Skum i munnen

C

carina

Idag på morgonen när jag skulle ge hästarna sitt morgonhö,såg jag att shettisen skummade ur munnen när hon åt.Jag har hållt uppsikt på henne hela förmiddagen men det har inte hänt fler gånger och hon beter sej som vanligt.Är det någon som vet vad detta kan ha berott på?
 
Inget att oroa sig för. Ökad salivutsönding bara. Om du ger hästarna äpplen t ex så efter några äpplen så tuggar de i princip vispgrädde ;)

Så, jag skulle inte oroa mig. Vad det exakt kan ha berott på är ju lite intressant, men det är inget onormalt utan av någon anledning var det ökad salivutsöndring just den gången när hon åt. Mår hon bra i övrigt och verkar pigg och kry så kan du nog andas ut =)

Eller så har hon fått rabies :p (OBS - SKÄMT..ifall någon skulle tro något annat!)
 
Hmm.. när de får havre, äpplen osv brukar de kunna skumma.. men fick hon bara hö? Kan de skumma när de äter hö? :confused:
 
M

Mina

min pålle har också börjat skumma... även när han äter hö... har har börjat må mycket bättre än tidigare så jag tar det bara som en del i ledet... :)
 
Ja det är naturligt att hästen ökar salivavsöndringen i munnen vid måltiderna, om den inte gjorde det skulle den lätt kunna få foderstrupsförstoppning.

Annars är ett bra alternativ, bjud hästen på vatten före maten så minskar riskerna ganska radikalt. I övrigt skall hästen ha fri tillgång till vatten under sina måltider, vissa hästar vill blöta sitt hö och skall kunna göra det.

Nu vet jag att det finns de som tror hästen har magproblem genom detta, men enligt vetrinärer på bla SLU som forskat i det här med att blöta grovfodret säger så här. Man har funnit att hästar med lite salivkörtel, och således även en mindre utsöndring av saliv. Blöter sitt hö för att slippa bla att fodret fastnar i halsen, med foderstrupsförstoppning som följd.

Hästens matstrupe är inte tjockare än ett kraftigare långfinger, så man förstår att det krävs en vältuggad och uppblött mat för att kunna slinka ner där.
 

Liknande trådar

Hästvård Tänkte jag skulle ringa kliniken imorgon och höra mig för vad de tror, men skadar ju inte att bolla lite tankar innan dess. Min häst...
Svar
1
· Visningar
310
Senast: Ray
·
Ridning Var osäker på om tråden skulle vara här eller under Vård, men moderator kan ju flytta den om den ligger fel. Min vanligtvis relativt...
2
Svar
24
· Visningar
2 783
Senast: Linda_A
·
Hästvård (Lång text men behöver verkligen hjälp) Hej! Jag sålde en hopphäst för ca 1,5 år sedan till en hobby ryttare som skulle ha honom som...
2
Svar
37
· Visningar
6 063
Hästvård Hej! Jag står inför ett tufft beslut om att eventuellt låta min bästa vän på 20 år få somna in. Jag har ägt honom sedan han var 7 år...
Svar
8
· Visningar
1 048

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Rocka sockorna
Upp