Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Sidepull eller ponny-hackamore?

R

Rapid

Hej alla!

Jag har haft en tandläkare ute som gått igenom mitt stos tänder. Det visar sig att hon har väldigt nedslitna kindtänder. Kanske p g a tidigare felbetsling enligt honom, eller att hon tuggar mycket på bettet. Det bett jag rider henne på är ett vanligt tredelat tränsbett som passar henne i alla fall enligt tandläkaren.

Ok - nu till min fråga - rekommendationen jag fått är att när jag rider ut ska jag rida med sidepull i stället för bett för att motverka ev. fortsatt slitage.

Vad har ni för åsikter om sidepull? Är det endast hävstångseffekten som skiljer hackamore från sidepull? Tja.. helt enkelt era åsikter i ämnet rida utan bett och vad bäst använda?

Tack!

/R
 
jag tycker om sidepull! :bump:
Det är som att rida på bett nästan. Man kan svänga. hästen blir inte stark heller. Det enda som skiljer är att man rider mer på eftergiften, tycker jag.
 
jag rider dressyr med sidepull. Rider som vanligt i stort sett, men ger mer eftergift (jag rider med rätt långa tyglar i vanlgia fall också). Men det är ingen fara att sträcka tygel och rida som vanligt. Risken kan vara att hästen blir uttjatad och inte blir lika luhörd, om man inte ger eftergift.
 
R

Raider

Det man kan tänka på är att ett hackamore stänger munnen väldigt effektivt. Har man en häst med betselöverslitning, så ska man inte gärna tvinga ihop munnen på dem, därför i ditt fall borde sidepullen fungera bättre. Skärpan reglerar du efter hur högt eller lågt du sätter den. Högre - mildare, lägre - skarpare. Myten om att kunna knäcka nosbensspetsen kan läggas åt sidan, risken är väldigt liten att du skulle kunna göra det av misstag..

Alla borde variera med bettlösa alternativ på sina hästar, tänk så mycket färre skador vi skulle se då...
 
R

Rapid

Ok, tack för jättebra svar! Nu vet jag dessutom vad jag ska säga när folk undrar varför jag inte rider på hackamore i stället (har redan fått den frågan...)

Det ska i alla fall bli spännande att prova rida henne utan bett.
 
Sv: Sidepull eller ponny-hackamore?

jag rider inte så mycket med sidepullet längre pga att jag numera grejar att rida med repgirmma (tyckte det var så svårt i början) och så ligger det jag har inte så bra på hästen, men det är ändå en bra modell på styre, så jag har byggt om en grimma till sidepull. jag satte dit ett nosrep med ringar. funkar bra! jag rider inte med tygelkontakt.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5936 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Utrustning Hej! Jag har lite undringar om era åsikter kring bettlösa träns, vilka varianter ni använder och varför? Jag har en mycket känslig...
Svar
2
· Visningar
650
Utrustning Hej! Ny här på forumet! Har en islandshästvalack på 16 år, som jag haft i lite över 4 månader. Vi har problem med bett och att hitta...
Svar
11
· Visningar
2 414
Utrustning Nu blir jag lite osäker. Mest på grund av att remontgrimmorna inte är (men på väg igen) så populära mer. Hur påverkar de hästen jämfört...
Svar
12
· Visningar
1 280
Utrustning När jag köpte min häst, så fick jag höra från tidigare ägare att hon var stark när man red ut. Det jag la märkte till vid första...
2
Svar
22
· Visningar
1 399

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Födda 2017 del 3
  • Dräktiga ston 2020/2021

Omröstningar

Upp