Bukefalos 25 år!

M

MaLu

När kan man sy ett sår? Jag hade för mig att såret skulle vara ganska fäskt, bara ett par timmar gammalt för att man ska sy. Stämmer det?

malu
 
M

MaLu

Knasigt. En häst i stallet hade ett sår på bogen, inte särskillt djupt vad jag kunde se. Det såg rent och fräscht ut, blödde fortfarande när jag såg det. De hade dit veterinären dagen efter och sydde tre stygn... ?

Funderar bara på om man skulle ta ut veterinär om hästen har fått ett sår i hagen nångång eller om det inte är någon idé för att de ändå inte kan göra något.

malu
 
Nu när jag ser mitt svar i efterhand blev det lite pinsamt :o
Det beror lite på vad det är för sårskada förståss och hur stort det är.Många hästar har ju bra läkkött och läker i hop fort.Ett sår som slutat blöda och har börjat dra i hop sig.Då är det svårt att sy det.För att stygnen ska bli angenäma så krävs det att sårkanterna är rena .och att dom inte börjat sätta sårskorpa.Och på vissa hästar går detta fort. :)
Nu blev nog svaret lite bättre :D

Men jag har hört att efter 24 tim kan det bli komplikationer... Och svårt att sy och får ett givande resultat..
 
M

MaLu

Okej! Då vet jag. Antagligen så vätskade sig fortfarande såret dagen efter eftersom de ringde veterinären.

Hoppas jag slipper ha nytta av kunskaperna dock...

malu
 
Om det skulle ta längre tid innan man syr kan man behöva "klippa"Sår flikarna för att få bort död vävnad tex.
Hoppas du slipper ta ut vetten för nått sådant då.. :)
 
S

sova

På människor har man en 6-timmars regel. Efter det räknas sårskadan som oren och då vill man heller inte sy eftersom man då kan "kapsla" in fula bakterier = stor inf risk. Man är även mkt restriktiv med att sy tex hundbett av samma anledning. Detta är dock som sagt på människor.
 
enl. vet. här så kan man vänta ett halft dygn innan man syr också. Fick en sårskada på hästen dagen innan julafton och ringde vet. Då skulle jag ringa direkt på morgonen istället. Jag ringde kl. 22 på kvällen innan och det skulle inte vara nån fara att vänta till dagen efter.
 

Liknande trådar

Hästvård Hej. Hästarna på ridskolan jag går på är utan vatten i hagarna under vintern (ca 7 timmar). Vid insläppet så springer alla hästarna...
Svar
1
· Visningar
598
Kläder&Bli fin Ska sy i vadmal, men fler som stickar har nog koll på vantstorlekar. Därför blev det varken sy-tråden eller stick-tråden, men en helt...
Svar
3
· Visningar
282
Hästvård Hästen har gått med ETL-gjord sedan nov '19 utan problem. Men ett tag efter att jag klippte henne nu i höstas (första gången någonsin...
Svar
6
· Visningar
482
Hästvård Skulle behöva hjälp att reda ut skillnaden på detta. Vår häst har en oförklarlig väldigt liten hälta i höger varv och är utredd...
Svar
1
· Visningar
152

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2021 - del 2
  • Allmänna fodertråden

Hästrelaterat

  • Pass vid avlivning
  • Födda 2017 del 3

Omröstningar

Upp