Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Skjutdörrar eller svängdörrar, vilket föredrar ni?

A

Alair

Ska bygga nytt stall och vi diskuterar fram och tillbaka vilken dörrmodell vi ska ha. Någon som kan bidra med lite erfarenheter?
 
B

Blaze_Of_Glory

Vi har skjutdörrar.

Fördelar: Tar ingen plats från stallgången när man öppnar. Man kan därför låta dem stå öppna om dagarna utan att det stör.

Nackdelar: Man kan inte utnyttja resten av boxväggen, tex genom att sätta upp täckeshängare.

Vi håller på att bygga ett till stall, där vi kommer att ha svängdörrar istället.
 
Jag föredrar svängdörrar för att de så så mycket tystare att öppna/stänga. Dessutom om man har häst som dunkar på dörren när det är matdags så är en svängdörr tystare där med.
Men skjutdörrar är bra för att de inte tar mycket plats. Det är enklare att gå in genom en skjutdörr för svängdörrar skall alltid öppnas (tja det skall skjutdörrar med men de står oftast öppna när det inte är häst i boxen :) )
 
lite läskigt om hästen har bråttom ut av någon anledning (ouppfostrad unghäst eller så), när skjutdörren är halvöppen bara.
 
M

Millz

Beror mycket på hur stallet ser ut.
Personligen föredrar jag skjutdörrar, tar så mycket mindre plats.
 
M

Millz

Du kan ju ha täckeshängarna på dörrdelen? Har sett många som har löst problemet så.
Fungerar väl visserligen bara om även dörren har galleröverdel och inte är öppen (risken att fastna finns ju då).
 
Jag föredrar Helt klart skjutdörrar :).
Tar lite plats, visst låter det lite mer...men det är inget jag bekymrar mig om så mycket ;). Plats för att få upp täcken finns det också - för man kan ju sätta hängare även på en sån dörr.
 
Jag föredrar svängdörrar, men det beror nog på att där jag "stött på" skjutdörrar har de vart ganska gamla å dåligt skötta, alltså knöliga å öppna och stänga.
 
Ska bygga nytt stall och vi diskuterar fram och tillbaka vilken dörrmodell vi ska ha. Någon som kan bidra med lite erfarenheter?
Jag föredrar skjutdörrar. Dom att ingen plats och jag inbillar mig att dom håller längre om man har en häst som kanske sparkar i dörren vid fodring.
 
Skjutdörrar helt klart. Mycket enklare och tar ingen plats.
Ffa när man vill ta in/ut två hästar samtidigt, är det en stor fördel att slippa hålla med slagdörrar.
 
Slagdörr, ffa för att jag tycker det är mycket snyggare. Har haft sådana i alla stall jag stått i, så är inte så hemma på skjutdörrar och har blivit klämd både en och två gånger.
 
Jag röstar definitivt på slagdörrar om det finns tillräckligt med plats. Det är mindre skramligt och väljer man rejäla gångjärn och bra låsanordningar är de lättare att hantera och håller längre.
 
Skjutdörrar. Tar minst plats och är väldigt praktiskt för oss som alltid tar 2 hästar samtidigt in/ut. ☺️
Ljudet stör mig inte, så ofta öppnar alla fall inte jag dörrarna
 
Skjutdörrar, OM de är smidiga att öppna. Hatar äldre versioner med någon pigg som ska in i något hål osv. Vi har två varianter i stallet. Några bara att skjuta igen, och sen är det ett stopp som fälls ned när dörren går igen. Smidiga, men det finns ju viss risk att man låser in sig själv ;). De andra sitter i gallret. Det är en av pinnarna i gallret som går upp till ett stopp högst upp. Så den är bara att flexa ned med en fjäder för att öppna. De dörrarna är lika lätta att öppna inifrån som utifrån.
 
Skjutdörrar absolut. Mina är tysta, skramlar inte och bara ett klick när spärren går i då dörren stängs. Klämma sig kan man göra på alla rörliga delar som finns, skjutdörrar är inte varken bättre eller sämre än slagdörrar i det hänseendet.

Slagdörrar tar stor plats och det gör inte skjutdörrar. Det är smidigt att dörrarna är helt ur vägen när hästarna ska ut och in och inte riskerar att stänga sig själva. Sedan tycker jag att det ger mycket renare intryck med skjutdörrar.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 1839 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Anläggning Jag och min sambo håller på och planerar ett bygge av stall för plats med 6 boxar. Håller på och kikar på boxinredning och har sen jag...
2 3
Svar
49
· Visningar
2 133
Ekonomi&Juridik Jag funderar på att skaffa häst och planerar lite inför det. Men jag behöver få svar på lite frågor. Jag har nämligen tänkt att bygga...
2
Svar
21
· Visningar
1 162
Anläggning Vi ska bygga nytt stall. Är precis i början av planeringsstadiet nu. Valet är mellan ett stall som är precis vid boningshuset (nuvarande...
2
Svar
28
· Visningar
1 596
Hästmänniskan Sedan jag var liten har jag velat arbeta med hästar. I tonåren jobbade jag gratis mot att jag fick hästar att rida och tävla samt en...
Svar
11
· Visningar
813

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd nr 24
  • Kastrering

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp