S

Sunnan

Det är svårt att säga då det är två olika typer av sedel. Det beror på vad du vill ha

hector är en blad sadel och
fitform är en bomlös sadel.
Snart kommer Skuggi säkert svara, hon propagerar för bomlöst ;)
medan jag är lite mer för en bladsadel.

Gå in hemsidorna och läs på ordentligt.

mvh/ Anita
 
:cool: Å här kommer hon! :cool: hihi..
Ja, jag tycker att sammantaget är bomlöst bättre än bladsadeln. Men ska man bara se till vad hästen tycker så kan det nog kvitta så länge bladsadeln har en passande vidd. Kanske en bladsadel tom är att föredra vid längre turer på flera dagar...
Det jag tycker är negativt med bladsadeln, och andra sadlar med bom oxå, är att den inte anpassar sig efter hästens varierande vidd... På sommaren blir han lite tjock, på vintern får han mycket päls.. Hade jag råd kanske jag skulle ha 10st bladsadlar med olika vidd så att jag alltid har en som passar för dagen... Just där tycker jag de bomlösa sadlarna får övertaget, de behöver man inte byta ut... De är dessutom lite billigare..
Kolla hur många beg det finns av varje sort... Många bladsadlar hittar jag, men inte många bomlösa...
Sen tror jag de bomlösa är skönare för ryttaren, man kommer närmare hästen...
 
S

Spider84

Vad har du för bomlös sadel?

Jag tittar lite på Fitform och på Torsions bomlösa sadel som ett alternativ till Bents sadel när jag rider Akademiskt. Okej Bents lyckas jag väl itne hitta något som slår (tor jag?), men det är en extremt betydande prisskillnad på hans sadlar och dessa som jag nämnde.
 
T

tirnanog

bomlösa sadlar fördelar inte ut vikten alls. Det är i princip som att rida barbacka, vilket många säger inte är speciellt hälsosamt för hästen i längden. Det blir ju ett intensivt tryck på ett litet område som faktiskt är mindre än den vanliga engelska sadeln.

bladsadlar som hector eller western är ju bra på det viset att de fördelar ut din vikt över en större yta vilket är bra vid långa turer, eller vid normal användning varje dag (där hade ju en bomlös sadel tryckt hål på hästen i längden)

Men det klart, indianerna red ju barbacka! Men det är ju inte naturligt att vi ska rida häst för då hade dom fötts med sadlar på ryggen. Nu gör dom ju inte det. Så det behöver ju inte betyda att indianernas hästar inte hade ont i ryggen bara för att indianerna levde som "ett med naturen" eller så hade dom så många så att dom bytte häst????

Å andra sidan förstår jag den bomlösa sidan och deras propagerande, för en hård sadelbom mot en mjuk hästrygg, hur härligt låter det? Och självklart måste bladsadeln passa!

Hellre för vid än för trång iallafall. Ett par för stora skor kan du fylla ut med raggsockar, värre är det om de är för trånga, då går det inte att göra någonting åt det.

En felpassande bladsadel är inte bra, men att rida utan bom tycker jag inte heller är bra. Försök att hitta ngt däremellan! Om du kan hahaha ;)
 
S

Spider84

Men om man nu ser till testerna, som jag fattade det som har utförs av en oberoende part, så fördelar de faktiskt trycket. Kanske inte i så stor grad som bomsadlarna, men ändå mycket mer än vid t.ex barbacka ridning.
 
T

tirnanog

Jag har inte hört ngt om dom testerna, men det ska mkt till för att det ska fördela vikten ju. Ngt hårt som en träbom förstår man att där fördelas vikten ut, men t.ex. den lösa delen av sadeln som bara är läder och inte har bom fördelar inte ut vikt alls. Inte i ngn stor grad iaf eftersom det bara är läder.

Det kanske är möjligt att den sadeln du pratar om fördelar ut vikten mer än barbackaridning, men det kan väl inte vara mkt isåfall. Det skulle jag inte tro. Men sen beror det ju på vad man själv som ryttare vill ha. Är man ute efter en sadel utan träbom som gör det lite bättre för hästen än barbackaridning så uppfyller ju den sadeln kravet.

Om man tänker efter logiskt själv så jämnar träbomar ut vikt, en pad jämnar knappt ut ngnting, desto hårdare materialet är desto mer klarar det av att jämna ut. Men det krävs ju då att det blir tillräckligt hårt för att det ska göra ngn nytta. Och när det väl är hårt, kan man fortfarande kalla det bomfritt då?

Om det nu är så att sadeln fördelar ut vikt enligt testerna må det så vara, men frågan är hur mkt. Det kanske bara är en ynka liten bråkdel just för att dom ska kunna säga så och hänvisa till testerna?
 
STOPP nu här i backarna!!
Vad skriver du nu?? Tester har gjorts av oberoende part och de visar att i vissa fall fördelar den testade bomlösa sadeln trycket bättre än den testade bomsadeln!!!
Sen blir det inte alls ett intensivt tryck på ett litet område när man rider barbacka/bomlöst, eftersom man snart hamnar i en perfekt lodrät sits med all vikt på innanlåren(och ingen vikt på sittbenen)!

