Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Ska jag mjölka ur eller inte??

T

tintin62

Jag har idag särat på mina hästar...fölungen e 10 månader och går nu ihop med ett gammalt russ och mamman går ihop med en travare.Vad jag undrar e om jag måste mjölka ur mamman för hon har otroligt med mjölk eller om jag bara låter det va och det försvinner av sej självt. När jag var och tittade till dom nu i kväll så var hon sprängfylld och då hade dom bara varit isär sen middagstiden ungefär.
Jag mjölkade då ur lite så spänningen släppte..... :confused:
 

ameo

Moderator
Sv: Ska jag mjölka ur eller inte??

OM du mjölkar ur så kommer hon fortsätta producera mjölk - efterfrågan styr tillgången. Det bästa är om du kan låta bli juvret alls. Låt det vara sprngfyllt i några dagar så kommer du märka att det drar ihop sig ganska snart efter det. Känn bara efter så att det har samma "konsistens" överallt, så att ingen juverdel plötsligt blir hård och varm... (juverinflammation, kontakta veterinär i så fall)
 
Sv: Ska jag mjölka ur eller inte??

Om du ger dem kraftfoder så ge INTE stoet något kraftfoder alls under den närmsta tiden. Går de på bete vore det bra om du kunde ha henne i en hage med "sämre" bete under en kortare period. Detta för att hon ska "sina" fortare och för att hon inte ska råka ut för juverinflamationen som ameo skriver om (det är smärtsamt OCH kräver veterinärvård).
Lycka till!
/Anne
 
G

gragge

Sv: Ska jag mjölka ur eller inte??

Ser hon det minsta hängig eller "onormal" ut skall du tempa så hon inte åker på en inflamation. Eller rättare sagt, så du ser om hon blir sjuk.

Juvret kommer sannolikt att bli mer än sprängfyllt, det kommer läcka. Oftast får man göra ren benen från mjölk några dagar. Men vet ej vad du har för ras så det kanske är olika.

Konstigt datum för fölis, född sent antar jag.
 
T

tintin62

Sv: Ska jag mjölka ur eller inte??

Det e ardenner hästar jag har och fölisen e född 4 Juli -05 så det e ganska sent. Tack för alla tips och råd, får försöka låta bli juvret.
 
G

gragge

Sv: Ska jag mjölka ur eller inte??

4 Juli.... eftersom vi skriver 7 juni idag så bör väl det bli 11 månader om jag inte är helt ute och cyklar. Jag trodde den var född i augusti.

Du skall absolut inte låta bli juvret. Mjölka det ej men fortsätt glämma och känna. Då känner du om det blir hårt i knölar och väldigt varmt. I så fall får du ta temp på henne och se på hennes allmäntillstånd.

Lycka till
 
T

tintin62

Sv: Ska jag mjölka ur eller inte??

HAhaha...kan ju bara skratta....har visst tappat bort tiden:angel: ...visst e hon 11månader skönt med nån som e uppmärksam! Givetvis ska jag hålla koll och känna på juvret vad jag menade var att jag inte skulle mjölka ur även om det känns svårt...vet ju av egen erfarenhet hur det känns med för mycket mjölk som vill ut! :rofl:
Tintin
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 5527 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Relationer I vilken ände ska jag börja ens försöka förklara det som har hänt, mina tankar och allt kaos som just nu omsluter mig.. Jag får försöka...
7 8 9
Svar
164
· Visningar
25 019
Kropp&Själ Jag känner en stor osäkerhet och rädsla kring män, och känner en fruktansvärd panik inför att bli intim med någon. Men även i andra...
2
Svar
36
· Visningar
3 073
Relationer Om någon vet vem jag är så vore jag tacksam om ni behöll det för er själv, då detta är lite känsligt, Jag behöver tips hur jag ska lösa...
Svar
12
· Visningar
1 982
Hästhantering Har två hästar, en fjolla som åker bredare än vanligt (har extrabrett släp) som tidigare fått i princip blackouter i transporten, man...
Svar
7
· Visningar
946

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Valp 2021
  • Uppdateringstråd 25

Hästrelaterat

  • Konstiga hovar- fång?
  • Föl 2021

Omröstningar

  • Plast eller guld?
Upp