Sprall vid insläpp

S

Sudd

vad gör ni med pollar som sprallar när ni ska ta in dom. Min går alltid lugnt och stilla ut i hagen, men när man ska ta in så kan han gärna ställa sig på bakbenen och göra några sprallryck. Han går dock 2 m bakom mig och springer aldrig om eller på mig, har försökt att backa honom eller flyttan undan bakdelen...men det kommer bara PANG! så man hinner nästan inte med själv, från att gå som en gammal ko så bara exploderar han...I och för sig inget jätteproblem eftersom han aldrig springer på mig, men det känns inget kul om någon annan ibland måste ta in han.
Tips ! Tips..
 
N

nipa

Har inga tips just nu. Jobbar med min egen unghäst som kan springa förbi i en jäkla fart. Inte kul.
I vissa fall har han ingen respekt för människan. Att leda honom med kedja är ok men när man inte har den så blir det explosion i stället så nu ska vi öva utan kedja.
 
S

Sudd

Min polle är 6 år, och vet mycket väl att man ska gå lugnt in från hagen...man ibland kan han bara inte hålla sig..
 
S

Sidney

Min häst flög i luften för ingenting just då jag fått hem honom. Nu sedan vi jobbat på med ledövningar och annat markarbete har han blivit jätteduktig. Han kan spralla hur mycket som helst och springa runt i hagen när jag tar in de andra hästarna, men när grimskaftet är på och vi går mot stallet går han fint. Visst kan han vara laddad, men han går ordentligt en bit bakom mig och är betydligt mer lätthanterad än de "gamla" hästarna i stallet.
 
B

**BORTTAGEN**

Finns det mat i krubban när han kommer in?
I så fall skulle jag börja med att ta bort den maten och vänta tills han varit inne i 5-10 minuter innan han får mat. Just för att han inte har anledning att springa in till maten.

Jag går mycket promenader med mina hästar och de vet hur de ska uppföra sig, när det är okej med bus och när det inte är okej. Har jag tid så ställer jag upp hästen på stallgången och ryktar vid insläpp eller kanske bara står 5 minuter och lyfter hovar eller kelar lite allmänt. Just för att de inte ska förknippa insläpp med mat.

/Hippo
 
Är han 6 år så skulle jag nog ställa högre krav på honom. Då är det ren ouppfostran att spralla när någon leder. Kanske han lyssnar bättre om du/ andra som leder honom aktiverar honom vid insläpp. Gör halt, sidoföflyttningar, byter riktning m.m. så att han måste koncentrera sig mer på människan än på sitt eget sprall i bena.
 
G

Gunther

Han kanske är hungrig eller fryser? :idea:
Får han hö i hagen? Är han adekvat täckad.
Jag tycker hästarna generellt är lugnare om de är mätta och varma.
Han kanske blir upprymd om någon annan häst får gå in före honom? Testa och ändra ordningen i insläppet om alla hästar tas in samtidigt.
 
S

Sudd

Javisst det är ju bara ohyfs att inte gå snällt in. Jag har börjat att alltid ta in honom först nu och då går det hur bra som helst. Han blir lite stressad när man börjar plocka in dom andra.. Han har täcke nu varje dag plus att han får mycket mat..alldeles för mycket egentligen. så hungrig tror jag inte han är..det ligger aldrig mat i krubban när dom kommer in. Dom är säkert inne minst 1 timme innan dom får mat.
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej! Jag behöver nu tips och råd från er som är mer erfarna med bråkiga unghästar. Jag har en valack född juni 21. Han va som föl...
2
Svar
25
· Visningar
2 417
Senast: Lavinia
·
Hemmet När jag läser i forumet inser jag att jag är långt ifrån ensam om att ha svårt att "få det gjort" när det gäller vardagssysslor - det...
4 5 6
Svar
104
· Visningar
5 365
Senast: Habina
·
Hästhantering Hej! Jag har en häst som tidigare varit svårlastad på så sätt att hon inte ville stanna kvar inne i transporten. Hon har gått in, för...
Svar
6
· Visningar
667
Senast: Blyger
·
Hundhälsa Hej jag undrar om det är någon annan som gett librela till hund för smärta och vad ni valt att istället ge nu när librela är...
Svar
12
· Visningar
4 089

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp