Skador på ytliga böjsenan

Charlotta

Trådstartare
Min häst har skadat ytliga böjsenan, det blir minst 3 månader kovalecens, förmodligen längre. Han har blivit behandlad med sprutor,
ska skrittas för hand på asfalt varje dag i 10-15 minuter.

Vet inte så mycket om ytliga böjsenan, någon som kan dela med sig
sin erfarenhet?
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Ställ inte hästen på boxvila om du inte har fått ett "kirurgiskt" fel, dvs att senan är av.
Ut med den dygnet runt i en stor hage, ingen liten pluttig sjukhage. Hämta hem den när sommaren är slut och undersök den med ultraljud.De läker bäst och hållbarast i rörelse. Boxvila är döden för senhästar.
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Nån boxvila skulle han absolut inte ha. Han ska ut i hagen som vanligt, men bara för att han inte busar runt. Annars var det ensamhage som gällde. Bete får han inte gå på då han håller på att bantas (han har haft ca 400kg övervikt). Då han redan är väldigt grov får han inte gå upp så mycket som ett kilo nu. Då frestar det på böjsenan.
Återbesök om 3-4 veckor med nytt ultraljud.
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Ytliga böjsenan flexor digitalis superfiscialis är den långa infästessenan till muskeln med samma namn. Muskeln börjar på överarmsbenet på insidan om armbågsleden och följer skenan på baksidan. Från framknät och ned är det sena. Uppgiften är att böja framknät och kotan. På bakbenet fäster muskeln på baksidan av benet över bakknät och böjer kotan och sträcker hasen. För både framben och bakben tar senan slut strax under kronleden.

Tillsammans med djupa böjsenan och gaffelbandet har ytliga böjsenan en viktig effekt när det gäller stötdämpningen när benet går i marken och kotan sträcks och sviktar. Böjsenorna fungerar då som "bungyjump-rep" och bromsar upp kraften. Det är när belastningen blir för stor som man kan få en översträckning med resultat att det blir blödning mellan sentrådarna eller att trådar går av.

Tänk dig senan som en bunt av fibrer gjorda av kollagen bindväv som ska vara stark och elastisk. Runt trådbunten finns en bindvävshinna och därinne är senan omgiven av hyaluronsyra, ledvätska, som fungerar som näringslösning och smörjmedel. Det finns inga blodkärl i senan, därför går omsättningen långsamt och läkningen av en senskada tar lång tid.

Det är viktigt att senan belastas lagom mycket under läkningen. För mycket - så kan skadan bli värre eftersom färre "trådar" ska dela på jobbet. För lite - så bildas inte nya fina elastiska trådar utan istället bindväv av en annan typ som inte ordnas i fina buntar utan ligger lite kors och tvärs. Följ ditt rehab-schema som är uppgjort utifrån lagom belastning för just din hästs skada.

Lycka till
/Lejonelle
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Ok, jag formulerar om det, låt hästen inte se insidan på en box på minst 3 månader. att stå i box är att förstöra blodcirkulationen vilket behövs för läkning.
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Jag följer vets. råd, han är ute från 7.30-20.00, går tillsammans med en annan sjukling. Jag promenerar 20min om dagen på asfalt.
Kan helt enkelt inte ha honom ute på nätterna i en hage utan gräs, då bryter han sig ut. Den här hästen tänker MAT 24 tim/dygnet. Jag lovar, han har inte missat en enda måltid i sitt 15-åriga liv.

Jag fick tipset om laserbehandling. Kan det vara något?
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Charlotta skrev:
Jag fick tipset om laserbehandling. Kan det vara något?

Ja, det kan det vara. Laser har en dokumenterad effekt. Rådgör med vet innan du ändrar något i behandlingen.
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Känner mig tjatig.... Meningen är att han ska vara i rörelse hela tiden. Ingen fjuttig grushage utan en flera hektar stor kuperad hage.
Då får du maximal läkning och absolur bäst chans att det inet går upp igen.
Laserbehandling är superbra.
 
Sv: Skador på ytliga böjsenan

Du får tjata,men det innebär inte att jag gör som du säger:angel:

Jag följer som sagt vets råd.
 

Liknande trådar

Hästvård Den gamla tråden verkar ha dött ut så hoppas det är okej att jag startar en ny! Här kan vi dela med oss av hur det går med våra skadade...
3 4 5
Svar
96
· Visningar
8 507
Senast: Blyger
·
Hästvård Jo, jag letar efter en till häst (har två här hemma på gården). Nu ska det bli en islänning för mestadels uteritter men vill också träna...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
6 922
Senast: Lobelia
·
Hästvård Kanske konstigt ämne under kategorin ”hästvård” men jag har en nykastrerad unghäst som enligt veterinären måste röra på sig ordentligt...
2
Svar
23
· Visningar
2 580
Senast: Freazer
·
Hästvård Jag har en skimmel hemma, och som de flesta andra skimlar har hon knutor. Jag har mest hanterat det enligt modellen att hålla koll så...
5 6 7
Svar
124
· Visningar
7 646
Senast: Anna-Bella
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Hat
  • Hiss och diss del 5
  • Vilka poddar lyssnar du på?

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp