Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Shettisar

Trådstartare
"Lill" grabben här har sina sporrar på båda bakbenen kvar.Den ena är missbildad med ytterst lite vidhängandes medans den andra är full utvecklad.Hur tas dessa bort och vid vilken ålder?Uppfödaren visste inte om att detta borde göras så därav är de kvar.
Då det är en jakthund så lär vi få ta bort dom om vi inte vill dras med blodig hund efter varje jaktdag.
 
"Normalt" så borde väl uppfödaren ha tagit bort dessa då valpen bara var några dagar. Men eftersom det nu inte är gjort så får du gå till en veterinär och göra det. Det kan du nog göra när som helst, hunden behöver inte vara i en speciell ålder. Ju förr desto bättre kanske... (innan han hinner skada sig)
 
G

Geezer

Det är dåligt av uppfödaren att inte ha tagit bort dom, speciellt när det är jakthundar. Det kan både vara jobbigt och smärtsamt att ta bort dom i vuxen ålder. På grund av detta brukar man ofta vänta med att göra det tills det blir problem. Det är helt enkelt dumt att utsätta hunden för onödigt lidande om den till exempel aldrig får problem med sporrarna.
 

Shettisar

Trådstartare
Vad var det fingervisande rådet eller förslaget i ditt inlägg?
Jag skrev att uppfödaren inte hade reda på att de borde ha tagits bortpå honom som valp , ändå påpekar du om igen hur dumt detta var.- Okej kan hålla med .Sedan skriver du "Det kan både vara jobbigt och smärtsamt att ta bort dom i vuxen ålder. På grund av detta brukar man ofta vänta med att göra det tills det blir problem. Det är helt enkelt dumt att utsätta hunden för onödigt lidande om den till exempel aldrig får problem med sporrarna. "Jaha vad ska jag tolka utav detta då?
:confused:Att jag ska låta de plocka bort dom nu eller ska jag låta han få problem med sporrarna och ta bort dom då även om det blir i "vuxen" ålder och utsätta honom för det då?
:confused:Han har redan fastnat 2 gånger med den ena missbildade sporren vid lek så...... :angel: :confused:
 
Min Brors hund hade också sina sporrar kvar.
Dom valde ( veterinärens råd ) att ta bort den nu.

Hunden är 1½ år gammal och av rasen Alaskan Husky.

Han skall användas som draghund och med sporren kvar kan det bli problem.

Dom betalade 1500kr hos veterinären .

Och vad jag hört så har vovven inte ont nu efter åt.
 
S

Stoppard

Operera bort dem när det passar dig och veterinären.
Eftersom han ska ut i kuperad terräng och redan har
problem så är det onödigt att vänta.
 
G

Geezer

Ursäkta om jag trampade dig på tårna, det var inte meningen. Oftast är det skaren som vållar problem för jakthundar om de har sporrar. Du vet väl bäst om ni brukar jaga mycket i snö och skare. Om den typen av jakt är obefintlig eller nästan obefintlig så hade jag avaktat tills det faktiskt är ett problem. Om det aldrig (vilket inte är aktuellt då han redan har haft problem enligt inlägg 2) så behövs de inte tas bort. Man kan även sätta wet-rap runt sporre och benet ett par varv, så att de inte kan haka i skaren eller något annat.

Jaktsäsongen är som sagt snart förestående och det kan vara ordentligt smärtsamt för hunden att få sporrarna borttagna vilket därmed i värsta fall kan spoilera delar av säsongen. Det är kanske inget man vill precis nu när hunden skall börja jaga ....
 

Shettisar

Trådstartare
Nej du trampade mig inte på tårna men det är ganska så irriterande att få ett svar som inte innehåller någon som helst info. :banana:
 

Shettisar

Trådstartare
Ja vi har tänkt att ta bort den missbildade sporren så snart vi får tid.Däremot så ska vi diskutera angående den andra som är nästintill fullt utvecklad och som inte borde bli problem.
 
S

Sunnan

Hej!

Jag rekommenderar att ta bort båda två, när ni ändå är igång. Har varit med och tatt bort sporrar på många hundar och det brukar gå jättebra.

Sporrarna sitter såpass löst så det är i princip bara för veterinären att klippa lös dem.

mvh/ Anita
 
stämmer inte alltid. Finns det benförbindelse så är operationen mycket mer komplicerad. Därför brukar man ta bort dem när de är nyfödda, innan benet växer till sig.
Skall man ta bort dem skall man göra det fortast möjligt innan benet "växer till sig".

Man kan känna om den sitter löst dvs om det bara är en "skinnbit" eller om det är ben också.
 
S

Sunnan

Jo, jag funderade om jag skulle skriva ut det. Min erfarenhet när de är fast är att då tar veterinären helt enkelt och upp förbindelsen också med skalpell. Därför tycker jag att det är en ganska så enkel grej iallafall.

fast jag har inte sett på äldre hundar en fast förbindelse där benet är stabilt, bara på valpar och unghundar där det bara var broskigt och mjukt och fint att skära i.

mvh/ Anita
 
G

Geezer

Tack, det var snällt sagt, hoppas det kändes bra. 'Informationen' som inte var information som jag skrev om kom från en veterinär.
 

Shettisar

Trådstartare
Jag pratade med vet igår och en annan idag. Ingen sa något om ev problem vid vuxen ålder och borttagande av sporrar.?
Jag har ialla fall fått tid till slutet av månaden och fick besked om att det är gjort på 2-3 timmar .
Så infon du skrev gav mig inget (tyvärr). :angel: :crazy:
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6465 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hundhälsa Elton har knäckt ena sporren (framtass). Klon har liksom gått av på mitten, så pulpan är blottad men klodelen närmast huden sitter fast...
Svar
3
· Visningar
695
Hundträning Min unghund har mani på att äta precis allt han hittar och igår fick jag prata med en veterinär för att han bajsade ut en bit plast han...
2
Svar
32
· Visningar
1 925
Hundträning Min valp är nu 9 veckor gammal. Flyttade till mig direkt vid 8 veckor så vi har bekantat oss med varann under en ungefär en veckas tid...
2 3
Svar
52
· Visningar
4 988
Hästvård Hejsan! Natten till igår fick min ena häst tas bort akut pga troligtvis akut tarmvred. Är i chock & kan inte sluta gråta. Det hela...
2
Svar
21
· Visningar
2 749

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Sömtryck?
  • Födda 2017 del 3

Omröstningar

Upp