Bomlösa sadlar trycker INTE hål på hästen! Herregud, hade indianernas hästar hål i ryggen tror du?

Hur många bomlösa sadlar har du själv suttit i? Och jag hoppas du inte förväxlar bomlösa sadlar med ridpadar, typ ett fårskinn med sadelgjord och stigläder? Det finns naturligtvis väldigt tunna bomlösa sadlar, men de flesta är väl stoppade och ger en fin kanal för hästens ryggrad. Återkom gärna när du har provat tex Diddidynan, och säg att det är som att rida barbacka! Vilka bomlösa HAR du provat, eftersom du vet så mycket?
 
Testerna visar precis hur och i vilken grad trycket jämnats ut, sök här på forumet så hittar du en länk till dessa tester.
 
S

Sunnan

hej (igen)

Jag har pratat med några sadelmakaren ang bomlöst alternativ och de säger samma sak, att vitsen med en sadel är att fördela ut trycket. De dömer inte ut sadelalternativet helt, men säger att man skall vänta tills sadlarna är mer utvecklade. Sedan säger de också att en bladsadel är överlägsen när det gäller längre turer, dels slitagemässigt och dels fördelningen av fläsket. Jag har bara pratat med 3 stycken, men det är vad jag har hört. Jag skall ta kontakt med lite fler

mvh/ Anita
 
Jag tror att de har rätt när det gäller vissa bomlösa sadlar... Frågan är ju bara, vilka sadlar har de sett? För de HAR utvecklats en hel massa... Och de flesta av dem finns inte i sverige, så det är inte så troligt att dessa sadelmakare har sett dem... Sen får man ju tänka på en sak, om de säger att bomlösa sadlar är toppen.. ja, vart tar då deras jobb vägen? :crazy: Jag ska den 21-22/10 gå en kurs och bli diplomerad sadelutprovare, ska grilla lärare och veterinärer då, så får vi se vad de säger :)
 
Sedan kan jag hålla med om att en perfekt passande bladsadel kanske är lite bättre på långturer :)
 
S

Sunnan

Det är mycket möjligt att det är så.
Och att nya saker över lag kanske ses med viss skepsis.

Det skall bli intressant och höra vad du lär dig, men ska du bara gå en helgkurs och sedan få kallas sadelutprovare?

mvh
 
Samtidigt är det många distanshästar som rids med bomlös sadel - och där är det turer på många timmar! Jag tror också helt klart på en sadel som förändras med hästen. Måste nog köpa en ny sadel och vänder och vrider på informationen från Torsion och Fit-form utan att kunna bestämma mig..... (sedan måste pengar komma flygande som manna från himlen också men det är en annan femma :cool:)
 
B

**BORTTAGEN**

apapap...! Faktiskt så var det tvärtemot vad alla tror så att indianerna red med sadel oftast! :D *fakta*

:rofl:
 
B

**BORTTAGEN**

Jag rider i en Hector! :love:

Min medryttar pålle fick en sådan efter att han inte ridits på ca ½ år utan bara tömkörts,longerats och promenerats pga ryggproblem. Efter att vi ridit honom ett par månader i hans nya Hector så hade han breddat så mycket att vi var tvungna att bygga om sadeln! :D Han trivs verkligen superbra i sin Hector och det tog inte lång tid heller för oss ryttare att vänja oss utan nu tycker jag den är riktigt bekväm och säker att rida i,tycker oxå att man hamnar i en skön ställning med benen då stiglädrena sitter fast i bommen! Efter ridningen när man lyft av sadeln så ser man verkligen hur bra trycker fördelas över hela ytan! :)

Jag rekommenderar varmt Hector! :love:Bästa sadeln jag ridit i!

Lycka till! :rofl:


:banana: :banana:
 
Tja, det är en två-dagars intensiv-kurs, och då blir man diplomerad sadelutprovare. :crazy: Inte att förväxla med Auktoriserad sadelutprovare, det kan bara sadelmakare bli och det är en mer omfattande utbildning som jag förstår det... :smirk:
 
Ja, jag ska verkligen ställa dem mot väggen :devil: så de får sitta hela natten mellan kursdagarna och gräva efter fakta om bomlösa sadlar ;)
 

Liknande trådar

Utrustning Hjälp.. Jag försöker hitta en billigare hoppsadel som passar en hög manke, bred rygg (ca 110 grader) och breda tornutskott. Då det är en...
Svar
7
· Visningar
297
Senast: Karoliten
·
Utrustning Ska få hjälp med att prova sadlar om nån vecka men kunde också ha med någon egen sadel att prova, tips på vad som kunde passa?
Svar
0
· Visningar
287
Senast: aglaonema
·
Utrustning Efter att ha gått bet på två olika utprovare som provat ut för raka sadlar till min ena häst är jag otroligt skeptisk numera. Men hon...
Svar
14
· Visningar
848
Senast: caballus
·
Utrustning Jag har haft enorma problem med att hitta en sadel till min Welsh Mountain. Hon är 115 cm hög med väldigt platt, bred och något svängd...
Svar
11
· Visningar
891
Senast: Thera
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Rocka sockorna
Upp