Stel och stapplig

fejko

Trådstartare
Min valack har över en månadsperiod blivit stel och stapplig och ovillig till arbete. Jag misstänker en erlichiainfektion, vi ska ta blodprov på måndag. Är det någon som har några andra idéer?

/Orolig :cry:
 
Håll koll på om hästen har feber och förkylningssymtom. Spänningar i kroppen.

Både när det gäller Elichian och Ekollon så förstörs och minskas de Röda blodkropparna. Detta gör ju i sin tur att hästen inte får tillräckligt med syresättning och friskt blod cirkulerande i sin kropp. Då kan man tänka sig hur det kännas att behöva jobba och anstränga sig. AJ!..

Elichiosviruset sätter sig ju också i de vita blodkropparna så hela hästens kropp blir ju påverkad och sänkt. Dessa två i kombination vid elichios gör ju att det tar lång tid att åerhämta sig.

Så låt din häst ta det lungt innan du vet svar är mitt råd.

MVH/
 

fejko

Trådstartare
Han går på lösdrift, för jag bygger stall och det drar ut på tiden :mad: men han har en halmad lada att gå in i och dubbla vintertäcken på natten, fast han har aldrig varit någon riktig utehäst utan väldigt boxkär, kanske borde jag stalla upp dem någon annanstans i väntan på att stallet blir färdigt :confused:
 
Personligen så tycker jag att lösdrift är det bästa. De rör sig inte mer än vad de känner att de klarar av och behöver när de är sjuka, så där behöver du inte oroa dig.

Tänk bara på att flera täcken kan var jobbigt för en redan ansträngd kropp så använd inte fler en absolut nödvändigast och att det sitter perfekt utan störning.
MVH/
 
M

Moatje

Lösdrift är de bästa. Då får den röra sig så mycke som möjligt och hinner inte stelna till som de gör inne i en box.
Hästar fryser inte på samma sätt som vi människor.
Malin
 
Korsförlamning i en månad?? Borde han inte ha ramlat i hop i det akuta läget om det håller i sig SÅ länge? Och hur ser hans muskelvärden ut då?

Kan ju stämma men låter skumt i mina öron, inte för att jag är den som förvånas lätt, men ändå. För att späda på ytterligare så kan en viss sorts fång även ge detta symtom med stelhet och stapplighet i muskelatur bak i rumpa, ben och hovar.

MVH/
 

fejko

Trådstartare
Veterinären kommer ut idag och ska ta blodvärden. Han var akut sjuk torsdag-lördag. Men det är sant att han känts lite skruttig av och till (dock inte hela tiden) i en månad. Jag ska be henne kolla även borrelia/erlichia.
 

fejko

Trådstartare
Nu har vi kollat allt. Det var varken korsförlamning eller borrelia/erlichia :confused: Hur som helst verkar hästen OK igen. Han fick B-vitamin-injektioner och var i förrgår pigg som sjutton igen. Har även börjat låsa in dem på lösdriften på nätterna. Detta tror jag han uppskattar, han är högst i rang och tar förmodligen hela vaktpasset själv och får aldrig koppla av. Jag såg honom vandra runt på nätterna och han har som sagt var aldrig varit någon utehäst.
 

Liknande trådar

Hästvård Någon som har erfarenhet/kunskap om detta.?Min häst har efter 3 besök på klinik diagnostiserats med detta. Han har behandlats för de...
2
Svar
24
· Visningar
1 490
Hästvård Hej! Har ett halvblodssto på 14 år. I måndags när jag skulle rida tyckte jag hon kändes lite oren på troligen VF. Kollade henne på lina...
2
Svar
20
· Visningar
2 185
Senast: Tualma
·
Hästvård Min valack blev kasterad som 6 åring och jag vet att han hade en kort karriär som avelshingst innan dess, han fyller 9 i år så han har...
Svar
11
· Visningar
1 763
Senast: a1agnlju
·
Hästvård Jag har ett problem som känns svårlöst. Mina hästar - som numera inte rids - har gått barfota i flera år. Den ena hela tiden, och den...
3 4 5
Svar
97
· Visningar
4 762
Senast: caballus
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Soffa i skinn eller tyg
Upp