Skritt på lång tygel!

T

Tuki

Hej!
Ursäkta för ännu en till synes "dum" fråga, men hur "farligt" är det att skritta på lång tygel. Det jag menar är om det frestar på hästens rygg. Har hört folk säga att det inte är bra för ryggen, men samtidigt är det väl bra för hästens muskler att gå fritt och riktigt sträcka ut? :confused:
 
Det beror på om du har en häst med Kissing Spines eller en frisk häst.

En frisk häst skadas inte. Men en Kissing Spines häst som går med oengagerad rygg och oengagerade ryggmuskler tar mer stryk. Så där rekommenderar man oftast att undvika onödigt skrittande på lång tygel. Det skulel dock eg uttryckas som att man ska undvika att rida hästen utan att den går med bakdelen och ryggen engagerad.

När ryggmusklerna aktiveras och hästen bär vikt som den ska så är det muskelsträngarna på sidan av ryggraden som bär upp mest av vikten. är de oengagerade så får tornutskotten ta mer stryk, och finns det då problem där så kan det förvärra.

Men inget man behöver tänka på (skritt på lång tygel) om man inte har en KS-häst.

(Sträcka ryggmusklerna kräver btw att de engageras och hästen går lång och låg men utan att tappa bakdelen)
 
P

Pelle_P

Finns inga dumma frågor.
Runt om i värden, där ridhästar används som arbetskamrat,rids de på långa tyglar,i alla gångarter,så skritta du lugnt på långa tyglar, utan att oroa dig.
 
T

Tuki

Tack till både Alexandra W och Pelle P!
Ja, det är sant att det inte finns några dumma frågor, men ibland känner man sig dum ändå när man frågar om saker som man borde känna till. :)
 
V

veronican

När jag hade massör ute hos min häst för ett år sedan rekommenderade hon mkt skritturer på lång tygel i BRA tempo, där pållan sträcker ut och trampar på mkt -för ryggmusklernas skull. Också skritta på lång tygel i knölig terräng typ i snårig skog. Har alltid hört att det är så BRA att skritta ut på lång tygel en timme (på en frisk häst såklart) för ryggen. Det är vad jag hört?
 
M

Marlon

Jag ser de som så här de finns inga duma frågor bara duma svar!
 
N

Nalle_Björnen

har själv hört att det bara är bra för hästens rygg (och hals?) att få sträcka ut den när dom jobbat i form ett ridpass,dom går på ett annat sätt vid lång tygel... :smirk:
 
Japps, det är bra för ALLA hästar att få stretcha och sträcka ut muskler som arbetat samlat.

Men skritt på lång tygel (=lös tygel i min värld) innebär inte automatiskt att hästen söker sig framåt - nedåt och trampar under bakdelen och välver ryggen eller att den stretchar överlinjen.

De kan lika gärna gå med högt huvud, sänkt rygg och bakbenen i en annan kommun. Spec i början av passet. och där är anledningen att man generellt försöker undviak det med KS-hästar. friska hästar påverkas dock inte av den ändock korta period det är (även 1 h skritt i fel form på lös tygel är en låg belastning och kort tid sett över dygnet etc. Men för en häst som inte är helt okej i ryggen kan det räcka..där kan det räcka med att bara lulla runt i hagen med)
 
T

Trail

Ingen fara - hästen har ju då möjlighet att verkligen sänka huvudet och höja sin rygg för att bära upp ryttaren lättare. Det som då påfrestas kan istället vara frambenen, men i skritt ser jag ingen fara. Fast givetvis är variation där olika delar av hästen belastas det bästa. Så att alltid skritta på lång tygel är väl inte bra.
 

Liknande trådar

Hästvård (Lång text men behöver verkligen hjälp) Hej! Jag sålde en hopphäst för ca 1,5 år sedan till en hobby ryttare som skulle ha honom som...
2
Svar
37
· Visningar
5 448
Ridning Hej! Jag skulle vilja ha inspiration på hur ni andra rider fram era dressyrhästar. Det är högst individuellt SÅKLART men kul att höra...
Svar
8
· Visningar
743
Senast: Amanda_F
·
Ridning Hej alla kloka, Jag har stött på ett problem med en av hästarna jag rider och undrar om någon kan ge mig lite bra tips. När jag rider...
Svar
15
· Visningar
1 642
Senast: MiniLi
·
Hästvård Hej! Igår var vi med vår nyinköpta valack på Strömsholm för en TMS. Jag som inför det här besöket letade information om denna...
Svar
7
· Visningar
2 259

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp