Bukefalos 27 år!

Milosari

Trådstartare
när ska tandstenen bort? när blir hunden störd av den? vad kan man göra själv? kan man förebygga tandsten genom att ge torrfoder istället för blött foder? :confused:
 
H

Humlan2

Ja, i det avseendet är det bättre att ge torrfoder, för tandgymnastikens skull. Borsta tänderna 1 gång i veckan kan också hjälpa. Det finns tandstensskrapor att köpa så man kan ta bort själv, det beror väl lite på hur långt tandstenen är gången.
 
B

**BORTTAGEN**

Kostar 1000 kronor om man vill bli av med tandsten hos veterinären dyrt men ett ont måste
 

Milosari

Trådstartare
men hur vet man att den måste tas bort? båda mina hundar har ganska vita och fina tänder även om de har gula beläggningar på ett par av kindtänderna, uppe vid tandköttet. morgonandedräkten är kanske inte den fräschaste, så luktar dom inte direkt illa. är det ändå dags att ta bort tandstenen? :confused:
 
B

**BORTTAGEN**

Om det är lite kan man ta bort tandsten själv genom att ta en tesked och trycka lite lätt och dra neråt!

Men det är just kindtänderna som är svåra att komma åt och där dom stora beläggningarna bruka sitta.
Jag skulle rekomendera att gå till en veterinär och ta bort all tandsten och sedan börja borsta tänderna på hunden varje dag.
Veterinärena brukar rekomendera det hundens tänder skall skötas som våra egna har jag fått som svar när jag har frågat hur ofta man ska borsta hundens tänder!
Jag borsar varje kväll och sprayar in ett medel för att motverka tandsten 3 gånger om dagen på han .Morgon middag och kväll.
Peppa peppa men tandsten har vi skonats ifrån sedan jag har börjat med detta.
Dyrt är det men inte mot vad det kostar att ta bort tandsten 1 gång om året
 
Så lite tandsten som det verkar vara på din hund kan du lätt rensa själv. Om det sitter väldigt hårt kan du borsta med väteperoxid (3%-ig lösning, finns på apoteket) först. Det löser upp beläggningen så att det blir enklare att få bort. Borsta sedan 1 gång/vecka med lösningen så håller du tandstenen stången. Billigt & bra.

Mvh
Duvan
 
B

**BORTTAGEN**

Om hunden har minsta så i munnen kommer det att svida ganska rejält tror jag.
Det gör det till och med på mig, utanpå kroppen.
 
Jag har använt det regelbundet på våra hundar i flera års tid och inte sett att det skulle svida.

Rådet med väteperoxid kommer ursprungligen från en veterinär, som hjälp att avlägsna tandsten på en tax utan att behöva söva honom varje gång. Han var ytterst sjåpig för allt vad kloklippning och munsanering hette, men med den hjälp vi fick av att luckra upp tandstenen slapp han sövas de sista 2 åren av sitt liv. Skulle det ha gjort ont eller svidit hade anestesi varit det enda tänkbara.

Mvh
Duvan
 
B

**BORTTAGEN**

Att jag är rädd för att det ska svida beror bara på att det gör det på mig :)
 
C

ChristinA

ang. när man ska ta bort tandstenen.
Min veterinär kollar över hela hunden vid vaccination en gång om året. Lyssnar på hjärta, kollar munnen m.m. Det var då vi pratade om hennes tandsten och hon sa till mig att det skulle göras inom ett halvår. Tydligen har det funnits vissa fall där tandsten lett till inflammationer som sedan vandrat uppåt, till hjärnan.
När det väl var dax så ringde jag runt till alla veterinärer och kollade priser. Det varierar kraftigt!!! Från 400 - över 3000:- Men jag tror att det beror på vilken utrustning de använder + om de behöver söva eller bara ge lugnande, hur mycket det är, hur hårt det sitter och hur lång tid det tar.
De söv Nelli, det tog 20min och jag betalade 400:-.

Christin
 
G

Gulig

Tandsten finns oftast just på de tänder där gångar från spottkörtlarna mynnar.
Då hunden redan har tandsten bör du gå till vet och låta dem ta bort den med ultraljud. Detta därför att den måste tas bort även en bit inunder tandköttet! Därefter kan du börja med tandborstning etc.
Låter man den vara kvar lossnar tänderna lätt och kommer då att tas bort den dag man trots allt blir tvungen att gå till vet...
 
D

Daydream

Vänj hunden från att den är liten att gnaga på märgben så får den inte tandsten. Inte om den är "normal" i truten i allafall.
 
A

absolut

Du behöver nog inte oroa dig att en tandkötts infl. går upp i hjärnan. Kanske nån ville skrämmas?
Om en ung hund får tandsten får man vara observant och ev. besöka vet. för att få hjälp lite oftare. Men om man har en 5-6 årig hund som man inte tagit bort tandsten på tidigare kan tänderna få ha en mindre tandstens beläggning. Så länge tandköttet ser friskt ut. Så är det egentligen, tandsten är ofarligt i sig men det kan leda till inflammation i tandköttet som sen leder till tandlossning mm.
/absolut
 
W

wera

Det finns bra tandstensskrapor att köpa i välsorterade djuraffärer eller hos veterinären om man vågar ta bort själv. Be veterinären visa dig hur du ska göra.
/Wera
 

Milosari

Trådstartare
tack tack för alla tips!! :bow: 400 är ju inte så farligt. jag trodde att det skulle bli betydligt dyrare än så. när det gäller tandborstning, kan man lära äldre hundar sånt? ska man använda hundtandkräm eller funkar det med barntandkräm? :confused:
 
finns det speciella hundtandborstar? Små hundar har ju små munnar, och även den minsta barntandborste verkar för stor...

Ang tandkräm, läste jag nånstans att man inte ska ha vanlig människotandkräm, utan att det finns speciell hundtandkräm, med leversmak.... nån som har erfarenhet (inte på smaken kanske utan mer på hur den fungerar...)?
 
S

Stoppard

Använd inte människotandkräm.
Det är den mekaniska verkan som gör mest
nytta och inte tandkrämen, så om hunden inte
behöver mutas med levertandkräm så går det
lika bra utan.
 
C

ChristinA

Skrämas?
Ja kanske.
Det var min veterinär som berättade om det. Jag la inte alla fakta på minnet, tyvärr.
Faktum är att jag ,från en tandläkar-student, hört om ett likande fall på en människa. Även här hade infektionen vandrat uppåt.
Extrem fall kanske?
Christin
 
Visst kan tandköttsinflammationer var farliga, de sprids relativt lätt ut i blodet o kan då tex ge hjärtklaffsinflammationer el njurinfarkter. Normalt sett är hjärnan mer skyddad mot den typen av spridning.
PL
 

Liknande trådar

Övr. Hund Jag har testat ett torrfoder som faktiskt fungerar förvånansvärt bra till mina färskfoderätande hundar. Med "testat" så menar jag att...
Svar
18
· Visningar
1 165
Senast: Sofie.S
·
Övr. Hund Någon som har förslag på vad man kan ge för att hunden ska lägga på sig lite och som samtidigt är snällt mot magen? Harry är väldigt...
2
Svar
34
· Visningar
1 891
Senast: Tonto
·
Hundhälsa Var lär jag mig om hundfoder och vad som är det bästa för min hund? Har alltid haft häst och räknat fosterstater, men slutat med häst...
2 3
Svar
53
· Visningar
3 311
Hundhälsa Vi har sedan några år tillbaka tagit hand om en äldre hund med grovt underhåll av tänder. Jag började själv borsta och ta bort tandsten...
Svar
3
· Visningar
629
Senast: Bison
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Vad väljer ni att höra först?
Upp