Bukefalos 25 år, Läs mer! Arkivet

styngfluga

L

LivJ

Ja, de är små och gulaktiga. Sitter jättehårt fast, så man måste skrapa bort dem... Inte så trevligt alltså :(.
 
M

maiden

Re: styngfluga, avmaska?

istället för att starta ny tråd så frågar jag här:
Min häst hade styngflugeägg på benen i 2-3dagar som jag tog bort varje dag. Ska jag avmska då? För han kan ju ha fått i sig endel, men samtidigt är det ju dumt att avmska för ofta så dom blir resistenta?? :confused:
 
S

seifur1

Re: styngfluga, avmaska?

Har man sett ägg. Vilket både du och jag tydligen har gjort så har jag hört att man absolut ska avmaska med ivomec-medel. :idea:
Det kommer jag att göra men när är det bäst, oktober? :confused:
 
B

**BORTTAGEN**

Re: styngfluga, avmaska?

Genom att de biter/kliar där maskäggen sitter tex. på bogen så får de i sig dom.
 
Re: styngfluga, avmaska?

Just maskmedlet Ivomec behöver du inte använda, bara det ÄR ETT Ivermectinpreparat....Ingår i flera medel... Vad har du använt hittills ?
 
Re: styngfluga, avmaska?

Resistent blir maskarna av felaktig användning av maskmedlen..dvs: man maskar lite hur som helst utan att att ha någon som helst koll på maskarnas livscykel...man följer INTe preparatets intervaller...man byter medel lite hur som helst...o.s.v....
 
M

Mos410

Sv: styngfluga

Mitt varmblod fick sådanna över hela benen förra sommaren det spelade ingen roll hur mkt jag kämpade. Så jag gjorde ett kolla masken. Han är helt maskfri.
 
Sv: styngfluga

Har hästen haft mycket ägg på sig bör man ge en dos Ivermektin under hösten, för man kan aldrig hinna med att få bort alla larver innan hästen fått i sig dem.

Å andra sidan är det flera veterinärer (japp, dessa är någorlunda pålästa vad gäller parasiter... :angel:) som påstår att man aldrig kunnat bevisa att styngflugan orsakar skador i hästen, så det är nog ingen mening att göra något åt det just nu.

Styngflugans larver syns inte heller på träckprov, det är bara rundmask och i viss mån bandmask man får fram där iom att det är äggen man räknar.
 
Sv: styngfluga

så här
Sök på Gasterophilus intestinalis.
 
Sv: styngfluga

Dom sitter som berget, men jag fick lära mig ett bra sätt att få bort dom.
Jag brukar raka med en engångsrakhyvel - medhårs - funkar jättebra!
 
Sv: styngfluga

vart gör man av äggen sen? Sopar upp dem och kastar dem i soporna? Eller eldar man upp dem? Kan de kläckas om man inte dödar dem?
 
Y

Ylva86

Sv: styngfluga

Äggen är inte så stora att du lär få några problem att bli av med dem.

kl
Vi har alltid avmaskat i november. Det ska ha frusit i hagarna först annars får de i sig igen har jag för mig.

Ett tips från jag tror coari i en annan tråd är två dl salt i en halv liter vatten (någon liten reservation för att jag kan minnas delarna fel). Det tål de små djävlarna inte.
 
Z

Ziemona

Sv: styngfluga

KL
Vi har iaf fått lära oss i skolan att tillräckligt massivt angrepp visst orsakar skada, eftersom larverna sitter i slemhinnan och gör att foder inte kan tas upp. Larven syns inte i träckprov, så man bör ju som sagt avmaska om man sett ägg.
 
OBS! Denna tråd har inte fått några nya svar på 4298 dagar.
Kanske det är bättre att starta en helt ny tråd för det du vill säga?
Självklart kan du fortfarande svara i denna tråd om du anser det mer lämpligt.

Liknande trådar

Utrustning Hej! Jag har en maxad d-ponny som har ganska långa ben men dom är också väldigt ädla små ben. Det jag då behöver hjälp med är att hitta...
Svar
3
· Visningar
184
Utrustning Hej! Jag ska köpa ett par benskydd från lami cell och undrar hur dom är i storlekarna? Om dom är mindre eller större. För jag ska inköpa...
Svar
1
· Visningar
160
Katthälsa Jag bor på en plats där fästingar tack och lov än så länge är ovanliga. Jag har haft 4-5 st på 10 år (på katterna, inga på...
Svar
9
· Visningar
538
Hästvård Att man inte ska lägga sadel på en blöt häst för att dom kan få skav, är ju en gammal "vetskap". Men finns det egentligen nått belägg...
2
Svar
23
· Visningar
1 588

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Trasig kyl/frys
  • Vad gör vi del CXXXI
  • Bryta upp med sambo (långt)

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp