Sås för dummies

Busenkel jordnötssås: värm lite sesamolja med några teskedar rapsolja, stek schalottenlök, vitlök och riven ingefära. Klicka i ett par matskedar jordnötssmör (jag brukar ta en crunchy variant) samt någon matsked creme fraiche eller lite grädde. Smaka av med salt och peppar och någon dutt sweet chilisås. Jättegod som den är till grillad kyckling, eller späd med kokosmjölk (då behövs det mer kryddor) och gör en gryta med stekta grönsaker i.
 
Mitt ena barn älskar currysåsen jag lärde mig genom matkasserecept. Smält en klick smör, ca 1 msk. Häll i 2 tsk curry och låt det fräsa nån sekund, dra av från värmen. Häll sedan i 1.5 msk mjöl, späd med vatten så det inte blir klumpar. Totalt häller jag i 2 dl vatten. I med en buljongtärning (kyckling eller grönsak) och flytta tillbaka till värmen, låt koka tills det tjocknat. I med 1 dl fraiche mot slutet. Gott till fisk och kyckling!
 
Skär bitar av lite olika rotfrukter. Koka i så lite vatten som möjligt med en buljontärning. (Ta ev. undan lite av buljongen) Kör till puré med mixerstav. Häll i en burk creme fraiche. Värm upp och smaka av med salt och peppar. (Vid behov justera konistensen med resten av buljongen)
 
Så himla många goda recept. En del av de kalla såserna känner jag igen och gör redan en variant av men det är ju perfekt om fler kan få tipsen också. Tack snälla. Kommer ju ha problem att välja vilken ordning jag ska testa alla såser i 😂
 
Bästa såsen till vilt:

2dl creme fraishe
ca 5cm chévrè ost
ca 4-6 mortlade enbär
salt och peppar.

Kör i hop alla ingredientser med mixer, matberedare, elvisp (eller i värsta fall gaffel) och servera kall.
 
Så himla många goda recept. En del av de kalla såserna känner jag igen och gör redan en variant av men det är ju perfekt om fler kan få tipsen också. Tack snälla. Kommer ju ha problem att välja vilken ordning jag ska testa alla såser i 😂
Det här med att laga sås var LÄNGE något jag inte trodde att jag kunde. Antar att det kommer ifrån min barndom, när pappa alltid ropade på mamma så fort det skulle lagas sås. Han var (och är) duktig på att laga mat, men av någon anledning trodde han inte att han kunde laga sås - alls (han gör det fortfarande inte). Så självklart antog jag ju också att det var SUPERSVÅRT.... Men det finns ju SÅ många sätt att få till en god sås på, som faktiskt inte alls är särskilt krångliga. Men när man tittar på t.ex. såsduellen i Sveriges Måsterkock så kan man ju tro att det är rent omöjligt att laga sås..... :nailbiting: :D
 
Jag spinner vidare här, ovanstående blir jättegod om man lägger till lite finhackade kalamataoliver, finhackad soltorkad tomat och vitlök. Gillar man chili är det gott att lägga till det också (se upp med saltet bara, oliverna är ju salta i sig).

De här ingredienserna går att variera enormt, jag gör en grytbas på creme fraiche, fetaost, oliver, soltorkad tomat, chili, vitlök som jag har till kyckling och fläskfilé (godast till kyckling). Byter man ut creme fraichen mot Philadelphiaost blir det en tjock röra som man kan fylla kycklingfilé eller rullader med.

Edit: Röran med Philadelphiaost är god att ha till grillat också.

Lägger också till att röran funkar jättebra till bakad potatis med.
 
Den här såsen är också skitgod!
IMG-20201014-WA0000.jpg
 
Kan vi göra en tråd om sås tack.

Jag är riktigt dålig på såser men vill lära mig. Bidrag gärna med hur du gör sås, skriv så utförligt som möjligt. Om såsen ska redas så skriv gärna exakt hur du gör osv.
Så bra tråd!

Jag har en sås som jag gör - om det räknas som gör... rör ihop snarare.
Creme Fraiche och sweet chili sauce - supergott till lax. Jag går mer på färgen än mängd, så lagom rosa avgör för mig. Och eftersom alla tycker olika om hur mycket det ska smaka får var och en prova sig fram till sin rosa kulör :)
 
En jättegod sås eller dressing till rostade rotsaker med fetaost:

tomatpuré (kanske en halv tub?) rörs ut med olivolja och en skvätt vatten till en trevlig konsistens. Krydda med salt, peppar, saften av en halv citron, lite cayenne och några droppar tabasco, en nypa socker och en matsked mortlade kumminfrön. Smaka av så såsen är lite stark, lite syrlig, lite söt, ganska het och smakar mycket av kummin.
 
Mitt ena barn älskar currysåsen jag lärde mig genom matkasserecept. Smält en klick smör, ca 1 msk. Häll i 2 tsk curry och låt det fräsa nån sekund, dra av från värmen. Häll sedan i 1.5 msk mjöl, späd med vatten så det inte blir klumpar. Totalt häller jag i 2 dl vatten. I med en buljongtärning (kyckling eller grönsak) och flytta tillbaka till värmen, låt koka tills det tjocknat. I med 1 dl fraiche mot slutet. Gott till fisk och kyckling!
Samma princip som exets currysås. Han gjorde den till fiskbullar (i buljong) med pressad potatis. Fiskbullarna hälldes i såsen och toppades med räkor.

En av familjens favoriträtter.
 
Men ... nar ni gor svampsas, speciellt kantarell sas, varfor anvander ni inte kantarell fond? Nar jag ar i Sverige fyller jag resvaskan med kantarellfond. Den ar supergod och ger precis den extra lilla kicken till sasen.
 
Men ... nar ni gor svampsas, speciellt kantarell sas, varfor anvander ni inte kantarell fond? Nar jag ar i Sverige fyller jag resvaskan med kantarellfond. Den ar supergod och ger precis den extra lilla kicken till sasen.
För att färsk svamp ger tillräckligt med smak. Min svampsås innehåller svamp, grädde, salt och peppar.
Om jag tycker att det blir för lite smak så händer det att jag tillsätter "pulveriserad torkad svamp", dvs hemmatorkad svamp (främst trattkantarell, som jag har svårt för att äta färsk...) som jag kört i en sån här:
Vet inte varför jag skulle vilja tillsätta resten av ingredienserna från fonden:
1610306030650.png


(och när jag nu läser vad där står, så inser jag att jag inte hade kunnat servera den här eftersom ena dottern inte tål tomat...)
 
Vilken kul tråd med bra tips!

Jag gör liknande fler i tråden och har grädde, soja, kryddor, buljong, soja, svartvinbärsgelé etc i sås till kött. Kan ha i svamp eller byta ut svartvinbärsgelé mot lingonsylt.
Om vi ska äta vilt, stek eller ren-/hjort-/älg-skav kan jag blanda i messmör, någon matsked eller 2 tex.

En kall sås jag gillar som är superenkel är turkisk eller grekisk yoghurt, citronsaft, citronskal, fetaost, peppar och salt som man bara rör ihop. Den är god till mycket!
 
Farsk svamp smakar mer i Sverige an har ... Nu har jag en hel del torkad svamp fran kompisar i Sverige, och aven fran tidigare skordar har, sa det ar vad jag oftast anvander, men en liten klick kantarellfond (touch of taste) ar faktiskt riktigt gott i en kantarell sas.
 
Farsk svamp smakar mer i Sverige an har ... Nu har jag en hel del torkad svamp fran kompisar i Sverige, och aven fran tidigare skordar har, sa det ar vad jag oftast anvander, men en liten klick kantarellfond (touch of taste) ar faktiskt riktigt gott i en kantarell sas.
Jag använder kantarellfonden och tycker den är riktigt god! Åker oftast ned en skvätt när jag steker svamp/kantareller i grädde, gör en pastasås med svamp, ibland i gräddsåsen eller i en gryta.
 
Min gräddsås, jag gör alltid sås på vispgrädde.
Kokar upp grädde, tillsätter lite fond(kanske 1 msk? Svårt då jag alltid höftar)
Kryddar med salt och peppar efter smak.
Samt maizena för att den ska bli lite tjockare.
Ska jag tex ha kotlett som vi har gelé till har jag gärna lite gelé i såsen, samma när vi har skinkstek där vi lite äppelmos i såsen för att vi har det till.
Tycker det blir samhörighet då. :)

Sen sänker jag alltid till lägsta, vill gärna låta den koka lite längre på lägre värme. :)
 
Kan vi göra en tråd om sås tack.

Jag är riktigt dålig på såser men vill lära mig. Bidrag gärna med hur du gör sås, skriv så utförligt som möjligt. Om såsen ska redas så skriv gärna exakt hur du gör osv.
Jag är inte så bra på sås helt ärligt, men svampsås är lätt.

Stek champinjoner i smör, när klara lägg i lite mer smör, pudra en msk vetemjöl över och rör om så det sprider sig.

Häll på lite grädde, en msk i taget, kanske 2-3 msk totalt, så nu har man under rörning en ganska kladdig massa. Så det är bara att fortsätta med värme och nu hälla på mjölk, lite mer i taget, tills man har en sås.

Om man hade en kyckling, lammstek, vadsomhelst i ugnen eller potatis på spisen så kan man använda vätska från det också. Om man vill ha mycket vätska från en stek så kan man ju öka grädde och minska mjölk. När man har en bra såskonsistens så kan man äta den. Kokar den länge får man hälla på mer mjölk om den börjar bli för tjock.

Vill man göra mer sås, detta är för 2-3 personer, måste man ha fler matskedar mjöl i från början och hälla i mer grädde och såklart avrunda med mer vätska.
 
Receptet ovan blir vilken sås som helst om man inte har i svampen.

Så smälta någon msk smör ha någon msk vetemjöl, röra, ha i 1-3 msk grädde, långsamt röra, ha i mjölk långsamt röra. Blir vit sås (till fisk med vitpeppar, till lasagne med svartpeppar, med hackat ägg blir det äggsås till torsk). Med portvin och vätska från stek blir det ju sås helt enkelt.

Om man brynte curry i smöret innan man hällde i mjölet och kanske lite rivet äpple blir det currysås. Kom ihåg att alltid bryna curry i mycket smör, det är inte samma smak att bara hälla i det efter att såsen är klar.

Haken är att jag ibland får klumpar i så jag föredrar att jag gör svampsås och min man gör de övriga såserna (utom äggsåsen) :D.

Jag har aldrig i för mycket grädde (vispgrädde alltid) utan föredrar att göra den med mer mjölk i. Blir godare.
 
Men ... nar ni gor svampsas, speciellt kantarell sas, varfor anvander ni inte kantarell fond? Nar jag ar i Sverige fyller jag resvaskan med kantarellfond. Den ar supergod och ger precis den extra lilla kicken till sasen.
Jag tycker inte det behövs, är väldigt förtjust i svampsåsen som blir precis som den är, sedan gör jag ju på champinjoner så kantarellfond skulle bli lite underligt.

Är inte det udda förresten när jag tänker efter? Ibland verkar det som om folk som bor i USA? (visst var det?) tycker att allting smakar mer i Europa, till och med mjölken. Undrans hur det skulle kunna bli så, odlade champinjoner är ju odlade champinjoner liksom :) och mjölken kommer direkt från kor. Det är ju råvaror inte bakat/lagat.
 

Liknande trådar

Mat Jag tänkte investera skatteåterbäringen i en uppgradering av köksverktygen. Mer specifikt så letar jag efter en matberedare och en gryta...
Svar
10
· Visningar
429
Senast: MiaMia
·
Kropp & Själ Nu måste jag få skriva av mig lite. Allt går åt helvete för mig och jag verkar inte kunna göra någonting för att stoppa det. Inte som...
2 3
Svar
51
· Visningar
7 498
Senast: sjoberga
·
Skola & Jobb Nu är jag på sluttampen och är snart färdig USKA, det är ”bara” en halv kurs kvar samt att specialiseringen ska skrivas. Jag känner mig...
Svar
7
· Visningar
655
Senast: ainasoja
·
Fritid Vet inte om jag pallar en vinter till här. Om man vill ta med sig hundarna och tillbringa vintern utomlands, hur gör man? Vaccinationer...
Svar
1
· Visningar
302
Senast: Törnrosa
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Akvarietråden IV
  • Kaninskrik
  • Senast tagna bilden XV

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp