Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

C

clownen

Vill börja med att be om ursäkt för att jag nu kommer att bli långrandig :angel:

Hittade denna artikeln på nätet: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the Hanoverian breed. http://www.hanoverian.com/ludwigherit.html Tycker att det skulle var roligt om ni ville läsa artikeln och vi kunde diskutera den :bow:.

Förvisso är undersökningen av något äldre datum men jag anser att resultaten till vissa delar forfarande är aktuella, då vi varje år efter bruksprovet hör åsikter om vilka hingstar som borde gått igenom och vilka hingstämnen som inte borde fått klartecken av AVN.

Ibland så hör man även hingsthållarna uttrycka sin önskan om att: - Stoägarna skulle vara lite mer kritiska i urvalet av ston man låter betäcka. Personligen så tycker jag att det är något som borde ligga i alla uppfödares intresse, att stona även själva, besitter dem egenskaper man önskar få fram hos en ev. avkomma. Genetiken fungerar sällan så att hingsten själv kan dra hela lasset.

Något annat som det har diskuterats mycket är att: - Stoägaren ska inte välja en hingstar efter vilka som kompenserar bristerna hos det egna stoet, utan i första hand förstärka och avla på det som är bra hos stoet genom att använda en hingst med samma goda egenskaper. För att sen i andra hand försöka täcka upp bristerna hos stoet genom att välja en hingst som har starka sidor där stoet har svagheter. Om vi nu skulle kunna få fler uppfödare att avla på sina stons styrkor i första hand, så tror jag att vi skulle kunna få väldigt fina avelsframsteg snabbare, vilket sporten kräver idag. Vi behöver helt enkelt ännu högre kvaliteer hos våra sporthästar.

Syftet med studien var att få fram vilka speciella egenheter som är starka i sin nedärvning och vilka av dessa egenskaper som hör ihop och hur dessa påverkar varandra i positiv eller negativ riktning. Man ville även få fram om det finns egenskaper som inte är kompatibla med varandra. Undersökningen är baserad på det fakta att besläktade djur är mer lika än obesläktade djur. 5237 ston har mellan åren -87 - 1993 visats fram vid stoprov och premieringar och ingått i denna undersökning.

Graden av arvbarhet är ett sätt att visa fram den genetiska styrkan av ett " karakteristika " dvs hur stor chansen är att just det karakteristikat nedärvs till nästa generation ? Arvbarheten har man valt att förklara i procent. Procentsatsen är uppdelad så att < 20 får ses som en osignifikant nedärvning, arvbarhet på 20 - 40 % får ses som genomsnittligt chans till nedärvning och arvbarhet på > 40 % ses som en stark chans att det nedärvs till nästa generation.

Det här blir genast intressant om man sysslar med avel av framtidens sporthästar ! Då man ser att ju starkare arvbarhet ett karakteristika har, desto snabbare kan man förvänta sig att nå avelsframsteg i det nationella avelsprogrammet. Alltså så är den här undersökningen väldigt lämplig ( om man nu tror på den ) och väljer att använda sig av den, i det egna avelprogrammet och i urvalet av vilka djur som bör eller inte bör ingå när vi bedriver avel och vill få fram bättre sporthästar till våra ryttare.

Undersökningen är på ingetvis heltäckande i sin omfattning men ändå ett steg på väg...och jag kan för min del inte låta bli att undra om det finns någon fortsättning på den...:confused:

Helen
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

I faktaruta 1, här ovan, så ser vi att vi ganska snabbt kan få en ökad avelsframtakt vad det gäller typen ( 34 % ) på våra framtida sporhästar. Eftersom att nedärvningschansen på typen är 34 % så är det med andra ord en genomsnittlig nedärvning. Det innebär att, om vi nu ser till våra egna avelsdjur, att vi ska lägga en stor vikt vid just typen i vårt urval för avel. Följdfrågan blir då: - Vet alla som avlar vilken typ av häst som vi ska söka få fram ? Vad vill ryttarna ha ? En kanske ännu viktigare fråga att ställa sig: - Vilken typ av hästar är gångbara om 10 år ute på tävlingsbanorna ? Hur ser tex. en häst av internationell typ ut ? Och finns det överhuvudtaget sådana ? Skiljer sig typen åt beroende på vilken genger hästan ska prestera i ?

Huvudet har inte bara en genomsnittlig utan en stark arvbarhet ( 41 % ) och sadelläget en genomsnittlig arvbarhet med sina 38 %.
Hästens storlek och nedärvning av storlek ( 36 % ) är ytterligare något att ha i åtanke vid urvalet av avelsdjur. Hur stora/små hästar ska vi använda oss av när vi väljer att avla ? Ska våra ston och hingstar vara hur små eller hur stora som helst, eller bör vi ha någon slags ram för vad vi bör hålla oss inom. Hur blir det med hållbarheten hos de större djuren vi avlar fram ? En annan fråga man kan ställa sig är: - Hur många av dagens ryttare är män resp. kvinnor ? Vill män resp. kvinnor ha samma typ av hästar vad det gäller storlek ? Sadelpositionens på gränsen till starka nedärvning, borde väl ses som ett måste att ha med i åtanke av avelsdjur då det får ses som en stark bidragande faktor att ett bra sadelläge ingår om man vill ha en hög ridbarhet i våra sporthästar ? Och en sporthäst med riktigt hög ridbarhet lämnar väl ingen ryttare oberörd ?

Tittar man på dem karakteristika som har en lägre arvbarhet som framben ( 16 % ) och bakben ( 18 % ) så får man samtidigt komma ihåg att det finns en del miljöaspekter såsom hovslagare, sättet att hålla häst etc. som gör sitt till och på det viset är med och säkerligen påverkar dessa siffror. Ändå så kan man fråga sig: - Ska vi kanske inte vara så petiga på benen när man väljer djur i avel ? - Är det kanske så att tack vare de " äldre gubbarna i hatt" och deras före detta remontuppfödningar så har vårat svenska stomatreal så bra ben så att vi kan godkänna sämre ben hos våra hingstar ? - Vart går i såfall gränsen för vad vi ska godkänna i benens korrekthet ? - Ska vi verkligen släppa igenom hingstar med tex. sexor på sina ben ? En sexa måste väl ändå ses som en grov avvikelse i benställning och kunna bidraga till att vi kan komma att föda upp sporthästar i framtiden som inte håller trots den låga procentsatsen vad det gäller arvbarhet ? - Eller är kanske så att vi har ett arv att förvalta som vi ska vara rädda om - dvs. bra ben hos våra ston och därför se till så att vi även godkänner hingstar med bra ben med tex siffran sju som lägsta siffra ? För mig så framstår det som självklart att en bra sporthäst inte kan se ut hur som helst om den ska både prestera och hålla. Dagens prestationer i sporten ställer alldeles för stora krav på exteriören för att vi ska kunna lämna benen därhän genom att tillåta tex. benställ med sexor hos våra avelshingstar.
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Faktaruta 2 visar arvbarheten i nedärvningen till nästa generation vad det gäller gångarter och löshoppning. Om man nu börjar med att studera gångarterna så ser man att just traven har en genomsnittlig men på gränsen till stark nedärvning ( 37 % ) och traven är den gångart som nedärver sig säkrast av dem tre som finns. Dem andra gångarterna får ses som genomsnittliga i nedärvningen med sina 30 % för galoppen och 26 % för skritten. Arvbarheten för den så viktiga ridbarheten är även den genomsnittlig med sina 29 %.

Vad det gäller sporthästaveln som söker få fram hästar för hoppning så ska man komma ihåg att arvbarheten för löshoppning ( 40 % ) är större än arvbarheten för de tre gångarterna ( 26 % - 37 % ). Löshoppningens arvbarhet är således stark i sin nedärvning. I undersökningen så påpekar man också att i löshoppningens moment så får man även fram att löshoppningen är den starkaste starkaste indikatorn till de uppsuttna hoppning även fast man vet att även andra faktorer kommer att spela in när man går från löshoppning till uppsutten hoppning.

Då kommer nästa fråga nästan lite automatiskt: Eftersom att förmågan att hoppa har en starkare nedärvning än gångarterna - bör vi då inte ha en starkare selektering av våra hingstar vid provet som visas fram som gångartshingstar ? Borde inte gångartshingstarna åtminstonde då kunna hoppa 6/6 ? Eller varför inte 7/7 ? Jag menar eftersom det är större chans att dom nedärver hoppförmågan än gångartsförmågan ? På det viset så kanske vi skulle få fram en hingst som är disponerad för antingen hoppning eller dressyr men som ändå besitter en genomsnittlig begåvning åt båda håll ? Och kanske är det så att vi skulle höja kraven på gångarter hos våra hopphingstar eftersom att gångarterna dels är svagare i sin nedärvning men också för att man i forskningen har fått fram att ju bättre grundgångarter desto högre ridbarhet ? Och någonstans på vägen så bör man ju även kunna ställa krav på att även hoppehingstarna besitter en genomsnittlig begåvning åt båda håll.

Det är glädjande att se att själva hopphästaveln borde kunna öka avelssteget ytterligare om vi såg till att använda oss av avelsdjur som verkligen kan hoppa och vill hoppa. Det borde ligga i allas intresse som både sto och hingstägare att se över det egna avelsmatrealet. Har man som uppfödare ett sto, vars avkommor hoppar bättre än henne själv så bör man kanske fundera på att sätta in någon av avkommorna i aveln istället för att sälja alla avkommorna till ryttarna...

I faktaruta 4 så har man sökt efter genetiska korrelationerhästens i exteriör och gångarter, ridbarhet och löshoppning. Av de exteriöra kriterier man valt att titta på i denna undersökningen så är det hästens omfång som har den största positiva genetiska korrelationen på hästens gångarter, tätt följd av typen på hästen. Vad det gäller ridbarheten så är det förutom omfånget, hästens sadelläge och nacke som har störst påverkan på varandra i positiv bemärkelse. Vad det gäller löshoppning och exteriör så kan man se att korrelationerna är av negativ art dvs. avlar man för mkt på bara löshoppning så kan både sadelläget, omfånget och typen på hästen bli lidande...

Orkade ni läsa detta ?

Helen
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Hann inte läsa så mycket nu, men något att fundera på är det med att inte väga upp stonas svagheter utan att förstärka det positiva.

Egentligen rätt logiskt.

Var hos ny hopptränare (tillika hingstägare) med min stora tysk häromveckan och han sa "hade det kommit ett enda sto som såg ut så där till min hingststation per år skulle jag gråta av glädje".

Vad säger det om svenska ston? Är det så illa?

Jag återkommer när jag läst mer.
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Jag har också hört fler hingstägare uttrycka sitt missnöje över det svenska stomatrealet :smirk:

Helen
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

clownen skrev:
Jag har också hört fler hingstägare uttrycka sitt missnöje över det svenska stomatrealet :smirk:

Helen

VAd innebär omfång? Vad är ett bra respektive dåligt omfång? Mitt sto har inte den bästa benställningen bak, är risken att den nedärvs ganska liten alltså?
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Sara-Ida skrev:
VAd innebär omfång? Vad är ett bra respektive dåligt omfång? Mitt sto har inte den bästa benställningen bak, är risken att den nedärvs ganska liten alltså?
Det är det ordet som tyskarna säger rahm om...Jag visste inte hur jag skulle översätta det...Vi har väl egentligen inget riktigt bra ord för det ?


Helen
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Rahmen översätts i Hannovernarförbundets böcker till det engelska ordet "frame". Jag undrar om dom menar hästens siluett, kontur eller bål ?
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Jag har haft mina funderingar på om dem kanske menar hög/lågställd med ordet...:confused:

Har vi någon tysktalande här ?

Helen
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

När jag diskuterat "frame/rahmen" så har jag tänkt "typ", eller som du, hög/lågställd. Man hör ofta "is a horse with a nice frame", och då tänker jag mig just hur hästen ser ut typmässigt...

/C -förstår tyska men pratar engelska ;)
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Fast jag tänker ändå inte typ - utan mer på hästens omfång ger han ett högställt eller lågställt intryck ?

Gud vad svårt att förklara :crazy: :D

Snacka om svår begreppsdefinition ?

H
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Cyllene skrev:
När jag diskuterat "frame/rahmen" så har jag tänkt "typ", eller som du, hög/lågställd. Man hör ofta "is a horse with a nice frame", och då tänker jag mig just hur hästen ser ut typmässigt...

/C -förstår tyska men pratar engelska ;)

"Frame" tolkar jag som form eller ram; bra proportioner, snygg från sidan säger vi väl här. Ja, det blir väl typ... :)
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Nu vet jag !

Har nu talat med en god vän som hört sig för med en tysk om vad det ska översättas som.

Hon svarade att ordet ska översättas " linjer " hur de är inramade, dvs. om den är kort eller långlinjerad, men ett bra ord att översätta med finns nog egentligen inte...

Helen
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

clownen skrev:
Nu vet jag !

Har nu talat med en god vän som hört sig för med en tysk om vad det ska översättas som.

Hon svarade att ordet ska översättas " linjer " hur de är inramade, dvs. om den är kort eller långlinjerad, men ett bra ord att översätta med finns nog egentligen inte...

Helen

Ok!
Så långlinjerad = bra gångarter alltså :)
Nacken spelar roll, står det... Lång nacke med naturlig välvning = bättre ridbarhet, eller har ni någon annan tolkning?
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Beräknade ärvbarheter för olika egenskaper hos halvblodshästen, från olika undersökningar:
Egenskap Ärvbarhet
Mankhöjd 0,68 (Sverige)
Exteriör 0,31 (Sverige)
Gångarter 0,50 (Tyskland) 0,27 (Sverige)
Hoppförmåga 0,31 (Holland) 0,14 (Sverige)
Temperament 0,25 (Tyskland)

Enligt tabellen ovan är ärvbarheten på kroppsmått (mankhöjd) högre än för prestationsmåtten. En svensk sammanställning av skenbensomfång på varmblodiga travare visar att ärvbarheten är 0,51. Ärvbarheten för gångarter och hoppförmåga skiljer mellan olika undersökningar. Detta kan bero på att dessa prestationer mäts subjektivt vilket ger en större osäkerhet. Siffrorna är sammanställda av Jan Philipsson.
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Missade att det stod att en "lång ram" är bra för gångarterna. Var det inte en "lagom lång ram" som var bra?
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Vart kan man läsa om dessa undersökningars resultat från Philipson då ? Och hur stort underlag är studierna baserade på ?

Helen
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Lill-my skrev:
Missade att det stod att en "lång ram" är bra för gångarterna. Var det inte en "lagom lång ram" som var bra?

Nja, jag tror halsen gärna får vara lång... skuldran och korset likaså. Ryggen ska nog vara mer svenskt "lagom" som jag har förstått det.
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Ja, det var ryggen jag tänkte på. Halsen får ju gärna vara lång och snittsig :love:
Krångligt det här med ramar...
 
Sv: Specialists or All-rounders? Degrees of heritability and genetic correlations in the

Huvudsaken är väl alla linjer är i proportion till varandra...

Helen
 

Liknande trådar

Avel Jag snubblade över en intressant artikel i ett gammalt nummer av tidningen Hästen (nr 8 1958) som försöker reda ut vad begreppen efter...
Svar
10
· Visningar
9 407
Senast: ancan
·
C
Avel Jag tänkte den här trådenkunde vara lämplig nu när många frågar om hingstval till sina ston. Många av frågorna kring detta som brukar...
Svar
3
· Visningar
1 475
Senast: Guld
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Göra inlägg med mobilen
Tillbaka
Upp