Tandproblem

D

Dropdead

Hade ut veterinären hos hästen i torsdags för årlig vaccination och tandkoll. Jag var inte där själv, men min stallägare tog hand om allt.

Min häst hade en jättevass tand långt in i överkäken, som hade resulterat i att motsvarande tand i underkäken var så gott som nersliten, nästan vid gommen. Samma sak på andra sidan, men där var det tvärtom - jättevass tand i underkäken med nersliten tand i överkäken.

Veterinären hade slipat dem hyffsat jämna men påpekade att min häst inte kunde göra de normala rörelserna vid tuggning av fodret när hon hade dessa tänder utan skulle därför ha svårt för att få i sig tillräckliga mängder mat. Detta skulle såklart ses efter varje år och blir det värre så får man kanske börja plocka ut tänder, eller börja fundera på avlivning... :crazy:

Min häst är 20 år. Jag hade ut veterinär (dock en annan) förra året vid samma tidpunkt för vaccination och tandkoll, men då var allt normalt.

Jag fick också höra att pälsen såg hemsk ut (hon håller på att sätta vinterpäls och får tillskott av B-vitaminer, men visst är den lite matt för tillfället - har dock inte varit det tidigare) och träcken kunde sett bättre ut. (min häst går fortfarande på bete men får hö och krafftfoder emellanåt också). Kände mig som världens sämsta ägare. :(

Min fråga är - Kan tänder verkligen slitas ner så fort?
Eller har min veterinär förra året missat dessa vassa tänder?

Det jag reagerade på var att min häst aldrig varit konstig med maten, hon äter bra och får alltid uppblött groov med betfor. Visst hade hon kunnat se bättre ut i hull, men hon är pensionerad ridskolehäst och under de 1½ år jag haft henne har vi gjort stora framsteg från att vara undernärd muskel-lös till att bli lite tjockare med hömage.

Nu är jag ju givetvis orolig för hur länge det här kommer att hålla? Så jag blir jätteglad om någon ville berätta om liknande tandproblem och hur det har slutat...eller ja...

bara lite tankebollplank sådär! :)

Mvh,
Anna
 
tycker de låter som vetrinären förra gången misat tänderna helt,men ta ut tandläkare så de får titta på pålens tänder
 
D

Dropdead

Mmm... Jag tänker nog ringa till veterinären som kollade på hästen iaf och höra vad hon säger om det.... :crazy:
 
A

absolut

Det finns en del saker det kan vara. Om hästen är 20 år(ev mer om inte papper finns) kan det vara ett "normalt" åldrande. Vissa tänder tar slut före andra. Hästen kan ha skadat en eller fler tänder som gör att det blir obalans. Det är sant att om hästen ser ut som i beskrivningen, hindras rotationen i tuggningen, vilket gör det svårare för hästen. Sen beskrivs inte exakt var felet är, vilken/vilka tänder det gäller. Det som man kan säga generellt är att det inte går att raspa hästen frisk. Har man gjort det ändå ska man vara försiktig innan man behandlar hästen igen så den inte får tandvärk istället. Sen bör du kontakta en specialist, tex TL som finns på Kungsbacka Hästvård 1 gång i månaden. Det viktiga är att du nu får en diagnos på hästen. Behandla inte i panik så du hamnar i ett värre läge än du är i nu. Ser hästen ut som du beskriver har det tagit år att utvecklas, då kan du vänta några månader för att få rätt hjälp.
/absolut
 
D

Dropdead

Papper finns, hon är född 1983. Men jag tycker det är märkligt att ingen tidigare har märkt dessa nerslitna tänder, då hon varit regelbundet raspad varje år, även innan min ägo? :confused:

Jag kan tyvärr inte svara på vilka utav tänderna det är, då jag fick höra i andra hand av min stallägare, men jag förmodar att det var de första av premolarerna.

Veterinären hade ju ändock sagt att jag skulle kolla detta regelbundet varje år (som vanligt) och inte sagt att jag behövde uppsöka tandläkare för min häst. Då kan det väl ändå inte vara krisallvarligt? :confused:

/ Orolig. :crazy:
 
A

absolut

Om det är de första kindtänderna är det sannorlikt en betsel överslitning. Även om den inte är aktiv idag kan det få konsekvenser eftersom din häst börjar bli till åren. Tänderna har inte lika långa rötter som när den var yngre och i o med att tänderna är felslitna trycks dom åt fel håll så att säga, när hästen tuggar. Det kan gör att det blir glest mellan tänderna och det fastnar foder.
Tycker ändå du ska kolla munnen hos den jag rek. Troligtvis med tanke på åldern, behövs bara en behandling och hästen ska definitivt INTE tandraspas mer i hästens liv. Låter väl bra?
/absolut
 
Hej - det är aldrig för sent att åtgärda hästens tandproblem. Hur stora bekymmer hästen har av sitt felaktiga rörelsemönster i käkarna vet bara du, men själv hade jag tagit en kontakt med Djurtandvårdskliniken i Söderköping.

Här har du anteckningar från ett föredrag med en del information om hur hästens mun och tänder fungerar.

http://www.hedaridklubb.e.se/kul/tand.htm

mvh
Lejonelle
 
A

alisson

Eller så hade nuvarande vetrinär fel. Låt i allafall en annan vetrinär titta på det, så du får en annan vinkel på det. Det kanske inte allas är så farligt.
JAg fick en utskällning en gång om ovåradade tänder, minst två tänder skulle dras ut(det var inte min häst), när hästen väl kom in till klinik så var det ingen fara :confused: Hästen behövde inte dra ut nån tand alls, dom raspa lite på en men sen var det bra.¨Tror nog mera på kliniken i detta fallet.
 
D

Dropdead

Tack för era svar..! :bow:

Jag tänkte ringa till tandläkaren och rådfråga, oftast kan de väl ändå inte gör något så här tidigt efter en tandraspning? :confused:
 

Liknande trådar

Hästvård Hej på er, I väntan på att veterinären ska ringa upp så lägger jag upp en tråd här i hopp om att någon kan ge mig lite råd. Bakgrund...
Svar
4
· Visningar
691
Senast: netschjen
·
Hundhälsa Har en liten bichonblandning på 8 1/2 år som jag nu ikväll hittade en lös tand på när jag borstade hennes tänder. Sist jag var hos...
Svar
12
· Visningar
1 502
Hundhälsa Hej! Jag och min sambo har en hund (Terrier Brasileiro tik på ca 2 år) som sedan hon var ca 3 månader uppvisat symptom på allergi...
2
Svar
23
· Visningar
1 627
Senast: Sandora
·
Hästvård Eftersom jag inte har något att göra och lite tankar att skingra sitter jag här på lördagskvällen och nördar ner mig i min hästs...
2 3 4
Svar
72
· Visningar
7 312

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

  • Pippi på tivoli (Ulvlek)
  • Det är bara jag
  • Höstiga grytor. Tips!

Hund, Katt, Andra Djur

  • Kattsnack 10
  • Kattbilder #9
  • Akvarietråden lll

Hästrelaterat

Omröstningar

Upp