Sås för dummies

snorp

Trådstartare
Kan vi göra en tråd om sås tack.

Jag är riktigt dålig på såser men vill lära mig. Bidrag gärna med hur du gör sås, skriv så utförligt som möjligt. Om såsen ska redas så skriv gärna exakt hur du gör osv.
 
Jag tar ett vanligt exempel för mig.

Jag gör en hel kyckling i ugnen. Kryddar utanpå, oftast med dragon, citron- eller vitlökspeppar och salt. 175 grader, det tar väl kanske nån timme innan den är klar. Under tiden sätter jag igång en kastrull där jag har grädde och kycklingfond som får koka på låg värme, då kokar grädden ihop och blir tjockare. I formen i ugnen bildas en sky, som jag häller över i kastrullen, tillsätter ev lite mer dragon och salt om det behövs och kokar lite till. Klart!

Om jag inte har tid att koka grädden länge så reder jag med lite ljus Maizena på slutet. Den häller man bara i under omrörning i kokande vätska, det står utförligt på förpackningen.
 
Jag tar ett vanligt exempel för mig.

Jag gör en hel kyckling i ugnen. Kryddar utanpå, oftast med dragon, citron- eller vitlökspeppar och salt. 175 grader, det tar väl kanske nån timme innan den är klar. Under tiden sätter jag igång en kastrull där jag har grädde och kycklingfond som får koka på låg värme, då kokar grädden ihop och blir tjockare. I formen i ugnen bildas en sky, som jag häller över i kastrullen, tillsätter ev lite mer dragon och salt om det behövs och kokar lite till. Klart!

Om jag inte har tid att koka grädden länge så reder jag med lite ljus Maizena på slutet. Den häller man bara i under omrörning i kokande vätska, det står utförligt på förpackningen.

Tack snälla för din utförliga beskrivning, precis det jag efterfrågar.

Har nog aldrig gjort hel kyckling i ugn så kan ju vara spännande att testa att göra både det och sås 😃
 
Tack snälla för din utförliga beskrivning, precis det jag efterfrågar.

Har nog aldrig gjort hel kyckling i ugn så kan ju vara spännande att testa att göra både det och sås 😃
Annars, om jag tex steker färsbiffar i stekpanna, så har jag bara i grädde och lite kalvfond i stekpannan när jag har stekt klart. Vispar runt och låter koka lite.
 
Om aioli räknas som sås:

Ett ägg, 1 dl rapsolja, 1 dl olivolja, 1-2 vitlöksklyftor, lite senap och salt och peppar. Ha allt i en glasburk/mixerskål och mixa med stavmixer. Vicka lite från sida till sida under tiden tills allt tjocknar. Klart.
 
Kan vi göra en tråd om sås tack.

Jag är riktigt dålig på såser men vill lära mig. Bidrag gärna med hur du gör sås, skriv så utförligt som möjligt. Om såsen ska redas så skriv gärna exakt hur du gör osv.
Jag älskar denna vegetariska gräddsås från jävligt gott. Man häller bara ned alla ingredienser i en kastrull och låter koka upp. Ännu godare är att hälla ned det i stekpannan där man precis stekt till exempel biffar eller vegobullar. Man diskar alltså inte ur pannan utan låter fetter och rester från det man precis stekt ligga kvar. Den behöver inte redas. Ibland har jag i en tesked dijonsenap också.
  • 3 dl havregrädde
  • 1,5 msk grönsaksfond
  • 1 msk svartvinbärsgele (med pektin)
  • 1 msk mörk kinesisk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • 5 torkade enbär
  • Salt och svartpeppar
 
Kan vi göra en tråd om sås tack.

Jag är riktigt dålig på såser men vill lära mig. Bidrag gärna med hur du gör sås, skriv så utförligt som möjligt. Om såsen ska redas så skriv gärna exakt hur du gör osv.
Nu sist när jag gjorde skinkstek i crock-potten så fick jag en väldigt god buljong. Jag öste försiktigt bort det mesta fettet, sedan hällde jag över buljongen i en kastrull. Tillsatte matlagningsgrädde och lite mjölk, tills såsen inte var för stark/salt. Det enda jag "kryddade" med var en klick lingonsylt.
 
Min extremt lata variant: ta en vanlig creme Fraiche, krydda och värm i kastrull. (Svartpeppar, vitlök, fond, soya, citron eller liknande. Beroende på tillbehör)

Ta en färskost med smak + creme Fraiche, värm i kastrull.

Sen kan jag få för mig att slå en egen bearnaisesås också, jag gör en del gräddsåser också osv. Med ovan nämnda är snabba och busenkla!
 
Igår gjorde jag nötstek med klyftpotatis och kantarellsås.

Ungefär 3 dl grädde kokas med 1 msk kalvfond och 1 tsk soja (mest för färgens skull men även lite för sältan) sen tog jag en näve torkade trattkantareller och smulade lätt ner i såsen. Sen kokar jag den i kanske 30-40 min tills den blivit lagom tjock eller tills maten är klar. :D Krydda efter behag, jag brukar ta lite vitpeppar.

Gräddsås gör jag likadant med grädde, fond och soja (kanske liite mer soja här), sen smakar jag av den på slutet med vitpeppar ev salt och 1-2 tsk svartvinbärsgele eller outspädd svartvinbärssaft beroende på vad som står närmast.


Mina måttangivelser är lite vaga eftersom jag häller på en höft, man får smaka av på slutet och hellre hälla på mer då.
 
Senast ändrad:
Jag gör världens bästa fejkbea!
1, koka upp 2,5 dl vatten med 1 buljongtärning (jag gillar den kombinerade kött och grönsaks), 1 msk rödvinsvinäger och 1 tsk dragon.
2, rör ut 1,5 msk maizena i lite vatten och häll i kastrullen. Låt det koka upp och tjockna. Ta av värmen och låt svalna ett tag.
3, separera två ägg och vispa i gulorna i såsen.
4, sätt kastrullen på medelvärme och koka upp under omrörning. Rör ner 25-50g smör (beroende på hur tjock såsen är). Smaka av med salt.

Får du rest av såsen till en annan dag? Värm upp den med en klick creme fraiche, det gör såsen smidig och får bort det geleiga som blir i kylen👍
 
Jag smälter smör/margarin, en eller två matskedar, blandar i max två matskedar mjöl, troligen något mindre så det inte blir så mycket, rör därefter i grädde, lite i taget tills det får en bra konsistens, tar i en buljongtärning och soja för brunsås. Enkelt och smidigt och går att göra till andra enkla såser.
 
Kul med så många tips, jag är väldigt tacksam. På gärna på med ännu fler såser, både kalla och varma.
 
Världens godast sås till fisk! 1 dl vatten får koka upp med en fiskbuljongtärning. När det smält och en del av vattnet kokat bort så i med grädde, jag brukar ta hälften vispgrädde och hälften matlagningsgrädde, ungefär 3 dl totalt. Låt koka upp och låt småkoka tills grädden tjocknat lite. Häll i saften av minst en halv citron, gärna mer, samt några nypor socker och lite peppar. Smaka av med salt (buljongen är ju salt så ta det försiktigt). Det ska smaka rejält av citron men inte vara ettersyrligt, det reglerar du med sockret. Underbar sås framför allt till lax i alla former.
 
@snorp: Jag brukar mosa ihop ädelost (vilken sort som helst fungerar, bara att ta en man tycker är god) med creme fraiche. Den är god kall men går även att värma lite försiktigt. Jag har aldrig mätt hur mycket av vardera jag använder men börja med en del ädelost och två delar creme fraiche och smaka av.

Den passar till det mesta: pasta, kyckling och diverse grillat. Serverar man den kall är det gott att strö lite rostade och grovhackade valnötter över. Vill man ha den lite lösare som en salladsdressing eller dipp kan man använda yoghurt/gräddfil istället för creme fraiche.
 
En väldigt god kall sås som passar perfekt till grillat kött som är ruskigt enkel är att mixa fetaost och grekisk yoghurt, eller turkisk, smaka av med lite peppar och eventuellt lite salt om man tycker att man behöver det.

Jag använder mig mycket av recept på nätet också, de brukar ha väldigt tydliga steg för steg instruktioner. Jag gjorde en god whiskeysås till nyår bland annat. :)
 
En väldigt god kall sås som passar perfekt till grillat kött som är ruskigt enkel är att mixa fetaost och grekisk yoghurt, eller turkisk, smaka av med lite peppar och eventuellt lite salt om man tycker att man behöver det.

Jag spinner vidare här, ovanstående blir jättegod om man lägger till lite finhackade kalamataoliver, finhackad soltorkad tomat och vitlök. Gillar man chili är det gott att lägga till det också (se upp med saltet bara, oliverna är ju salta i sig).

De här ingredienserna går att variera enormt, jag gör en grytbas på creme fraiche, fetaost, oliver, soltorkad tomat, chili, vitlök som jag har till kyckling och fläskfilé (godast till kyckling). Byter man ut creme fraichen mot Philadelphiaost blir det en tjock röra som man kan fylla kycklingfilé eller rullader med.

Edit: Röran med Philadelphiaost är god att ha till grillat också.
 
Kul med så många tips, jag är väldigt tacksam. På gärna på med ännu fler såser, både kalla och varma.
"typ tzatziki, ameo-style":
riv lite gurka på ett fat, salta ordentligt och låt den stå ett tag (upp till några timmar) så den släpper ifrån sig vätska, som du häller bort.
Pressa vitlök i yoghurt (jag föredrar turkisk yoghurt till detta, men det går förmodligen lika bra med grekisk eller naturell) och blanda sen ner gurkan också. Salta efter behag.

Mängder är svårt att ange, det är rätt mycket efter behag. Vi brukar använda typ en halv gurka, 5 dl yoghurt och 2-4 vitlöksklyftor. Och jag vill ha det rejält salt...
 
Enkel sås med senap: Creme fraiche, dijonsenap, dragon, Bongs kycklingfond och vitlök. Återigen, jag mäter sällan när jag lagar mat men börja med en burk creme fraiche, ca en msk dijonsenap, en nypa smulad dragon, ca 1-2 tsk kycklingfond och smaka av.

Passar till pasta, kyckling och fläsk. Det går också att ha den som grytbas istället för sås, det blir jättegott med fläskfilé. Gör jag gryta har jag i lite schalottenlök också (en medelstor till en burk creme fraiche).
 
Åh, myntapesto! Äts med fördel med sked.
Det är myntablad, olivolja, solrosfrön, vitlök och salt -> mixa. Tyvärr har jag inte proportionerna i huvudet. Men galet gott till lamm tex!

En annan:

Stek valnötter (4 dl?) och lite finhackad lök i smör (eller något annat). Häll på kokosmjölk och låt sjuda en stund. Smaka av med salt. Mixa.
God både varm och kall till tex kyckling.
 
Senast ändrad:
Sen vad gäller gräddsås som många nämnt, så brukar jag hälla i grädde i stekpannan efter att ha stekt kött av nåt slag. Och joxa runt i det som är kvar i pannan efter köttet, så att det tar smak. Jag brukar krydda med bara salt och peppar, utan att använda nån fond av nåt slag. Det blir typ vanlig hederlig brunsås, typ...

Vidare älskar vi svampsås i vår familj. Dela färsk svamp i lagom stora bitar och lägg i kastrull, låt dem först släppa ifrån sig sin vätska och låt vätskan koka bort, så behålls alla smakerna. När vätskan är borta, bryn svampen lite i smör. När det knäpper ordentligt i svampen och den (i bästa fall) börjar få lite stekyta här och där, häll över grädde så det täcker. Låt koka upp och sjuda ett tag, krydda med salt och peppar. Vill man ha lite färg på såsen (champinjonsås kan bli lite gråtrist) så kan man tillsätta några droppar soja.
Den här såsen kan med fördel göras först och stå och gotta till sig medan man gör övrig mat klar.
 

Liknande trådar

Mat Jag tänkte investera skatteåterbäringen i en uppgradering av köksverktygen. Mer specifikt så letar jag efter en matberedare och en gryta...
Svar
10
· Visningar
416
Senast: MiaMia
·
Kropp & Själ Nu måste jag få skriva av mig lite. Allt går åt helvete för mig och jag verkar inte kunna göra någonting för att stoppa det. Inte som...
2 3
Svar
51
· Visningar
7 462
Senast: sjoberga
·
Skola & Jobb Nu är jag på sluttampen och är snart färdig USKA, det är ”bara” en halv kurs kvar samt att specialiseringen ska skrivas. Jag känner mig...
Svar
7
· Visningar
625
Senast: ainasoja
·
Fritid Vet inte om jag pallar en vinter till här. Om man vill ta med sig hundarna och tillbringa vintern utomlands, hur gör man? Vaccinationer...
Svar
1
· Visningar
300
Senast: Törnrosa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp