Stor eller liten hundras

Föredrar ni små eller stora hundraser?

 • Små hundraser, upp till 10kg

  Röster: 30 26,3%
 • Mellanstora hundraser, 10-30kg

  Röster: 73 64,0%
 • Stora hundraser, över 40kg

  Röster: 11 9,6%

 • Antal omröstningsdeltagare
  114

Sofie.S

Trådstartare
Jag själv är uppvuxen med hundraser som vägde runt 5-7kg och längtade under min uppväxt efter att få köpa en större hundras. Nu när jag är vuxen och har en hundras som väger över 50kg så ser jag hur smidigt det var med små hundraser :angel: Men samtidigt tycker jag verkligen om större hundar, även om de inte ryms i sängen ;)

Hur tänker ni kring storlek på hund?
För och nackdelar?
 
För oss blev det en mellanhund, våra väger 10-13 kg. Det var mer rasen som styrde än storleken. Men det är smidigt när man vill ha flera, vi har fyra 😍 Funkar hemma, i husbilen mm
 
Mellanstor föredrar jag. Stora blir för klumpiga och jag vill kunna lyfta min hund själv om det behövs. Små är för sköra. Vill inte riskera benbrott vid lek liksom.
 
Jag vill kunna lyfta mina hundar. Är smidigt när man tex är ute och går och ska ta sig över diverse hinder man kan stöta på.
Min första hund vägde 9 kg, men hade korta ben. Perfekt storlek på hund när jag bodde i stan och han kunde åka i cykelkorgen, sitta i mitt knä på bussen osv. Han var liten men ändå robust. Men när jag och min man flyttade till gård och var redo för hund nr 2 ville vi ha en lite större hund och framförallt en med lite längre ben som kunde ta sig fram lite bättre.

Nu har vi två hundar som väger ca 17-18 kg, är strax under 50 cm i mankhöjd och med kvadratiska kroppar och jag tycker denna storleken på hund är optimal! De äter rimliga mängder 😅, båda får enkelt plats i bilen, inga problem att lyfta upp, bra höjd när man ska ge godis i träningen och de tar sig enkelt fram i all typ av terräng inkl när vi får mycket snö. För att nämna några exempel.
 
Senast ändrad:
Jag vill ha dem lagom stora :D
Vill inte ha pyttehundar, skulle tex aldrig ha chihuahua då det är för stor risk att de skadas även om de så bara leker med en större hund. Vill absolut inte ha en giganthund, för det är för dyrt, tar onödig plats, är betydligt svårare att hitta hundvakt vid behov osv.

En mindre, robust hund skulle vara ok. Typ dvärgschnauzer. Skulle jag enbart(!) välja hund utifrån storlek så hade det nog blivit en sådan. Nu måste man ju väga in lite annat också, som mentalitet, hälsa, pälstyp... Mina salukis passar mig perfekt. Större hundar, men eftersom de är så nätta i konstruktionen så blir det inte såna där "stora, klumpiga, platskrävande" saker :angel:

M.a.o. istället för att välja mellan litet och smidigt och stort och klumpigt så väljer jag halvstor och smidig :love:
 
Mellanstora. Mina egna har vägt 14, 30, 17 och 20 kg. Mellan 15-20 kg är perfekt. Eller jag älskar 30 kg kärlek också men 15 kg är så mycket mer praktiskt. När tikarna fick diskbråck gick det att bära dem upp och ner för trapporna. När hanen blev getingstucken kunde jag bära honom hem.
 
Senast ändrad:
Optimalt skulle vara en hund i samma storlek jag har nu, ca 50 cm i mankhöjd, då det är så lätt att snabbt belöna med godis i den höjden. Men ändå så lätt att jag orkade bära den, vilket jag inte gör med 28 kg golden.
Men tror inte det finns.
 
Tycker min 30-kiloshund är i minsta laget, hade inte gjort något om hon var ännu större. Men visst är det smidigt med småhundar.
 
En hund i schäfermodell tycker jag är perfekt. Men nuvarande vätte på 13-14kg är åxå helt okej. Rejäl liten hund. Stor hund i liten kropp. Jag kan lyfta honom. Bära kortare bitar om det behövs. Dock alldeles för liten när man bara ska sticka till godis på träningen. Måste böja mej. Vill inte ha mindre. Möjligen en stor dvärg- eller liten mellanpudel skulle kunna funka om jag skulle ha en annan ras. Men nu har jag fastnat för vättarna och det kommer bli fler... :angel:
 
Små helt klart! De är ju inte jätteömtåliga per default bara för att de är mindre. **Host harkel. Terriers, tex** Får plats i knäet/sängen/soffan/bilen utan problem (flera stycken, t o m om man nu vill det). Enkla att ta med sig. Kan lyftas vid behov. Billigare i drift. Liten hund lite dregel. Och inte minst: Man dras inte efter som en liten trasa om hunden vill åt ett annat håll än en själv. (Ja, har sett detta hända ett flertal gånger. Hunden vill tex hälsa (eller är i värsta fall arg) och matte/husse kan inte bromsa…) Hade aldrig någonsin velat ha stor hund faktiskt. :o
 
Mellanstora. Inte så små att man måste böja sig ner för att ge godis och inte så stora att man inte kan bära dem om det skulle behövas.
 
Jag bestämde upp till 15kg är lagom. Man kan ta dem under armen om det behövs, klämma in i bilen trots massa grejer, mina föräldrar kan gå i koppel med dem utan att det blir för mkt vikt om det händer något.
Haft 2st corgis 11-15 kg och det är verkligen lagom, men vill ha lite bättre proportioner nu.
 
Och inte minst: Man dras inte efter som en liten trasa om hunden vill åt ett annat håll än en själv. (Ja, har sett detta hända ett flertal gånger. Hunden vill tex hälsa (eller är i värsta fall arg) och matte/husse kan inte bromsa…) Hade aldrig någonsin velat ha stor hund faktiskt. :o
Det där är anledningen till att jag inte vill ha för många hundar. Jag vill kunna gå ut med dem själv även om de skulle få för sig att dra efter en hare eller något. Nu har jag gått ut med 5 hundar åt gången när det dykt upp sådant de vill dra mot och det har gått bra, men det är klart smidigare med 2 eller 3 och hade jag varit i sämre fysiskt skick så hade jag absolut inte haft så starka hundar som jag har nu. Det spelar ingen roll om de är väluppfostrade, för när det väl blir någon situation där de verkligen försöker ta sig någonstans, då är det sällan en vardaglig, rolig situation. (tänker tex att jag även vill ha hunden kvar i kopplet om någon skjuter av fyrverkerier bredvid oss eller annat otyg som skrämmer hundarna rejält)
 
Jag gillar hundar i spannet 25-35 kg.
Men med det sagt så har jag i dagsläget en på 36 kg som är slim i kroppen och en på 45 kg med övervikt (fast min vet. tycker inte att det ser så ut och blir lika förvånad varje gång vi ses).
Men båda hamnade i det övre storleksspannet av rasen, i det mindre spannet ligger dom på ca 25 kg, så det skiljer en hel del.
 
Jag har haft chow chow sedan slutet av 1980-talet och det är en hund i perfekt storlek. Under elva år hade vi även en mastiff, då min man ville ha en stor hund. Vi älskade rasen, men storleken var en nackdel och då var hon inte ens en speciellt stor mastiff (vägde väl runt 65 kg och var väl runt 65 cm i mankhöjd).
Idag har vi mops ihop med chowarna. Som vuxna så är mopsarna i perfekt storlek för en liten hund. De är små nog att kunna ta i en väska vid behov, men stora och robusta nog för att man inte ska behöva vara rädd för att de går sönder om man råkar trampa dem på tassen eller klämma dem i dörren. När mopsarna var små så kände jag att jag aldrig skulle vilja ha en sådan liten hund permanent, just för att man var livrädd att klämma dem i en dörr etc.
 

Liknande trådar

Hundavel & Ras Jag älskar min ras men efter att fått lämna tillbaka min tik pga hennes psykiska beteende har tankarna snurrat. Jag har landat i att det...
4 5 6
Svar
115
· Visningar
8 894
Senast: Tiger tok
·
Övr. Hund Jag kommer med största sannolikhet bli erbjuden en mas valp till vintern. Det är verkligen min drömras och kommer träna agility med den...
Svar
13
· Visningar
1 240
Senast: em-pirre
·
Hundavel & Ras Ber först om ursäkt för en vägg av text men jag känner att jag vill få lite extern input. Jag har medvetet inte nämnt namnet på ras...
2 3
Svar
47
· Visningar
5 529
Senast: dobbis
·
Hundavel & Ras Hej alla, förlåt för ännu en rastipstråd! Hoppas det finns någon där ute som orkar läsa :) Jag känner att det börjar bli dags för mig...
2
Svar
22
· Visningar
3 892
Senast: LaMagia
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

 • Hur köper ni frimärken/porto?
 • Secret Santa 2022
 • Akut surdegshjälp?

Hund, Katt, Andra Djur

 • Uppdateringstråd 27
 • Pondus mild
 • Vinter och katt

Hästrelaterat

Omröstningar

 • Hur köper ni frimärken/porto?
Upp