Sadelmakare?

S

Spider84

Hur blir man egentligen det?
Finns det en utbildning eller får man jobba som lrling os någon?

Någon som är sadelmakare här inne? Hur är det i så fall att jobba som det?
 
S

Sunnan

Jag har sökt in till Tärnsjö.
Väntetiden är 3 år, så nästa år hoppas jag komma in.
Verkar jätteskoj, och eftersom jag nu genom mitt arbete jobbar med gamla seldon och sadlar så är det extra roligt att ev kunna ta del av nya/ gamla idéer

mvh/ Anita
 
Det finns ju också kurser utomlands - t.ex. en utanför Cambridge (p.g.a. alla galoppstall runt Newmarket tror jag) som är bra.
 
M

Myrapyra

Tärnsjö är den enda utbildningen jag vet om i Sverige. Man kan ju som sagt åka utomlands, england har ju utbildningar.
Jag har varit på studiebesök på Tärnsjö, och jag fastnade direkt för utbildningen. Synd bara att det är så lång väntetid, men det kan det nog vara värt.
 
L

LäderBjörn

förutom det som har nämnts ovan så har vi en del folkhögskolor, studieförbund, eller som jag började en gång i tiden, en helgkurs i lädersömnad hos Stockholms avdelningen av Jordbrukar Ungdomens Förbund.
 
O

oasen

Jag är inte säker, men tror det ska finnas en utbildning i Ypäjä, Finland...
 
M

mizz_perfect

tärnsjö är den enda jag har hört talas om. det är väldigt lång väntetid.
 
Jag är sadelmakare!
Jag läste till det på Cordwainers College i London, det var då, ett av europas äldsta lärosäten för detta ädla yrke.
Den utbildningen är två-årig och väldigt lärorik. Man använder bara de gammla traditionella metoderna, men får under sista året lära sig använda moderna symaskiner.
Första året bygger man en sadel och gör en massa remarbeten, man har även möjlighet att avlägga hantverksprov på nivå 1. Andra året brukar man traditionellt välja sadelbygge alternativt seltillverkning och olika träns mm. Min klass var otroligt ambitiös och vi gjorde alltihop. Man har även här möjlighet att avlägga hanverksprov på nivå 1&2.
Utöver de praktiska ämnena har man bettkunskap, företagsekonomi, datakunskap, hästkunskap. I dessa ämnen har man skriftliga prov, hemtentor och uppsatser.

Under mitt sista år såldes utbildningen till Capel Manor College. Även det ligger i London. När vi hade flyttat dit hade vi även möjlighet att få körlektioner med skolans tunga arbetshästar samt ridlektioner.

Det finns ett par andra sadelmakeriskolor i england och en del sadelmakare/sadelmakerier som är villiga att ta sig ann lärlingar. Om du ska ha rekomendationer bör du kontakta The society of Master Saddlers. De har listor och kan hjälpa dig. De finns på nätet bara at googla fram dem :)

Jag var i kontakt med Tärnsjö, men valde att utbilda mig i England. Köerna till utbildningarna är inte lika långa och jag anser att kunnandet och kvalitén på mycket av arbetet är bättre. Men det är upp till var och en att avgöra.

MVH
Apo - eder ödmjuka sadelmakarinna
 

Liknande trådar

Utrustning Hoppas det finns någon som är riktigt duktig på olika ullstoppningar här! Jag har en superduper känslig, riktig prinsessa på ärten...
Svar
15
· Visningar
862
Senast: caballus
·
Utrustning Jag vill ha en stocksadel, så jag köpte en, den passade bättre än min dressyr sadel sa min sadelmakare/utprovare så jag blev jätteglad...
Svar
2
· Visningar
377
Senast: Baffa
·
Utrustning Den bakra remmen som syns här, vart kan man köpa en sådan? har ingen sadelmakare i närheten som säljer, men kanske finns att köpa sån...
Svar
4
· Visningar
299
Senast: animalasia
·
  • Artikel
Hästnyheter Lisa Hedbäck är sadelmakare och älskar sitt jobb. Hon startade Göteborgs Sadelmakeri så snart hon var färdigutbildad. I verkstaden nära...
Svar
0
· Visningar
143
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp