Säsongsanpassad mat

Nej, nej, nej, inte slut på OT. Hur skulle detta ha skett? Enligt alla källor jag kan hitta kom chilin till Asien med portugisiska handelsmän i slutet av 1500-talet. Allt annat skulle ju radikalt skriva om Amerikas plats i historien.
Lite oklart, troligen med fåglar eller människor. Förutom ovan nämnda svenska fynd (som bedömdes som tabascopeppar alt bärpeppar) finns omnämnanden av vad som tros vara chili i grekiska och arabiska källor. Däremot verkar den ju ha levt en högst undanskymd tillvaro innan portugiserna började massproducera.
 
Är nyfiken! Själv skulle jag säga att min kost ändras drastiskt från årstid till årstid. Säkert 80% av matvarorna som ändras mellan sommar och vinter. Hur mycket ändrar ni? Är det något som absolut bara äts en viss årstid (utom högtidsmat då)?
Det svänger väldigt vad jag blir sugen på öht. Men det är också årstidbundet.

Sommaren äter jag mer kall mat, mer grönsaker som både är otillredda och grillade. Vi grillar också öht rätt mkt.
Och te är jag sällan sugen på.
Är det riktigt, riktigt varmt kan aptiten dämpas och jag vill ha "lätt mat", typ sallad, frukt etc.

Till höst till vår ungefär vill jag ha varm mat och dricker gärna varmt med. Jag knarkar te.
Det blir också mer citrusfrukter, svamp, rotfrukter, grytor etc. Och kött av jakt, främst hjort och rådjur. Men också lite älg och ren.
Jag är mer sugen på fisk sommartid.

Jag är en sådan som inte alltid planerar mat eller skriver inköpslistor. Jag kan gärna få inspiration i butiken. Och då färgas väl valet av mat lite av vad butiken har och kanske också frontar.
 
Är nyfiken! Själv skulle jag säga att min kost ändras drastiskt från årstid till årstid. Säkert 80% av matvarorna som ändras mellan sommar och vinter. Hur mycket ändrar ni? Är det något som absolut bara äts en viss årstid (utom högtidsmat då)?
Ändrar nog mest bara frukt, kan vara mer lamm på hösten. Men borde nog tänka på fler saker och leva mer med säsongerna.

Jag tycker bäst om sushi på höst och vår.
 
Var mer nyfiken på vad folk äter olika säsonger, om det är något som enligt just dig hör till en viss årstid?
Ok jag tycker att jordgubbar hör strikt hemma på sommaren och apelsiner strikt på vintern. Så det ska väldigt mycket till för att jag skulle köpa något av dem någon annan tid. Citroner däremot verkar jag kunna köpa när jag behöver dem. Äpplen brukade jag närapå sluta äta på våren eftersom det inte fanns svenska, överhuvudtaget dålig frukt på våren (men paj däremot gillar Granny Smith i paj), nu har det funnits hela året. (Fikon och dadlar däremot äter jag gärna året om :laugh:)
 
Nej, nej, nej, inte slut på OT. Hur skulle detta ha skett? Enligt alla källor jag kan hitta kom chilin till Asien med portugisiska handelsmän i slutet av 1500-talet. Allt annat skulle ju radikalt skriva om Amerikas plats i historien.

Jag har hittat en artikel som diskuterar detta och har kollat genetiken hos koreansk chili. Du skulle kanske vara intresserad av den. Den är rätt intressant det jag skummat igenom.

https://www.researchgate.net/public...Propagation_and_Evolution_of_Chili_Red_Pepper

Uppdatering med citat från artikeln:
"Geneticanalysis of the evolutionary process of chilies shows that the sweetand spicy variety found in Korea (Capsicum annuum) diverged from spicy Mexican aji (Capsicum baccatum) around 1.74 million years ago."
 
Inte riktigt samma styrka som chili väl? Eller, jag tycker i alla fall att de är mycket mildare även när de används rikligt. Mer smak i förhållande till eld, typ.
Olika kryddor är ju starka på olika sätt. Men tuggar du på peppar och ingefära bränner det ju rätt duktigt i munnen. För att inte tala om ifall du äter senap eller pepparrot som det är. Även om allt det där är starkt, så är det ju starkt på olika sätt.
 
Vissa saker äter jag nästan inte alls när det inte är säsong typ persikor och nektariner äts enbart på sommaren (om de inte är på burk då). Större mängder paprika konsumeras endast under säsong, men ibland slinker det ner någon vid andra tillfällen men då bara någon enstaka. Citrus äts bara under säsong, bortsett från citron som som köps när det behövs skal i något bak. Sen odlar jag en del själv så då kanske det är lättare att ha koll på när säsongerna är. Försöker att byta ut salladsblad under vintern mot eget fönsterodlat. Rädisor äter jag nästan bara på våren när de har sin säsong.
 
Vissa saker äter jag nästan inte alls när det inte är säsong typ persikor och nektariner äts enbart på sommaren (om de inte är på burk då). Större mängder paprika konsumeras endast under säsong, men ibland slinker det ner någon vid andra tillfällen men då bara någon enstaka. Citrus äts bara under säsong, bortsett från citron som som köps när det behövs skal i något bak. Sen odlar jag en del själv så då kanske det är lättare att ha koll på när säsongerna är. Försöker att byta ut salladsblad under vintern mot eget fönsterodlat. Rädisor äter jag nästan bara på våren när de har sin säsong.
En stor faktor i det hela är ju faktiskt att grönsaker och frukt är godast när de är i säsong, som en bonus är de ju oftast lite billigare då med. Mvh en snåljåp.
 
Jag googlade snabbt: https://www.hallandsposten.se/övrigt/bostad/odla-chili-för-smakens-och-utseendets-skull-1.5115851

"...men faktum är att man hittat spår av chili i Sverige redan på 1200-talet. Vid arkeologiska undersökningar av ett kloster i Lund fann man frörester av chili. "

Lite oklart, troligen med fåglar eller människor. Förutom ovan nämnda svenska fynd (som bedömdes som tabascopeppar alt bärpeppar) finns omnämnanden av vad som tros vara chili i grekiska och arabiska källor. Däremot verkar den ju ha levt en högst undanskymd tillvaro innan portugiserna började massproducera.

Jag har hittat en artikel som diskuterar detta och har kollat genetiken hos koreansk chili. Du skulle kanske vara intresserad av den. Den är rätt intressant det jag skummat igenom.

https://www.researchgate.net/public...Propagation_and_Evolution_of_Chili_Red_Pepper

Uppdatering med citat från artikeln:
"Geneticanalysis of the evolutionary process of chilies shows that the sweetand spicy variety found in Korea (Capsicum annuum) diverged from spicy Mexican aji (Capsicum baccatum) around 1.74 million years ago."
Tack, den artikeln verkar ju förklara det hela, vilket den första artikeln du länkade till inte riktigt gör (den skriver ju först 1200-tal och sen 1500-tal utan någon närmare förklaring). Så det verkar ju vara en inhemsk chilisort från gamla världen @Ullmerkott och @athena_arabians
Jag har inte tid att läsa hela artikeln nu, men jag tror att om det hade kommit chili direkt från gamla världen innan Columbus så hade det uppmärksammats ganska fort i mina akademiska cirklar, på grund av vad det skulle implicera.
 
Kom på en annan grej som jag började med förra vintern, att grodda frön hemma ^^ favoriterna är än så länge basilika, ruccola, senapsfrö och rödbeta. Speciellt basilika och senapsfrö var gott. Senapsfröna var väldigt goda till ostmacka och basilika ovanpå allt som man vill ha basilika smak på ☺️ Man blir glad av det gröna på vintern också är det så enkelt. Funderar på att köpa ett fancy teracotta torn till det ^^
 
Kom på en annan grej som jag började med förra vintern, att grodda frön hemma ^^ favoriterna är än så länge basilika, ruccola, senapsfrö och rödbeta. Speciellt basilika och senapsfrö var gott. Senapsfröna var väldigt goda till ostmacka och basilika ovanpå allt som man vill ha basilika smak på ☺️ Man blir glad av det gröna på vintern också är det så enkelt. Funderar på att köpa ett fancy teracotta torn till det ^^

Jag ska se till att köra microblad i vinter. Det är gott och så är det ju något att odla "off säsong" sas. Svärmor gör alltid ärtskott och de är ju underbara att ha över på en wok tex.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Jag behöver hitta idéer på billig mat! Problemet är att när jag googlar efter tips på billig mat så får jag bara fram en massa saker som...
2
Svar
24
· Visningar
2 082
Senast: cassiopeja
·
Småbarn Huuuuur har du fått ditt barn att vilja äta sånt? Vår unge åt allt fram till typ 2 år. Nu är det bara barnmat typ pannkakor, hamburgare...
2 3
Svar
48
· Visningar
2 899
Relationer Jag såg att min gamla tråd från i våras hade låsts, men jag fick så himla mycket fina och kloka ord av er den gången, så jag gör ett...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
18 323
Senast: jemeni
·
  • Artikel
Dagbok I början av maj ramlade jag plötsligt ner i ett djupt svart mentalt hål på livets stig. Så min maj månad har tillbringats nere i det...
Svar
4
· Visningar
835
Senast: Cattis_E
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp