Gnägg Storlekspreferens på häst?

Satt och tänkte på hur olika storlekspreferenser folk verkar ha när det kommer till hästar. Vet en tjej som var ganska nätt och max 155 cm lång, som hade ett 185 cm grovt halvblod och trivdes jättebra med det, medan å andra sidan min mamma t.ex. alltid red (D-)ponny även som vuxen, fast hon var 172 cm. Så olika det kan vara! :)

Vad föredrar just du för storlek och modell på häst, och varför då? Hur stor är du själv? :)

Är 162 cm med korta ben/lång överkropp. Relativt normalbyggd skulle jag säga, väger kring 55-58 kg.
Föredrar "grövre halvblod" och "lättare kallblod", alltså t.ex. grövre äldre SWB, haflinger, irländare, lettiska halvblod, lättare tinkrar, welsh cobar osv.
Storleksmässigt främst 145-165 cm, m.a.o. stora D-ponnyer/små storhästar. Att jag föredrar den storleken är helt enkelt för att "lagom är bäst" anser jag. Blir hästarna väsentligt över 165 cm, i praktiken 170+, blir det drygt i markhanteringen och man får sträcka sig en massa hela tiden. Är de istället tal om säg mindre D-ponnyer och nedåt tycker jag det blir obalans i överlivet, och sitsen blir lidande i ridningen. Därtill kan jag pga. knäskada inte sitta på huk, varför det blir jobbigt att sätta på benskydd på sådana mindre ponnyer. Så lagom är bäst helt enkelt, anser jag. :)
Jag är 154cm lång o vill att hästen ska vara nånstans mellan 162-166cm mankhöjd 😊
 
Storleken är en sån grej som faktiskt spelar väldigt lite roll för mig (just höjden då). Det säger mig inte så mycket om vilken känsla jag kommer få i sadeln. Är för övrigt 175 cm och väger runt 65 kg. Utgår från att jag kan rida kraftiga/välmusklade D-ponnys och uppåt utan problem.

Min egen häst är 165 cm och inte särskilt bred över ryggen vilket gör att jag som har långa ben ofta tycker det ser ut som att jag sitter på en ponny när jag ser bilder på oss :p Men jag upplever honom som ganska lagom stor i övrigt.
 

Bifogade filer

Själv så är jg 164 lång och väger +/-50 kg. Tävlar c-ponny och trivs alldeles perfekt på det. Brukar hjälpa en kompis att rida hennes storhäst ibland och den är i största laget för mig, det är en mindre modell storhäst, vi är lite osäkra på vad den är i manken men spontant skulle jag säga att den är 160.
 

Hästdiskussioner nu

Övrigt-diskussioner nu

Dagbok

Radannonser

  • Underbart fuxsto stäljes.

Hästnyheter

Bukefalos

  • Krasch i Chrome
Upp