Bukefalos 26 år!

styngfluga

S

seifur1

Hur ser äggen ut som läggs på hästen ben :confused:
Är dom små gulaktiga :eek:
 
L

LivJ

Ja, de är små och gulaktiga. Sitter jättehårt fast, så man måste skrapa bort dem... Inte så trevligt alltså :(.
 
M

maiden

Re: styngfluga, avmaska?

istället för att starta ny tråd så frågar jag här:
Min häst hade styngflugeägg på benen i 2-3dagar som jag tog bort varje dag. Ska jag avmska då? För han kan ju ha fått i sig endel, men samtidigt är det ju dumt att avmska för ofta så dom blir resistenta?? :confused:
 
S

seifur1

Re: styngfluga, avmaska?

Har man sett ägg. Vilket både du och jag tydligen har gjort så har jag hört att man absolut ska avmaska med ivomec-medel. :idea:
Det kommer jag att göra men när är det bäst, oktober? :confused:
 
B

**BORTTAGEN**

Re: styngfluga, avmaska?

Genom att de biter/kliar där maskäggen sitter tex. på bogen så får de i sig dom.
 
Re: styngfluga, avmaska?

Just maskmedlet Ivomec behöver du inte använda, bara det ÄR ETT Ivermectinpreparat....Ingår i flera medel... Vad har du använt hittills ?
 
Re: styngfluga, avmaska?

Resistent blir maskarna av felaktig användning av maskmedlen..dvs: man maskar lite hur som helst utan att att ha någon som helst koll på maskarnas livscykel...man följer INTe preparatets intervaller...man byter medel lite hur som helst...o.s.v....
 
M

Mos410

Sv: styngfluga

Mitt varmblod fick sådanna över hela benen förra sommaren det spelade ingen roll hur mkt jag kämpade. Så jag gjorde ett kolla masken. Han är helt maskfri.
 
Sv: styngfluga

Har hästen haft mycket ägg på sig bör man ge en dos Ivermektin under hösten, för man kan aldrig hinna med att få bort alla larver innan hästen fått i sig dem.

Å andra sidan är det flera veterinärer (japp, dessa är någorlunda pålästa vad gäller parasiter... :angel:) som påstår att man aldrig kunnat bevisa att styngflugan orsakar skador i hästen, så det är nog ingen mening att göra något åt det just nu.

Styngflugans larver syns inte heller på träckprov, det är bara rundmask och i viss mån bandmask man får fram där iom att det är äggen man räknar.
 
Sv: styngfluga

Hur ser äggen ut? Hur stora är dom?
Hittar inga bilder på nätet? Är dom runda eller smala avlånga?
 
Sv: styngfluga

så här

botflies200.jpgSök på Gasterophilus intestinalis.
 
Sv: styngfluga

Dom sitter som berget, men jag fick lära mig ett bra sätt att få bort dom.
Jag brukar raka med en engångsrakhyvel - medhårs - funkar jättebra!
 
Sv: styngfluga

vart gör man av äggen sen? Sopar upp dem och kastar dem i soporna? Eller eldar man upp dem? Kan de kläckas om man inte dödar dem?
 
Y

Ylva86

Sv: styngfluga

Äggen är inte så stora att du lär få några problem att bli av med dem.

kl
Vi har alltid avmaskat i november. Det ska ha frusit i hagarna först annars får de i sig igen har jag för mig.

Ett tips från jag tror coari i en annan tråd är två dl salt i en halv liter vatten (någon liten reservation för att jag kan minnas delarna fel). Det tål de små djävlarna inte.
 
Z

Ziemona

Sv: styngfluga

KL
Vi har iaf fått lära oss i skolan att tillräckligt massivt angrepp visst orsakar skada, eftersom larverna sitter i slemhinnan och gör att foder inte kan tas upp. Larven syns inte i träckprov, så man bör ju som sagt avmaska om man sett ägg.
 

Liknande trådar

Hästvård Hejsan! Jag har nyligen köpt en häst som i somras importeras till Sverige från Irland. Under de första veckorna som han stod hos oss så...
Svar
3
· Visningar
666
Katthälsa Jag bor på en plats där fästingar tack och lov än så länge är ovanliga. Jag har haft 4-5 st på 10 år (på katterna, inga på...
Svar
9
· Visningar
664
Utrustning Hej! Jag har en maxad d-ponny som har ganska långa ben men dom är också väldigt ädla små ben. Det jag då behöver hjälp med är att hitta...
Svar
3
· Visningar
361
Hästvård Någon som vet vad detta är för något (bifogad bild). Ser ungefär ut som någon typ av skav, men har blivit värre. Tänkte att det först...
Svar
1
· Visningar
691

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Uppdateringstråd 26
  • Kattbilder #7

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp