Bukefalos 25 år!

Senskada alternativt gaffelbensskada?

J

joneya

Detta fick jag helt oväntat höra från min hovis idag: "har han haft några skador ni vet om?", "varför jag frågar är för att det är väldigt typiskt att hålla bakbenen sådär av en häst som haft en gaffelben eller senskada".

Hästen ifråga har varit mycket problematisk att träna (minsta lilla obalans, lite för mycket, för ofta eller för hårt och så har vi en halt häst). Visst, gammal skada har vi trott att det är, men vi har inte fått höra om vad han skulle kunna ha haft för skada (de skänkte bort honom för att han "inte hade gnistan", kanske ljög de, eller så vet de inte om eventuell skada?).

Låt oss säga att det är som hovslagaren misstänker, att han har haft en sådan skada (på sena eller gaffelben). Hur skulle den kunna påverka honom idag? Läker hästar helt från dessa skador eller?

Eftersom vi inte har en aning om varför han har sådana problem med sina ben så kan man inte mera än att gissa. Men är det kanske som hovisen säger? Det var VÄLDIGT typiskt denna typ av skada enligt honom.

Jag vill helt enkelt ha info om dessa typer av skador.

M.v.h. från Joneya
 
Om du misstänker sen- eller gaffelbandsskada så få benen ultraljudade.

En senskada eller gaffelbandsskada kan vara "kronisk", dvs den läker aldrig riktigt. Även en utläkt skada kan ge problem, ärrvävnad kan ligga och störa.

Enda sättet att få svar är ett ultraljud.

Min har haft en gaffelbandsskada, fortfarande "rädd" om det bakbenet när man lyfter benet, och ömmar en aning för direkt tryck på gaffelbandsfästet. Dock UL:Ad flera ggr och allt är läkt och okej, möjligen finns där ärrvävnad som är dold, men eftersom han inte har problem med träning etc av det så har jag/vi inte bekymrat oss mer, men equiatrikern påpekade det ju direkt, att han ömmade en aning för tryck där..
 

Liknande trådar

  • Artikel
Dagbok Har sysslat med hästar i över 30 år och varit en riktig hästnörd större delen av dem. Hade ett uppehåll efter gymnasiet på 6 år och...
2
Svar
27
· Visningar
1 615
Hästvård Tänkte att det finns massa smarta människor här inne när man själv står och funderar. Min häst har sedan vi klippte henne i höstas...
Svar
16
· Visningar
1 375
Hästvård Hej! Var inne på klinik med min häst, som varit svullen i ett bakben (insidan nedanför has till kota) i ett par dagar, idag. På...
Svar
7
· Visningar
996
Kropp&Själ Okej här kommer en tråd jag aldrig trodde jag skulle skriva... Jag är 34 år och har alltid haft dåligt minne. Nu pratar vi alltså om...
2 3
Svar
52
· Visningar
5 204

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Vad gör vi? Del CXLI
  • Lyrica?
  • Vill bara skriva lite

Hund, Katt, Andra Djur

  • Banta katt
  • Valp i trots/slyngelåldern

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp