styngfluga

S

seifur1

Hur ser äggen ut som läggs på hästen ben :confused:
Är dom små gulaktiga :eek:
 
L

LivJ

Ja, de är små och gulaktiga. Sitter jättehårt fast, så man måste skrapa bort dem... Inte så trevligt alltså :(.
 
M

maiden

Re: styngfluga, avmaska?

istället för att starta ny tråd så frågar jag här:
Min häst hade styngflugeägg på benen i 2-3dagar som jag tog bort varje dag. Ska jag avmska då? För han kan ju ha fått i sig endel, men samtidigt är det ju dumt att avmska för ofta så dom blir resistenta?? :confused:
 
S

seifur1

Re: styngfluga, avmaska?

Har man sett ägg. Vilket både du och jag tydligen har gjort så har jag hört att man absolut ska avmaska med ivomec-medel. :idea:
Det kommer jag att göra men när är det bäst, oktober? :confused:
 
B

**BORTTAGEN**

Re: styngfluga, avmaska?

Genom att de biter/kliar där maskäggen sitter tex. på bogen så får de i sig dom.
 
Re: styngfluga, avmaska?

Just maskmedlet Ivomec behöver du inte använda, bara det ÄR ETT Ivermectinpreparat....Ingår i flera medel... Vad har du använt hittills ?
 
Re: styngfluga, avmaska?

Resistent blir maskarna av felaktig användning av maskmedlen..dvs: man maskar lite hur som helst utan att att ha någon som helst koll på maskarnas livscykel...man följer INTe preparatets intervaller...man byter medel lite hur som helst...o.s.v....
 
M

Mos410

Sv: styngfluga

Mitt varmblod fick sådanna över hela benen förra sommaren det spelade ingen roll hur mkt jag kämpade. Så jag gjorde ett kolla masken. Han är helt maskfri.
 
Sv: styngfluga

Har hästen haft mycket ägg på sig bör man ge en dos Ivermektin under hösten, för man kan aldrig hinna med att få bort alla larver innan hästen fått i sig dem.

Å andra sidan är det flera veterinärer (japp, dessa är någorlunda pålästa vad gäller parasiter... :angel:) som påstår att man aldrig kunnat bevisa att styngflugan orsakar skador i hästen, så det är nog ingen mening att göra något åt det just nu.

Styngflugans larver syns inte heller på träckprov, det är bara rundmask och i viss mån bandmask man får fram där iom att det är äggen man räknar.
 
Sv: styngfluga

Hur ser äggen ut? Hur stora är dom?
Hittar inga bilder på nätet? Är dom runda eller smala avlånga?
 
Sv: styngfluga

så här

botflies200.jpgSök på Gasterophilus intestinalis.
 
Sv: styngfluga

Dom sitter som berget, men jag fick lära mig ett bra sätt att få bort dom.
Jag brukar raka med en engångsrakhyvel - medhårs - funkar jättebra!
 
Sv: styngfluga

vart gör man av äggen sen? Sopar upp dem och kastar dem i soporna? Eller eldar man upp dem? Kan de kläckas om man inte dödar dem?
 
Y

Ylva86

Sv: styngfluga

Äggen är inte så stora att du lär få några problem att bli av med dem.

kl
Vi har alltid avmaskat i november. Det ska ha frusit i hagarna först annars får de i sig igen har jag för mig.

Ett tips från jag tror coari i en annan tråd är två dl salt i en halv liter vatten (någon liten reservation för att jag kan minnas delarna fel). Det tål de små djävlarna inte.
 
Z

Ziemona

Sv: styngfluga

KL
Vi har iaf fått lära oss i skolan att tillräckligt massivt angrepp visst orsakar skada, eftersom larverna sitter i slemhinnan och gör att foder inte kan tas upp. Larven syns inte i träckprov, så man bör ju som sagt avmaska om man sett ägg.
 

Liknande trådar

  • Artikel
Hästnyheter Så är de där igen, de små, små gula äggen på hästarnas ben, och på andra delar av kroppen. Små, små ägg som kan ställa till stor oreda...
Svar
0
· Visningar
190
Senast: Gunnar
·
Hemmet Plockade fram ett par byxor som legat ihopvikta i garderoben länge och de är helt fulla av små prickar på sidan som varit inåt och nu är...
Svar
8
· Visningar
740
Senast: Catsu
·
Hästvård Jag var och hälsade på i ett stall som verkade vara jättetrevligt. Så stod jag och stallägaren och pratade vid en hylla med kraftfoder...
Svar
15
· Visningar
1 293
Hästvård Nu kommer jag igen med mina frågor.. Min ponny har under två dagar haft massor av små sårskorpor framför juvret och högt upp på insidan...
Svar
7
· Visningar
711
Senast: Luff
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp