Svenskt eller importerat kött?

Vilket kött köper du?

  • Enbart svenskt kött

    Röster: 160 89,9%
  • Svenskt och importerat kött

    Röster: 18 10,1%
  • Importerat kött

    Röster: 0 0,0%

  • Antal omröstningsdeltagare
    178
Ni som bara äter svenskt kött: äter ni alltid vegetariskt/veganskt om ni är utomlands? :)

Nu äter jag inte enbart svenskt kött vare sig här hemma eller utomlands. Det finns många länder där det finns både gott djurskydd och hög kvalitet på kött. Jag ser inte nationalism som en avgörande faktor för val av bra mat (annat än i faktorn att transporter hålls nere och att det är positivt om närproducenter kan finnas kvar med sin kapacitet).

Om man nu vurmar för närproducerat här hemma (många i tråden), varför skulle inte närproducerat vara bäst på en annan GPS-position på vårt klot?

Det vore ganska klimatosmart att kräva svenskt kött och svenska äpplen och tomater utomlands.
 
Nu äter jag inte enbart svenskt kött vare sig här hemma eller utomlands. Det finns många länder där det finns både gott djurskydd och hög kvalitet på kött. Jag ser inte nationalism som en avgörande faktor för val av bra mat (annat än i faktorn att transporter hålls nere och att det är positivt om närproducenter kan finnas kvar med sin kapacitet).

Om man nu vurmar för närproducerat här hemma (många i tråden), varför skulle inte närproducerat vara bäst på en annan GPS-position på vårt klot?

Det vore ganska klimatosmart att kräva svenskt kött och svenska äpplen och tomater utomlands.
Jag är väldigt sällan utomlands, men där frågar jag inte alls faktiskt. Om jag är utomlands en vecka var tredje/fjärde år, men resten av tiden väljer svenskt/vilt/närproducerat så tror jag att jag sköter mig "tillräckligt" bra. Frågar dock inte på restaurang, men fanns det uppmärkt på menyn så skulle jag nog välja svenskt om det fanns både det utländskt. Jag har dock sett "kött från xxx gården", som är lokalt kött och har valt det, även om det är dyrare.
 
Var det är styckat känns inte som något som avgör om jag ska köpa eller inte, där bryr jag mig inte nämnvärt. Att Scan levererar baconet till Polen är för att det är kortare transport dit, men jag vill ha svensk gris slaktad på svenskt, helst småskaligt, slakteri under så lite stress som möjligt. Helst skulle jag önska att fler ambulerande slakterier fanns och att det är kroppen som fraktas och inte djuret.
 
Förlåt, jag är inte säker att jag förstår vad du menar. Äter du alltså danskt, norskt och finskt så länge du vet att det är just danskt, norskt och finskt eller menar du att du i Norden äter kött om de har just svenskt kött?

@Migo Tack för svaret! Trodde du hade lämnat tråden eftersom du inte svarade på mitt inlägg till dig.


Har ett liv utan internet😃

Äter Norskt kött. De har inte samma antibiotika i djuruppföding som exDanmnark. Äter svensk o norskt har inte varit i finnland och har tyvärr dålig koll på hur det är där.
Men vet inte de som serverar maten vart köttet/ kycklingen är uppfött/land de kommer i från väljer jag bort kött.

Äter inte kött som är danskt, irländkt, brasilien eller från andra länder. Äter då fisk eller vegan mat om densorten som serveras. Gäller även kyckling!
 
Vissa kan till och med kalla uruguayanskt kött för gårdskött från specifik gård på Gotland.
Ja, det finns säkert restauranger där personalen luras. Köttet jag äter på lokal brukar dock vara klart specificerat på vilken gård och info om uppfödare osv och jag har förtroende för både personal och ledning. Jag äter väldigt sällan kött ute och gör det bara på bättre restauranger som skulle ha en hel del att förlora på att ljuga.
 
Ja, det finns säkert restauranger där personalen luras. Köttet jag äter på lokal brukar dock vara klart specificerat på vilken gård och info om uppfödare osv och jag har förtroende för både personal och ledning. Jag äter väldigt sällan kött ute och gör det bara på bättre restauranger som skulle ha en hel del att förlora på att ljuga.

Jag har också stort förtroende och det är såklart ganska ovanligt. Men fallet jag avsåg var en dyr renommerad restaurang. Det tycktes inte hjälpa att de förmodligen förlorade vansinnigt på att ljuga eller slarva (vilket de själva hävdar att det handlade om).
 
Jag har också stort förtroende och det är såklart ganska ovanligt. Men fallet jag avsåg var en dyr renommerad restaurang. Det tycktes inte hjälpa att de förmodligen förlorade vansinnigt på att ljuga eller slarva (vilket de själva hävdar att det handlade om).
Alternativet för att bli rikigt säker på vad som serveras blir ju då att kolla i soporna (eftersom det heller inte går inte lita på att det vegetariska är vegetariskt) eller sitta i köket hela dagen och titta på leveranser och förberedelser. Jag väljer att leva med den osäkerheten och gör det jag kan på ett rimligt sätt (dvs äta på vettiga restauranger som kan svara för sig om jag väljer att äta kött eller annars vegetariskt).
 
Nu äter jag inte enbart svenskt kött vare sig här hemma eller utomlands. Det finns många länder där det finns både gott djurskydd och hög kvalitet på kött. Jag ser inte nationalism som en avgörande faktor för val av bra mat (annat än i faktorn att transporter hålls nere och att det är positivt om närproducenter kan finnas kvar med sin kapacitet).

Om man nu vurmar för närproducerat här hemma (många i tråden), varför skulle inte närproducerat vara bäst på en annan GPS-position på vårt klot?

Det vore ganska klimatosmart att kräva svenskt kött och svenska äpplen och tomater utomlands.

Jag håller definitivt med angående transporter. Just vad gäller dessa kan det ju dessutom vara mer klimatsmart att köpa vissa grönsaker odlade utomlands, i synnerhet om de odlats ekologiskt.

Men i Sverige finns det för mig en annan viktig anledning än djurskydd och transporter att välja svenskt kött och det är den låga användningen av antibiotika här, som redan tagits upp. Island och Norge slår oss på fingrarna och framför allt Norge är ett föregångsland vad gäller deras antibiotikarestriktion till fjäderfä.
Island är svårt att jämföra med eftersom så stor del av produktionsdjuren där är får, som behöver relativt lite antibiotika - ca en tredjedel av allt kött producerat på Island 2017 var fårkött. Finland ligger strax över våra nivåer.
Men bara man går till Irland rasslar antibiotikaanvändningen upp rejält och än värre ser det ut i Tyskland, även om de åtminstone går åt rätt håll. Just antibiotikaresistens ser jag som ett så allvarligt hoat att jag ser det som ett starkt skäl att välja bort kött från sådana länder(om jag nu inte befinner mig där).
 

Liknande trådar

  • Artikel
Hästnyheter CCI4*-S har länge efterfrågats i Sverige och nu blir det verklighet. Det är Kristianstad International Eventing som tar sitt...
Svar
0
· Visningar
182
Senast: Gunnar
·
  • Låst
Samhälle Jag har funderat en hel del på svenskars relation till religion och speciellt kristendom. Jag vill först säga att jag inte lägga några...
68 69 70
Svar
1 380
· Visningar
39 328
Senast: Mineur
·
Hundhälsa Kortversionen: hunden har ätit Fodax (oftast vilt) i flera år och funkat jättebra på det. Nu har vi flyttat till Åland och här finns...
2
Svar
20
· Visningar
1 444
Senast: Myrten
·
  • Artikel
Hästnyheter "Varför är svensk ridsport så otroligt stark just nu? Hur viktig är du? Kan du sätta ord på vad hästarna betyder för dig?" Det var några...
Svar
0
· Visningar
193
Senast: Gunnar
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp