Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

Spruta tuppkam i hals venen?!

F

Frågetecken

En kompis till mig berättade att hennes häst, som haft kotledsinflmmation fick Tuppkam sprutat i blodet, genom hals venen. Veterinären påstod att det var lika effektivt, men mindre farligt eftersom man ej gick in i leden, som ju är så känslig.
Är det verkligen så? Jag tycker att det verkar lite hokus pokus?! :confused:
 
Alltså det här låter helt galet i mina öron. Jag har aldrig hört talas om att man skulle ge tuppkam intravenöst.

"Bota inflammationen allmänt"? Har hästen kotledsinflammation är det kotleden som ska behandlas och inget annat.

Hyaluronsyra är det som utvinns ur tuppkam. Hyaluronsyra finns naturligt i ledvätskan. Den har antiinflammatoriska egenskaper och är mycket trögflytande. Dess trögflytande konsistens gör att det efter behandlingen fungerar som tillfällig ledvätskeersättning. Det stimulerar också ledkapseln att bilda ny frisk ledvätska som vid inflammationer i leden är vattentunn.

Vet att det diskuteras att använda laser för att behandla kotledsinflammtioner för att slippa sticka i leder.
 
D

daffy

Jag vet att det har kommit något som är antiflematoriskt som man sprutar i halsens ven som sedan "lettar upp" det stellet som hästen har inflamation i.

En i grann stallet anväde detta till sin häst när den kändes litte knakig och lätt den villa i en vecka sedan kändes den bättre efter det, ägaren är en vet.

kram
 
Det är ny forskning som visat att det går att spruta intravenöst med bra resultat - inget hokus-pokus, alltså.

Oftast behandlas en kraftigare inflammation med kortison också i leden, och där har man visat att resultatet blir bäst när både kortison och hyaluronsyra sprutas samtidigt.

Alltså, vilket veterinären väljer att göra beror på vad hästen har för problem, och hur mycket vet. tar del av ny forskning. ;)

Länk till läkemedelsföretags info-sida om ett prep. som finns i USA - samma prep. finns här men heter annorlunda. Hyaluronsyra intravenöst

/z :cool:
 
Har också hört att det ska fungera bättre att spruta i blodet. Tydligen letar tuppkammen själv upp leden där det behövs. Dessutom slipper man risken med att spruta direkt in i leden.
 
M

majja22

Jodå,att spruta tuppkam på detta sätt är något som en del veterinärer gör.Min blev sprutad 4 ggr i halsen i vintras mot kotledsinflammationer.
Visade sig iofs senare att det var helt i onödan,problemen satt i ryggen...Så kan det gå, behöver jag säga att jag aldrig mer anlitar den veterinären????
Men som svar på din fråga - Det går bra att spruta i halsen,tuppkammen ska tydligen "hitta" inflammationen.Men jag får ändå för mig att det tar bättre att spruta leden direkt,men enl. denna vet så är båda sätt lika effektiva.
 
Visst kan man göra detta. Har läst en del produktblad om detta och i dessa är det ju väldigt fina siffror för just den här behandlingsmetoden. Blev själv lyrisk då jag läste dessa så jag tog en diskussion om detta med en vet som mer eller mindre inget annant gör att spruta hästar i leder.

Han hade givetvist läst själva forskningsrapporten i sin helhet och han sa att där fanns, som han själv sa, "vissa brister". Själv var han väl lite tveksam till att detta skulle vara bättre än att sätta kanylen direkt i leden.

Grejen med denna behandling är ju att då hästägaren kommer för sent till veterinarkliniken så har ju hästen dragit på sin inflammation mer eller mindre runt om och då har hästägaren inte råd att spruta i alla leder. Därför blir då denna behandling billigare och förmodligen skonsammare för hästen. Kommer hästen in i tid med en eller två leder som ska behandlas, ja då väljer man ju att behandla direkt i leden.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 6510 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Hästhantering Varning för långt inlägg: I somras gick min 11-åriga valack ihop med ett 4-årigt sto på sommarbete. I början gick han mest undan när hon...
Svar
14
· Visningar
1 103
Kropp&Själ Hmm, hur ska jag börja det här inlägget? Det finns så mycket jag vill säga men jag vet inte vart jag vill komma med det. Jag är i yngre...
Svar
5
· Visningar
1 101
Hästvård Jag köpte mitt sto Barka för ungefär ett år sen. Då hade jag redan ridit henne under flera år och var väl bekant med att hon haft...
Svar
16
· Visningar
1 902
Relationer Hej! Jag är mitt i att gå igenom ett breakup, har precis nått cirka fem veckor. Det går väldigt upp och ner, ibland känner jag mig glad...
2 3
Svar
41
· Visningar
4 248

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp