Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Skum i munnen

C

carina

Idag på morgonen när jag skulle ge hästarna sitt morgonhö,såg jag att shettisen skummade ur munnen när hon åt.Jag har hållt uppsikt på henne hela förmiddagen men det har inte hänt fler gånger och hon beter sej som vanligt.Är det någon som vet vad detta kan ha berott på?
 
Inget att oroa sig för. Ökad salivutsönding bara. Om du ger hästarna äpplen t ex så efter några äpplen så tuggar de i princip vispgrädde ;)

Så, jag skulle inte oroa mig. Vad det exakt kan ha berott på är ju lite intressant, men det är inget onormalt utan av någon anledning var det ökad salivutsöndring just den gången när hon åt. Mår hon bra i övrigt och verkar pigg och kry så kan du nog andas ut =)

Eller så har hon fått rabies :p (OBS - SKÄMT..ifall någon skulle tro något annat!)
 
M

Mina

min pålle har också börjat skumma... även när han äter hö... har har börjat må mycket bättre än tidigare så jag tar det bara som en del i ledet... :)
 
Ja det är naturligt att hästen ökar salivavsöndringen i munnen vid måltiderna, om den inte gjorde det skulle den lätt kunna få foderstrupsförstoppning.

Annars är ett bra alternativ, bjud hästen på vatten före maten så minskar riskerna ganska radikalt. I övrigt skall hästen ha fri tillgång till vatten under sina måltider, vissa hästar vill blöta sitt hö och skall kunna göra det.

Nu vet jag att det finns de som tror hästen har magproblem genom detta, men enligt vetrinärer på bla SLU som forskat i det här med att blöta grovfodret säger så här. Man har funnit att hästar med lite salivkörtel, och således även en mindre utsöndring av saliv. Blöter sitt hö för att slippa bla att fodret fastnar i halsen, med foderstrupsförstoppning som följd.

Hästens matstrupe är inte tjockare än ett kraftigare långfinger, så man förstår att det krävs en vältuggad och uppblött mat för att kunna slinka ner där.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6483 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Relationer Jag behöver lite stöd av er andra för jag känner mig lite känslomässigt dränerad nu. Läget är så här att jag blev mobbad under hela min...
Svar
1
· Visningar
253
Ridning Bakgrund häst: Hingst 20+ år, tävlas Msv dressyr. Relevant information för inlägget är att han ibland, tex nu efter vilan försöker komma...
Svar
13
· Visningar
1 183
Kropp&Själ Hmm, hur ska jag börja det här inlägget? Det finns så mycket jag vill säga men jag vet inte vart jag vill komma med det. Jag är i yngre...
Svar
5
· Visningar
1 135
Ridning Hej! Jag behöver råd! Min kompis köpte sin första häst för ett par månader sen, har innan dess ridit hästen hela året utan några som...
2
Svar
20
· Visningar
1 399

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Föl 2021
  • Betäckningar 2021

Omröstningar

Upp