Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

sår i mungiporna

E

emilia_

Min häst har sår i munngiporna. Jag drar henne inte i munnen, mer än nödvändigt & jag smörjer henne 2ggr / dag.
Vet ej vad jag ska göra för att de ska försvinna!?
ngt tips :confused: ?
 
Sv: sår i mungiporna

Vet inte vad du har för häst men mina halvblod går på 10,5 cm och 11,5 cm bett utprovat av tandläkare, vår ponny har 9,5 cm
 
Sv: sår i mungiporna

Ett rakt bett inte för stort. (det ska inte åka fram och tillbaka i munnen,) är milt mot mungiporna, rider alla mina på rakt utom när vi tävlar (dressyr där det inte är tillåtet änu men på gång enligt ryktena)
 
K

kajsakajsa

Sv: sår i mungiporna

Jag hade samma problem för några år sedan. Löste det genom att smörja rikligt. Smörjde överdrivet med idomin salva både i mungiporna och på bettet (där det ligger mot mungiporna) så att bettet liksom glider mot mungiporna och ingen friktion bildas.
Fick även prova olika bett, hon kan exempelvis inte gå med gummibett, då får hon alltid skav. Men såren försvann ganska fort efter det.

Ibland på vintern så kommer det tillbaka. Då smörjer jag igen så är det borta på ett par dagar.
 
Sv: sår i mungiporna

Jag skulle rekommendera att prova hackamore med korta skänklar och att det ligger an bra på hästen. Annars - ta ut en som hjälper dig att pröva ut ett bett, heslt tredelat och hellre för litet än för stort, har jag fått lära mig.
Bästa är att be om hjälp. Men prova hackamore, det är det bästa för oroliga munnar och speciellt heta hästar. Har det på båda kallbloden och på en av araberna. Lysande! Men smaken är som baken...och munnar åxå....;)
 
B

Borkan

Sv: sår i mungiporna

kl

Ibland kan bett vara vassa i hålen där ringarna löper igenom. Kan det vara orsaken?
Har du testat o byta bett?
 
E

emilia_

Sv: sår i mungiporna

hon gör på rullande bett nu om du vet vad jag menar. hon kanske klämmer mungiporna där messingen rullar runt?! ska byta till vanligt tränsbett & smörja ÄNNU mer. får se om det hjälper. Annars får det bli hackamore. tack för svaren :)
 
Sv: sår i mungiporna

Jag hade provat att byta till ett tredelat eller ett rakt (lätt böjt) med fasta ringar. Så kort som möjligt som får plats i munnen och inte hissa upp det för högt. Till detta hade jag provat en löst spänd engelsk nosgrimma elelr en remontgrimma som inte stänger igen munnen för hårt.
Ett hackamroe hade jag inte används på en häst som grundskolas, du kan inte ta ledande tygeltag och risken att hästen bara knäcker av i nacken och böjer in näsan är mkt stor...
 
E

emilia_

Sv: sår i mungiporna

tror du inte att det går bra med ett tränsbett om jag smörjer på både bettet & hästen?:confused:
 
Sv: sår i mungiporna

rid på hack eller ngt så det får en chans att läka sen skulle jag prova ett bett med fasta ringer ev ett mässing för att utseluta nickellergi.
 
Å

åsnan

Sv: sår i mungiporna

Det enda bettet som funkar på min "såriga" häst är raka gummibett med fasta ringar, antingen pelham eller tränsbett. Inte säkert att det fungerar på din men det kan ju vara vart att testa. Se till att bettet sitter lagom högt och inte är för långt.
Hackamore gick inte alls, han bara springer. Vet dock många hästar där bettlöst har löst problemen.
 
G

gloom_

Sv: sår i mungiporna

hon kanske inte tål metallen bettet är gjort av (eller vad man nu ska säga). det finns ju speciella bett för allergiska och känsliga hästar.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5513 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästvård Detta blir första vintern med min häst. Kom överens med hovis att bara sätta traktbrodd vid senaste skoningen (var halt ute just då)...
Svar
12
· Visningar
719
Hästvård Min häst ska operera bort sina vargtänder. Undrar hur länge ni väntat med att rida? Om ni ridit redan dagen efter? Givetvis bettlöst...
Svar
17
· Visningar
637
Hästvård Har ett stort problem med min ponnys mungipor. Hon får ständigt nya små sår i sina mungipor, ibland bara i ena men oftast båda. Jag har...
Svar
12
· Visningar
1 197
Hästvård Hej! Min häst har så sjukt mycket bett på magen och upp mot ryggen. Jag försöker spraya extra mycket flugspray men det hjälper knappt...
Svar
19
· Visningar
1 006

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Ledsen hund
  • Hundgårdar

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp