska göra ryggen fri blir äldre, sjunker den ihop då :confused:
 
Inte omöjligt att paden sjunker ihop när materialet åldras. Men till många av padarna är det ju lösa iläggsskivor, så då är det bara att byta ut dem, man behöver inte byta hela paden i så fall.
 
Vad gäller begagnat bomfritt så finns det inte särskilt mycket ute på marknaden. Det är ju ganska nya sadlar och folk verkar ha en tendens att hålla på dem.

Man kan hitta begagnade Torsion på tyska Ebay ibland, och begagnade Sports Saddle på amerikanska Ebay.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6466 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag fyllde år i veckan. Jag tycker inte sånt är viktigt alls och har aldrig varit road av nåt firande. Men inte en enda vän hörde av...
Svar
11
· Visningar
1 041
Övr.Barn Barnen (6 & 10) kom hem från pappan igår. Han har blivit så där arg på dem igen. Så där arg så att de blir rädda för honom. Som förälder...
2 3
Svar
48
· Visningar
7 893
  • Artikel
Dagbok Då har jag träffat killens far. Han väckte den sovande västgöten i mig, vet killen brukar säga att han gillar min dialekt då jag bryter...
Svar
0
· Visningar
371
Hundhälsa Detta är nog det absolut svåraste jag någonsin har behövt skriva. Jag har en pomeraniantik på snart 4 år, hon är min första hund och...
Svar
11
· Visningar
1 165

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Föl 2021
  • Vall-frågor

Omröstningar

Upp